Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BESPARICA ZA USKRS

Tužna hrvatska realnost: Tri mjeseca nismo dobili plaću

Stadion
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
11.04.2020.
u 07:00

– I s ovim mjerama štednje može se preživjeti šest mjeseci, ali što će biti dalje? – s pravom se ovih dana pita predsjednik Rijeke Damir Mišković

Nogomet plaća danak koronavirusu, ali nije samo ta opaka epidemija razlog za probleme koje dio naših nogometnih klubova ima. Naravno, riječ je o besparici koja bi mogla i zacijelo će uzeti još većeg maha grabeći u ionako gotovo opustošene blagajne nogometnih klubova. Dio naših klubova već je proveo mjere štednje, primjerice Osijek i Rijeka prihvatili su smanjenje plaća. Neki još nisu pristali na smanjenje (Dinamo), a Hajduk je svoj model predstavio tek jučer. Za ožujak će dobiti punu plaću, a već za travanj stižu rezovi. Kod njih će to ići na način da se igrači odriču 20 posto svojih primanja, 40 posto će dobiti odmah, a preostalih 40 posto šest mjeseci nakon što se odigra prva utakmica. S time da će im, u slučaju osvajanja drugog mjesta, klub kroz premije vratiti sve čega su se odrekli u krizi!

Plaće se čekaju mjesecima

– I s ovim mjerama štednje može se preživjeti šest mjeseci, ali što će biti dalje? – s pravom se ovih dana pita predsjednik Rijeke Damir Mišković. I s pravom postoji bojazan, jer ljudi će osiromašiti, kad se nogomet i vrati, imat će još manje novca za ulaznice i sve je to začarani krug iz kojeg neće biti lako izaći.

Spomenuli smo četiri naša najveća kluba, ali postoje i drugi u našoj prvoj pa i drugoj ligi koji su i dosad ‘kuburili’ s novcem. Sjetimo se samo Cibalije čiji su pokušaji da se klub privatizira ostali neuspješni, ni na oglas u Njuškalu nitko se nije javio, oni su i prošle sezone jedva dobili licenciju za drugu ligu, a sada je jako upitno hoće li dobiti i za sljedeću, i hoće li im trebati jer su posljednji u drugoj ligi. No igrači Cibalije ni anonimno nisu željeli reći koliko nisu dobili plaću. Priča se da su bez plaće mjesecima.

– Mogu samo reći da je daleko, jako daleko od idealnoga – jedino je što smo dobili od jednoga od vinkovačkih nogometaša.

Nedavno je propao i pokušaj privatizacije Šibenika, kluba koji je vodeći u drugoj ligi i koji želi u elitni nogometni rang. Rudeš je nedavno bio prvoligaš, a koliko znamo, mjesecima njegovi igrači nisu primili plaću.

– Nije kod svih igrača isto, ali otprilike oko tri mjeseca nije bilo plaće. Ima obećanja da će biti, ali nema nam druge nego čekati – kazao nam je jedan igrač Rudeša.

I prvoligaš Inter bio je na samom rubu, nakratko se pojavio investitor, službeno nikad objavljen, ali vijesti iz Zaprešića nisu dobre. Iako ne kažu da se navodni investitor, ujedno i menadžer povukao, razišli su se s trenerom Željkom Petrovićem, a otići će i nekoliko igrača. Ako je u klub i bila ubrizgana nekakva injekcija koja je malo smanjila dugove, pitanje je kako će biti sutra, kada će opet početi višemjesečni post s isplatama na račun igrača. I Istra bi mogla ponovno, po tko zna koji put u probleme, španjolski partner Alavés sve je manje zainteresiran. No, oni zasad nisu iskazivali probleme, nadajmo se da ni neće. Držimo da bi klubovi s dna prvoligaške ljestvice najradije da se ovo prvenstvo i ne nastavi, jer tako bi sačuvali svoj prvoligaški status, možda se do nove sezone uspjeli posložiti za mirniji život.

Bila je bolja situacija

U nedjelju je Uskrs, drukčiji od svih dosadašnjih zbog ograničenog kretanja uzrokovanog virusom. Nadamo se da su nogometaši dosad uspjeli nešto uštedjeti i da su imali za šunku i jaja. No bojimo se hoće li imati i za Božić.

– Ove sezone s plaćama igrača bila je daleko bolja situacija, nije bilo toliko zaostataka i problema na koje bi nam ukazivali. No u ovom trenutku nemam sve podatke jer smo svi potpuno zauzeti koronavirusom i nogometom te problemima koji stoga nastaju oko ugovora igrača – kazao nam je glavni tajnik Udruge nogometni sindikat Mario Jurić.

Ključne riječi

Komentara 5

DU
Deleted user
17:33 11.04.2020.

I opet brišete komentar: evo vam ga opet.."I da ne dobijete plaću cijelu godinu vi nećete biti u opasnosti od gladi,imate dovoljno zaliha ako ih niste potrošili na sponzoruše" i Koje je to pravilo komentiranja prekršeno???. Sankcionirat će se: GovorGovor mržnje na nacionalnoj, religijskoj, seksualnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi Prijetnje upućene ostalim korisnicima, administratorima, novinarima i subjektima članaka Vrijeđanje ostalih korisnika i upotreba psovki Objavljivanje osobnih podataka Chat, komentiranje van okvira teme članka, pisanje velikim slovima, postavljanje linkova. Pisanje drugim pismom osim latiničnog pisma Prozivanje administratora ili polemiziranje s administratorom na bilo koji način Objavljivanje lažnih informacija Višestruki korisnički računi .i gdje je tu ustavna sloboda govora??? Zar boli istina.???

KR
kronika20
09:53 11.04.2020.

Ovo je prilika da nam bolestan profesionalni šport postavima na zdrave noge, omasovimo amaterski šport, održemoi noge mafiji u športu

LE
lector2corrector
09:52 11.04.2020.

da, tužna realnost. dokle god drzava ne bude stitila covjeka, a ne kriminalce, bit ce tako. Pomislih na tren da priča govori o tajkunu s oko mil kn poreznog duga, koji mjesecima nije placao doprinose, plaće radnicima, režije, čak ni kruh pekarama. Nakon prigovora Inspektoratu rada, ništa se ne mijenja niti poduzima... Nažalost, takvih priča ima na svakom koraku u HR.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije