Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DONOS MAX!

Trenerov dnevnik: Nogomet je danas postao znanost

02.11.2016., Zagreb - Mate Prskalo, predstavlja projekt Trenerov dnevnik. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/10
14.11.2016.
u 08:10

Zgodno je zazvučalo da se jedna hrvatska tvrtka upustila u tako opsežan projekt, a ako je suditi prema prvim reakcijama, onda im je uspjeh na međunarodnoj razini zajamčen

Da je Tomislav Ivić imao Trenerov dnevnik, zamislite koliko bi neprocjenjivo znanje ostalo iza njega ažurirano na jednom mjestu, priča nam nogometni trener Mate Prskalo. Zaista, projekt koji je, zajedno s Prskalom i Markom Lozom, trenerom druge momčadi Hajduka, osmislio Damir Gojmerac iz tvrtke Plusculus spada među zanimljivije inovacije koje smo prvi put susreli na nedavno završenom Nogometnom festivalu, donosi sportski tjednik Max! Zgodno je zazvučalo da se jedna hrvatska tvrtka upustila u tako opsežan projekt, a ako je suditi prema prvim reakcijama, onda im je uspjeh na međunarodnoj razini zajamčen. Trenerov dnevnik zamišljen je kao pomoćno sredstvo za vođenje momčadi, detaljnu analitiku momčadi i vođenje kluba. Softver je to koji treneru u svakom trenutku omogućava uvid u stanje njegovih igrača, organizaciju treninga, analizu utakmica, skauting, ali i vođenje omladinskih škola. Kada je rad s djecom u pitanju, Trenerov dnevnik omogućava plansko selektiranje i doziranje treninga različitim metodološkim pristupima.

Idealan alat za organizaciju

– Softver je nastao kao podrška treneru u njegovu kompletnom radu. Od praćenja igrača, pripremnih treninga te, na kraju, analize utakmice. Niz alata je tu objedinjen u jednu priču. Sve što treneru treba ima u ovom programu. Za pojedine specijalizirane stvari ima boljih programa, no oni su skuplji. Ovo je program koji mogu koristiti mali klubovi, do momčadi gdje su stotine djece, deseci trenera, stručnih timova, koji sve to skupa imaju na jednom mjestu. Reakcije su sjajne. Od početne ideje, došli smo do toga da smo, nastojeći zadovoljiti potrebe klubova, zaključili da je to idealan alat za organizaciju kompletnog rada u klubu. Jedan trener ili voditelj škole ima organiziran rad, a također prati svaki segment. Sve je u jednoj cjelini, a svatko može nadzirati svoje područje. Menadžment vidi jedan dio, voditelj škole drugi, trener svoj, liječnici svoj dio... – počeo je Gojmerac.

U pripremi utakmice, na interaktivan i jednostavan način svaki pojedini igrač može imati uvid u trenerove zamisli putem taktičkih animacija, usporedbe protivnika po pozicijama, videoanaliza protivnika...

Videoanaliza, bez posebnog stručnog znanja, omogućava treneru da analizira svaki pojedini detalj utakmice. Kako gleda, tako može bilježiti ono što želi, znači nema klasičnog rezanja. Sjećate se izmjena igrača na velikim utakmicama, kada trener protivničke momčadi dolazi do svog igrača s tabletom u ruci i objašnjava mu taktičke zamisli. A s druge strane trener protivničke momčadi dolazi do svog igrača i u ruci ima debelu knjigu koju lista. Zanima me kojom brzinom mu je mogao pokazati taktičke ideje. Ovim programom igrač prije utakmice može pogledati sve na jednom mjestu. A na tabletu će sigurno puno brže shvatiti što trener od traži – kaže Gojmerac i naglašava:

– Svakodnevno na programu radimo i do desetak preinaka na programu kako bismo ga poboljšali. Kada je analitika igrača u pitanju, zamišljeni su svi statistički podaci koji su potrebni da bi se procijenilo stanje, trenutačna forma i kvaliteta nekog nogometaša.

Program, dakle, smanjuje mogućnost da se pogriješi u procjeni selektiranja igrača?

– Ne samo to, imate kompletan uvid u sustavan rad. Od trenažnog procesa, ponašanja igrača... Kroz dulji period možete pratiti sve razvojne karakteristike igrača. Jednostavnije je donijeti odluku kada imate puno pokazatelja, od treninga do analiza utakmica. Program također omogućava analizu s igračima jedan na jedan, sve njegove akcije u kojima je sudjelovao – kaže Prskalo.

Je li ovo revolucija u nogometu?

– Sigurno postoje treneri koji znaju više od mene. Ali najveća prednost je što će treneri sve svoje znanje moći staviti na jedno mjesto. Spomenuli smo Ivića, a gdje su tu naši drugi treneri. Primjerice, da smo imali na jednom mjestu metode rada jednog Biće Mladinića. Ili danas jednog Ilije Lončarevića koji je 30 godina prvoligaški trener. Takvo znanje na jednom mjestu je dar Božji. Alat je to koji će trenera učiniti uspješnijim – kaže Prskalo, a Gojmerac dodaje:

Bez analitike nema posla

– Ne možda revolucija, već mogućnost da se treneri i igrači brže afirmiraju. Želja da uspijemo i da svima pomognemo, to je poanta priče. Također, da trener čuva znanje. Kada trener ode iz jednog kluba, on za sobom ostavlja statistiku i evidenciju o stanju kluba i momčadi.

Naša Nogometna akademija uvrstila je ovaj program kao pomoćno sredstvo rada.

– Nogomet je danas znanost. Bez prave analitike nema posla. Oni su shvatili da bez takvih alata nema napretka. Imali smo starijih kolega koji su rekli da se ne služe računalom. Nakon samo sedam dana su nas zvali i govorili kako se danima ne dižu od računala crtajući taktiku u Trenerovu dnevniku...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije