Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivan Buljan

Tužan sam na što je spao moj HSV... A nekad je bio gigant

14.05.2018.
u 07:18

Tuguju navijači Hamburga, ali i hrvatski nogometaši koji su ostavili veliki trag u klubu sa samog sjevera Njemačke

Nakon 54 godine, 260 dana, 22 sata i 28 minuta sat u Hamburgu je stao. Nekadašnji prvak Europe HSV prvi je put u 55-godišnjoj povijesti Bundeslige ispao iz tog natjecanja.

Bijesni navijači zapalili su sjedalice i dio travnjaka, no na kraju i poručili: “Ljubav ne poznaje ligu.”

Zebec i Skoblar vodili HSV

Tuguju navijači Hamburga, ali i hrvatski nogometaši koji su ostavili veliki trag u klubu sa samog sjevera Njemačke. Dres HSV-a nosili su Alen Halilović, Milan Badelj, Ivo Iličević, Niko Kovač, Marijan Kovačić, Vladimir Kovačić, Ivica Olić, Andrej Panadić, Mladen Petrić, Josip Šimunić, no najveći trag ostavio je Iko Buljan.

1/19

Ovaj Splićanin u dresu HSV-a igrao je od 1977. do 1981., te pritom osvojio Bundesligu 1979. godine, dok je godinu dana poslije igrao finale Kupa prvaka (izgubili od Nottingham Foresta 0:1).

– Tužan sam zbog ovoga što se dogodilo HSV-u. Prošlo je već puno godina, ali još uvijek sam jako vezan za taj klub. Kako i ne bih bio, pa u njemu sam postao prvi Hrvat koji je ikada igrao finale Kupa prvaka, a i osvajanje Bundeslige 1979. godine, pod vodstvom Branka Zebeca, nikada neću zaboraviti – rekao je Buljan.

Osim Branka Zebeca (1978. – 1980.), trener HSV-a bio je još jedan Hrvat – Joško Skoblar, koji je 1987. naslijedio najvećeg trenera HSV-a u povijesti, Austrijanca Ernsta Hapella.

Danas pak HSV vode neuspješni ljudi, zato je do ovoga i došlo.

– Bilo je samo pitanje vremena kada će HSV ispasti u drugu ligu, posljednjih godina nekako su se uspjeli izvući, ali sada je na naplatu došlo katastrofalno rukovođenje klubom posljednjih 15-ak godina. Predsjednik Bernd Hoffmann i njegovi ljudi nisu bili na visini HSV-a, a problem je što su stvorili više od 100 milijuna eura duga. Zato će HSV trebati financijske garancije da sljedeće godine zaigra i u 2. ligi. HSV je institucija, nekadašnji europski gigant, ali trebat će mu jako puno vremena da se vrati u vrh Bundeslige i europskog nogometa. Žao mi je da je HSV spao na ovo.

U Buljanovo vrijeme za HSV su igrali ponajbolji igrači svijeta, sada je situacija bitno drukčija.

– Gledao sam ovosezonske utakmice i zaključio da bi ti igrači morali plaćati što igraju u HSV-u, a ne da klub njima plaća, jer toliko su loši. U mojoj generaciji za HSV su igrali legendarni Kevin Keegan i Felix Magath, svega dva-tri igrača u momčadi nisu bili reprezentativci. No, to vrijeme nažalost je prošlost – konstatira Buljan.

A što treba HSV-u da se vrati na stare staze slave?

– Treba im jedan Ulli Hoeness. Sjećam se da je u vrijeme dok sam ja bio u HSV-u Hoeness došao kod nas na probu, no pao je na liječničkom zbog lošeg stanja koljena, te je nakon toga završio igračku karijeru. Postao je uskoro menadžer Bayerna. Od tada je Bayern stalno u vrhu, imaju novca napretek – zaključio je Buljan.

Putem Nottingham Foresta?

Inače, HSV je postao tek sedmi prvak Europe u povijesti koji je ispao iz 1. lige. Prije je to uspjelo Manchester Unitedu, Milanu, Aston Villi, Nottingham Forestu, Marseilleu, Juventusu.

Aston Villa i Nottingham Forest nakon toga nikada se do kraja nisu vratili na staze uspjeha, nadamo se da se isto neće dogoditi i HSV-u.

Komentara 4

DU
Deleted user
07:56 14.05.2018.

Iko dvostruka je tuga i zbog hsv i zbog hajduka...nekad giganti a danas tuga... ...hajduk je toliko nisko pao da je tuzno i pisati o tome na sto je spao hajduk....osljeku ne mogu dati dva gola....uzas ....

MV
Mijat vrdoljak
09:36 14.05.2018.

Mali ispravak, Juventus nije ispao u 2. ligu nego je izbačen iz 1. lige

KO
kokolo67
22:16 14.05.2018.

Ma bit će HSV gigant i ove godine al u 2.bundesligi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije