Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NADA

Tužna hrvatska priča: Najbolji u državi, a nemaju svoj dom

Nada Split
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/4
24.08.2019.
u 08:26

Karlovčani su bili favoriti ove sezone. U svojim redovima imali su velik broj stranaca koji su dolazili samo na utakmice. Tako su u sastavu imali igrače iz Srbije, Venezuele, Slovenije, Japana...

Splitska Nada novi je prvak Hrvatske u bejzbolu. U finalu doigravanja bila je bolja od karlovačke Olimpije. To joj je već deseti naslov prvaka Hrvatske. U polufinalnim dvobojima Nada je imala puno sreće. Igrala je protiv Vindije iz Varaždina, i dobila 3:2 u seriji. Olimpija je svoj polufinalni susret dobila 3:0, što im je dalo više odmora. Varaždinski bacač, inače iz Venezuele, došao je kao odlična priprema za bacače iz Karlovca.

Karlovčani s puno stranaca

– U finalu smo gubili 0:2 pa izjednačili, da bi Olimpija ponovno povela 3:2. Ipak, uspjeli smo okrenuti i osvojiti naslov prvaka Hrvatske. Mi ovaj trofej nismo očekivali jer su nas Karlovčani redovno razbijali u regularnom dijelu prvenstva. Kada ih dobiješ 4:3 u seriji, s tim da smo zadnje dvije utakmice dobili na njihovu terenu, onda je to stvarno pravi podvig – rekao je Sergej Vujnović, glavni tajnik kluba.

Zanimljivo je da se bejzbol u Splitu igra već točno 100 godina, od 1919. godine. U početku se igralo na igralištu Kraljeva njiva, a sada nemaju svoje igralište, već igraju kao gosti na Starom placu...

Krunoslav Karin trenutačno je tajnik Europskog bejzbolskog saveza, ali i veliki navijač Olimpije.

– Mislim da smo si sami krivi što nismo osvojili naslov. Nakon što smo u prve dvije utakmice uvjerljivo pobijedili Nadu na svom igralištu, dečki su se previše opustili i otišli u Split misleći da je sve gotovo. Na kraju je odlučujuća utakmica igrana u sedam dana. Naime, zbog jake kiše došlo je do prekida, a nakon sedam dana Splićani su se bolje snašli i uzeli – rekao je Karin.

Karlovčani su bili favoriti ove sezone. U svojim redovima imali su velik broj stranaca koji su dolazili samo na utakmice. Tako su u sastavu imali igrače iz Srbije, Venezuele, Slovenije, Japana...

– Imali smo u sastavu i puno naših klinaca. Tako su u finalu igrali dvojica od 16 i jedan od 15 godina. U redu, stranci su donijeli kvalitetu, ali ne treba zaboraviti da je u bejzbolu najvažnije mjesto pitcher. A nama su u odnosu na prošlu sezonu otišla dvojica najboljih. Ne u klubu, već u Hrvatskoj! Horvatić je otišao u Njemačku, a Diaz u Indiju – rekao je Karin.

U Hrvatskoj trenutačno postoje četiri prava igrališta za bejzbol, u Sisku, Karlovcu, Varaždinu i Zagrebu.

– Bojim se za Nadu jer ne rade dovoljno s mladima. Za pet-šest godina imat će ozbiljnih problema ako se to ne riješi. U ostalim centrima ima jako puno djece i treba samo puno raditi s njima kako bi danas-sutra i hrvatska reprezentacija imala dobre rezultate na velikoj sceni. Mi već sada u reprezentaciji imamo trojicu igrača koji mogu igrati u bilo kojoj europskoj reprezentaciji, ali naš četvrti, peti, šesti i tako dalje igra ne mogu igrati za neku jaču europsku reprezentaciju – rekao je Karin.

Bejzbol se vratio u program Olimpijskih igara, a Hrvatska će igrati kvalifikacije početkom rujna u Bonnu.

– S obzirom na budžet Saveza još postižemo i dobre rezultate. Primjerice, Slovaci imaju budžet 160.000 eura, a Hrvatska samo 40.000 eura, a redovno ih pobjeđujemo. I to ne samo u seniorskoj već u svim dobnim kategorijama. Francuzi, s kojima uglavnom igramo u egalu, imaju budžet od milijun i pol eura – objašnjava Krunoslav Karin koji je u bejzbolu punih 36 godina.

Od 1999. smo na EP-ima

Hrvatska od 1999. stalno igra na europskim prvenstvima. Naravno, nikad nismo bili blizu medaljama jer nemamo ni budžet, ni uvjete. Na velika natjecanja dolazimo sa sedam dana pripreme dok se ozbiljne reprezentacije pripremaju po dva mjeseca. Hrvatska ne može pratiti ritam reprezentacija koje u posljednje vrijeme igraju sa sve više i više stranaca. Primjerice, Izrael svom rosteru ima 24 Amerikanca. Čak je i jedna Srbija na zadnjem EP-u igrala s 12 naturaliziranih igrača.

– Taj trend se mora zaustaviti, barem što se tiče Europe. Mi sutra možemo složiti reprezentaciju od 24 Amerikanca hrvatskog porijekla. Svakodnevno od njih dobivamo upite da bi igrali za Hrvatsku, ali mi to nećemo – zaključio je Karin.

>>> Pogledajte kako braća Sinković aktivno odmaraju

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Dokman
Dokman
14:50 24.08.2019.

Toliko klubova i vrtića a mi moramo financirati obnovu broda od komunističkog diktatora i zločinca. 😉

Avatar arba_arba
arba_arba
18:43 24.08.2019.

Ca bi sad tribalo marginalnom sportu dati teren od 5000 kvadrata u centru Splita pa da ga imaju.

DU
Deleted user
08:49 24.08.2019.

lako je biti najbolji u državi sa 3500000 stanovnika gdje postoje 3 kluba i nitko ne igra bejzbol... uzmite 3 stana romima ili migrantima i problem je riješen..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije