Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NISU GA CIJENILI

U Dinamu se nisam osjećao ugodno, u 15 godina nisu mi rekli čak ni hvala

Foto: NK Olimpija
1/2
18.03.2019.
u 15:19

- U Dinamu je bila drugačija razina pritiska, nisam se osjećao ugodno. Nakon 15 godina počeo sam osjećati da me ne cijene dovoljno i da ne dobivam šansu za koju sam mislio da zaslužujem - kaže Fabijan Komljenović

Fabijan Komljenović (51), Olimpijin sportski direktor, dočekao nas je u slovenskoj prijestolnici. Ranojutarnje ispijanje kavice u baru hotela, preko puta blještavog modernog zdanja na desetak katova, Komljenovićeva je svakodnevna rutina.

– To je zgrada u kojoj je klupska uprava – kazuje nam Komljenović.

Petnaest godina u Dinamu

Jutra su mu najčešće rezervirana za kolegije s Milanom Mandarićem. Već nekoliko mjeseci Komljenović je desna ruka tog uspješnog poslovnog čovjeka koji se, prije nekoliko godina, preselio u Sloveniju i kupio nogometni klub Olimpiju.

Petnaestak je godina Komljenović proveo u Dinamu kao trener u omladinskoj školi. S ponosom kaže da je, u klubu koji mu je dao sve, proveo praktički pola života.

Pa, kako mu njegov Dinamo izgleda ove sezone?

– Bio sam igrač Dinama i petnaest godina trener u tom klubu. Nikada nisam vidio toliko pozitivnog ozračja u Dinamu. Velik je to uspjeh trenera, stožera i igrača. To ćemo spoznati tek s vremenskim odmakom. Očito veliko samopouzdanje dovelo ih je do velikih, povijesnih rezultata. Neopisivo sam sretan zbog toga – počeo je Komljenović.

Bila je to dobra procjena

Što je bilo ključno?

– Očito je da je Nenad Bjelica birao dobre i karakterne igrače. Postojala je ogromna želja za dokazivanjem. Sve se poklopilo u pravom trenutku. Ne bi bilo pošteno zapostaviti i ulogu Zdravka Mamića.

Naglašava koheziju između igrača i trenera.

– Trener je najvažnija karika. On je taj koji vodi i stvara ozračje u klubu i oko njega. On zna voditi momčad. Nije napravio niti jednu pogrešku. Igrači ga slijede, stekli su uzajamno povjerenje i to je ključna stvar. Igrači su prepoznali njegov iskreni nastup. Igrač osjeti koliko trener zna, je li uplašen ili je priča ‘fejk’.

Kako gleda na konkurenciju u HNL-u?

– Ove godine je Dinamo napravio novi iskorak. Morali bi malo više povesti računa o nogometnoj školi. Bojim se da to ne ode u nekom krivom smjeru. Konkurencija ih teško može pratiti. Osijek nešto pokušava, no tu Hajduk radi dobru stvar. Dobro je što su postavili trenera iz omladinske škole (Siniša Oreščanin, nap. a.). Sudeći prema ovim mladim igračima, ako s njima izdrže nekoliko sezona, mogli bi biti konkurentni Dinamu.

Naravno da će biti teško zadržati mlade i najprespektivnije igrače, posebice one koje traže ozbiljni klubovi – kaže Komljenović.

Rijeka?

– I to je moj klub i miješaju mi se emocije. No, oni nemaju omladinsku školu i neće moći držati korak. Oni imaju drugačiji smjer i orijentirani su prema kupnji igrača, a to je riskantno jer može trajati samo dok ima novca. Dinamo je imidž napravio zbog škole. Koji god je igrač došao sa strane, bio je skuplji i jedva su ga prodali.

Igor Bišćan u Rijeci?

– Poštujem sve kolege. On je talentiran, ne sumnjam u njegove kvalitete. U Olimpiji je napravio sjajan rezultat. Izrast će u pravog stručnjaka. Nema dileme.

Želim ‘prešišati’ Dinamo

Koliko Dinamov uspjeh pozitivno utječe na Komljenovićev imidž u Sloveniji?

– Naravno da utječe. Ja sam Dinamovo dijete, taj klub mi je sve, oblikovao me kao osobu i kao sportaša. Pa i ovo što sam u Olimpiji, zasluga je Dinamova.

Nadaju li se njegovi poslodavci u Olimpiji da će Komljenović otkriti Dinamovu tajnu uspjeha?

– Moja poslovna strategija je gradnja omladinske škole. Dakle, pravi treneri koji će selektirati mlade igrače za prvu momčad, odnosno prodaju na europskom tržištu. Želim napraviti akademiju koja će biti najbolja u regiji. Želim čak i ‘prešišati’ Dinamo. Najvažnija će biti selekcija trenera. Ne plašim se izazova. Dovodit ćemo najkvalitetnije igrače u cijeloj regiji. Pokušat ćemo biti najbrži.

Komljenović nam je povjerio da već nekoliko mjeseci radi na strategiji razvoja omladinske škole. Poslodavcima je pripremio znanstveni rad na više od 400 stranica. Plan je ‘amenovao’ Milan Mandarić.

A što je Komljenović zatekao u Olimpiji kada je krajem prošle godine dobio angažman?

– Stvar je funkcionirala, no škola je bila zapuštena. Nije imala plan i prepoznatljivost. Nisam bio zadovoljan ljudima koji nisu bili adekvatni za rad u sustavu kakav ja želim postaviti. Tek sam na početku priče, ima tu još dosta posla.

Hoće li posegnuti za našim trenerima?

– Naravno, mi imamo vrhunske stručnjake, no ne može se odmah baš tako sve mijenjati. Prioritet mi je iskušati educirane i mlade slovenske stručnjake koji će razvijati njihov nogomet. Slovenija mi je pružila priliku, stoga s njima želim nešto napraviti i iza sebe ostaviti nešto. Bio bih zadovoljan da ostavim red i disciplinu. Neka kažu da je Hrvat Komljenović nešto napravio.

Hoće li u Olimpiju potpuno implementirati Dinamove principe?

– Sve dobro iz Dinama ću prekopirati, a trudit ću se da mi se ne dogode neka loša iskustva iz Dinama. Najvažnije je planirati nekoliko mjeseci unaprijed. Fokus je stvoriti bazu za stvaranje mladih igrača koji će činiti okosnicu naše momčadi, a kasnije i reprezentacije.

Ima li talenata u Sloveniji?

– Nema ih u mjeri kao u Hrvatskoj, gdje ima više djece. Slovenci imaju bolji voljni i radni moment, mi smo ispred njih po imaginaciji i nogometnoj inteligenciji.

Nerijetko su mlađe slovenske selekcije i bolje od naših, no njihovi talenti češće se izgube na putu afirmacije u seniorskom nogometu...

– To je ključno pitanje. Kod nas je samo Dinamo u tome uspijevao, ne podcjenjujem nikoga. Teško je očekivati nekakav revolucionaran pomak u tom smislu. Slovenska je liga idealna za razvoj mladih igrača i nije prezahtjevna...

Koji je najveći problem slovenskog nogometa?

– Nemaju ozračje, naboj poput našeg... Od toga sve počinje. Treba pobuditi više emocija. Moguće da su racionalniji u emocijama od nas. Vole kada je njihov igrač u Olimpiji, na tim se situacijama osjeti taj naboj.

Gdje su Slovenci najviše ‘naslonjeni’ u nogometnom smislu?

– Prema Italiji, čini mi se. Velik broj mladih igrača jako puno odlazi tamo. Mislim da je to pogreška. Trebali bi tražiti put kroz Sloveniju. Možda je to odgovor na pitanje zašto se gube. Talijansko je tržište prezahtjevno. Nisam vidio mladog igrača koji je otišao u Italiji a da je uspio.

U Olimpiji već nekoliko sezona igra Dino Štiglec. Hoće li Komljenović širiti hrvatsku koloniju u tom slovenskom klubu?

– Naravno da su mi naši igrači zanimljivi. No, još istražujem slovensko tržište.

Vratili smo se malo na još jednu poveznicu Slovenije i Rijeke. To je naravno Matjaž Kek, sada slovenski izbornik.

– Slovenci su napravili dobar potez. Kek je odličan trener i napravio je velik iskorak s Rijekom. Čini mi se da im je baš to nedostajalo. Mogao bi nešto napraviti s njihovom nacionalnom vrstom. On tu ima velik autoritet i zna nogomet. Želio bih da napravi iskorak i s reprezentacijom jer od toga bi svi slovenski klubovi profitirali.

Mandarić nije zahtjevan

Kako mu je surađivati s Mandarićem?

– Sjajno. Kliknuli smo vrlo brzo. Žao mi je što naša suradnja nije započela i prije. Svaki dan provodimo po nekoliko sati skupa. Svako jutro imamo kolegije. On voli znati sve što se događa oko kluba. Svaki, najsitniji detalj. Velika mi je privilegija raditi s takvim čovjekom. Samo da sjediš i piješ kavu s takvim čovjekom, naučit ćeš...

Je li predsjednik zahtjevan ili strog?

– Nije zahtjevan, no strog je u profesionalnom smislu. Najvažnije je da poznajete materiju, onda nema nikakvih problema. Dao mi je odriješene ruke. U prvom trenutku nije mi bilo svejedno. No, podržao me. Volim s njim razgovarati o svemu, o igri, taktici, nogometnim detaljima... Nogomet mu je glavna preokupacija i osnovna pokretačka energija. Žao mi je što nije u Hrvatskoj odlučio razvijati svoje poslove.

Možda ga može nagovoriti da dođe u Hrvatsku?

– Teško. Bilo je puno klubova u Hrvatskoj koji su htjeli da Milan Mandarić dođe. Neću vam govoriti koji su to. Htjeli su da kupi neki klub i preseli u Hrvatsku. Ugodno se osjeća u Sloveniji. Tu želi biti prvak, a u Hrvatskoj Dinamo ne može kupiti.

Novca vjerojatno ima za kupnju Dinama?

– Ima i za Manchester – smije se Komljenović.

Olimpija je na drugom mjestu, deset bodova iza Maribora. Inzistira li predsjednik na ovogodišnjem naslovu?

– Nema imperativa. Probat ćemo, svakako, do kraja je puno utakmica. Daleko je ta priča. Prošle je godine s Bišćanom na polusezoni bila razlika deset bodova ispred Maribora. I da u zadnjoj utakmici u Domžalama nismo zabili gol s bijele točke, Maribor bi bio prvak. Stvaramo momčad za sljedeću sezonu. Prioritet nam je osvajanje kupa.

Komljenović djeluje poprilično ležerno iako Mandarić sigurno postavlja ozbiljne zahtjeve. Je li se u Dinamu, u kojem doduše nije bio na tako odgovornoj funkciji, osjećao tako ležerno?

– U Dinamu sam bio trener, to je druga razina. U Dinamu sam bio ležeran jer je bila riječ o ljubavi. Možda sam ležerniji jer je dobra atmosfera što sam uz predsjednika koji mi vjeruje. U Dinamu je bila drugačija razina pritiska, nisam se osjećao ugodno. Nakon 15 godina počeo sam osjećati da me ne cijene dovoljno i da ne dobivam šansu za koju sam mislio da zaslužujem. To bi me pokolebalo. Jer, koliko smo mi igrača proizveli i prodali. Puno smo nalazili mladih igrača. I najviše su radili treneri, a ne skauti. Želja za napretkom sve više me privlačila i stoga iznimno cijenim priliku koju sam dobio u Olimpiji. Ja ću svojim trenerima u školi dijeliti nagrade za uspješan rad. Neće to biti milijuni, ali će nagrada biti jer ljude morate motivirati ako želite da budu produktivni - naglašava Fabijan Komljenović.

To je vječita polemika, što je ključno za uspjeh? Skautska služba i talent ili treneri i rad?

– Skautska služba, trener i rad s talentom... Baš ta kombinacija me zanima u Olimpiji. Dinamo je to imao. Pogledajte koliko je trenera iz Dinama otišlo u inozemstvo. Svi bi oni ostali u Dinamu, no u klubu nisu znali s njima. Ako ne budu radili na selekciji trenera, klub neće funkcionirati. Ako trener nije stručan, nemamo o čemu govoriti – jasan je Fabijan Komljenović.

Fabijan je svojedobno u klub doveo mladog Ajdina Hasića, talentiranog igrača koji je iz Dinama otišao bez odštete, pod nerazjašnjenim okolnostima.

– Riječ je o nevjerojatno talentiranom dečku. On je iz radišne i poštene obitelji. Naučen je na mukotrpan rad i zbog toga će uspjeti. Bio bih iznimno sretan. Čujem da ga Turci već vabe da igra za njihovu reprezentaciju – zaključio je Fabijan Komljenović.

I ova Komina afirmacija u Ljubljani, pod patronatom ozbiljnog ulagača kakav je Milan Mandarić, sigurno je dobra za hrvatski imidž. Prepoznaju to Slovenci. Pod svaku cijenu žele zadržati Mandarića u svom dvorištu, u tandemu s Komljenovićem. Kojemu Slovenci navodno već pripremaju ponudu za funkciju u tamošnjem savezu.

>> Pogledajte konferenciju za medije Zlatka Dalića

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
15:52 18.03.2019.

I ovaj sve zna ko i Jeličić dok crta na tabli no vidjet će mo

IL
ilijan1a
16:23 18.03.2019.

Sve najbolje Koma!

Avatar Sokol
Sokol
11:56 19.03.2019.

Prešišat dinamo. Hahahahahahahahaha. Valjam se po podu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije