Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'OVO NIJE ZBOGOM'

Trebao je biti matador, a postao je legenda Reala pa se oprostio u suzama

Real Madrid captain Sergio Ramos leaves the club after 16 years
Foto: SUSANA VERA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/6
19.06.2021.
u 09:08

"Kada ste mladi, bitno je imati snove. Stalno sam trebao biti ili matador ili nogometaš, međutim majka se pomalo prestrašila mog pretvaranja u matadora. Stoga sam se odlučio za nogomet koji je bio manje rizičan"

Ono o čemu se već dugo pričalo po ulicama, ne samo Madrida, već i ostatka Europe, sada je i službeno potvrđeno. Sergio Ramos (35) u Real Madridu je odigrao svoje i po isteku ugovora napustit će kraljevski klub. Bit će to rastanak nakon punih 16 godina, otkako je Ramos kao 19-godišnjak došao iz Seville na Santiago Bernabeu za 27 milijuna eura odštete.

– Došao je trenutak. Jedan od najtežih u mom životu. Došao je trenutak da kažem zbogom Real Madridu. Došao sam ovamo tako što me otac držao za ruku – rekao je na oproštaju od kluba, a govor su mu prekidale suze.

– Hvala Real Madridu. Uvijek ću ga nositi u srcu. Bilo je to predivno, jedinstveno životno razdoblje, ali sada se otvaraju nova poglavlja moje karijere u kojoj još nekoliko godina želim igrati na visokoj razini i osvajati trofeje. Ovo nije zbogom jer sve ću vas vidjeti opet i vratit ću se.

Predsjednik Real Madrida Florentino Perez održao mu je oproštajni govor:

– Jako mi je teško u ovom trenutku. Sergio, došao si kao dječak, a odlaziš s mnogo uspjeha, kao legenda Reala, jako sam ponosan. Hvala ti na svemu što si napravio za klub...

Postigao je čak 101 pogodak

Madriđani sada idu u potragu za novim kapetanom. Marca piše da su Marcelo, Karim Benzema i Raphael Varane igrači koji će preuzeti traku, uz to da će Marcelo biti kapetan, a Benzema i Varane njegovi zamjenici. Brazilac bi tako postao prvi strani kapetan Real Madrida od 1904. godine. Englez Arthur Johnson bio je prvi strani kapetan kluba, davne 1902. Zamijenio ga je Kubanac Jose Giralt, dok je posljednji stranac koji je nosio traku Reala bio Gvatemalac Federico Revierto. Nakon njega traku su nosili samo Španjolci.

Ramos je u Realu napravio velike stvari; pet puta osvojio je Primeru, četiri puta Ligu prvaka te po četiri puta Svjetsko klupsko nogometno prvenstvo i Španjolski superkup, a ima tu još dosta priznanja za igrača koji je po vokaciji stoper, a u karijeri se nazabijao golova. Naime, postigao je čak 101, a ostvario je i 40 asistencija, zanimljiva je to statistika za jednog braniča. Ono što možda više ‘priliči’ toj poziciji su kartoni, e tu je također rekorder. Ramos je u svojoj dosadašnjoj karijeri čak 26 puta bio poslan van s terena, što je najviše u povijesti. Zanimljivo, u svim natjecanjima, u 16 godina svoje igračke karijere, skupio je ukupno 226 žutih kartona. Od toga, čak ih je 40 zaradio (uz četiri crvena) u Ligi prvaka, što ga čini najkartoniranijim igračem tog elitnog natjecanja ikad.

Njegov kartonski rekord i u La Ligi mnogo je veći od bilo kojeg drugog nogometaša u Europi, što ga svakako čini posebnim.

Trijumfalan je i podatak da je jedino Lionel Messi (383) pobijedio u više utakmica La Lige od Ramosa (334, koliko ima i Iker Casillas), s time da ih je Sergio odigrao 308.

Iako za sebe kaže da je jako sentimentalan, podatak o crvenim i žutim kartonima govori nam da je na travnjaku mnogo drugačiji. Možda ta njegova robusnost i inat dolaze iz činjenice da je rođen i odrastao u dijelu Seville koji je poznat po borbi s bikovima.

Štoviše, i sam je zaljubljenik u to te veliki prijatelj s nekim poznatim matadorima poput Alejandra Talavantea. Ramos je mogao birati hoće li se baviti “sportom svoga grada” ili nogometom. Odabrao je nogomet prije svega jer se njegova majka bojala njegovih susreta s bikovima.

– Kada ste mladi, bitno je imati snove. Stalno sam trebao biti ili matador ili nogometaš, međutim majka se pomalo prestrašila mog pretvaranja u matadora. Stoga sam se odlučio za nogomet koji je bio manje rizičan – rekao je u jednom intervjuu za AS.

Strastveni uzgajivač konja

No, iako se s bikovima “nije smio igrati”, ljubav prema životinjama mu je ostala. Naime, strastveni je uzgajivač konja, a njegov pastuh Yucatan de Ramos svjetski je prvak i smatra se jednim od najboljih čistokrvnih španjolskih konja na svijetu. Yucatan je svjetskim prvakom postao na izložbi Salon Internacional del Caballo (SICAB) u Sevilli. Inače, taj konj ima i vlastiti verificirani Instagram profil.

– Moja strast prema konjima traje još otkako sam bio dijete. Svaki put kad bih vidio konja rekao sam roditeljima da me stave na jednoga, obožavam ih jahati – kazao je Ramos koji već godinama uzgaja sjajne konje.

– Obožavam sve životinje, ali su mi konji omiljeni. Kad god imam vremena i kad mi to raspored dopušta, odem na svoje imanje u Sevilli kako bih se odmorio jer volim biti okružen životinjama. Tu napunim baterije za cijelu godinu – rekao je Ramos koji je i ljubitelj flamenka, a zna i svirati gitaru. Možda je time i osvojio svoju suprugu Pilar Rubio s kojom je od 2012. godine, a vjenčali su se 2019. Zajedno imaju četiri sina: Sergija (rođen 2014.), Marca (rođen 2015.), Alejandra (rođen 2018.) te Máxima koji je rođen 2020.

I baš je s obitelji ovo ljeto na odmoru odakle prati Euro za koji nije dobio poziv.

Španjolski kapetan u 2021. se muči s ozljedama zbog kojih je propustio dobar dio proljetne polusezone u Real Madridu, nije uspio uhvatiti pravu formu pa ga izbornik Luis Enrique nije pozvao na završni turnir. No s odmora prati furiju i promovira Rimca. Naime, Ramos je objavio fotografiju na kojoj pozira na personaliziranom Greyp G12s biciklu Mate Rimca. Električni bicikl Greyp ukrašen je španjolskim bojama i Ramosovim motivima. On nije jedini koji posjeduje Rimčev bicikl, prije četiri su godine, osim njega, bicikl dobili i Lionel Messi i Cesc Fàbregas, a prošle godine njime se pohvalio i Gerard Pique.

No, iako ovaj Euro propušta, reprezentativna karijera mu je svejedno zavidna. Igrao je na četiri Svjetska i tri Europska prvenstva te ima ukupno tri naslova. Mundijal je osvojio 2008., dok je prvak Starog kontinenta sa Španjolskom bio 2008. i 2012.

Sada mu je prioritet pronaći novi klub, a sudeći po svemu što se piše, za Ramosove usluge zainteresirani su brojni klubovi. Kao glavni favorit za njegovo dovođenje navodi se PSG.

Pitanje je samo hoće li mu se svidjeti uvjeti. Godišnje je u Realu zarađivao 18 milijuna eura, no mora postati svjestan činjenice da ima 35 godina i da se veliki novac više neće dijeliti šakom i kapom. Bilo kako bilo, jedno je sigurno – Real Madrid je itekako obilježio.

Dosadašnji kapetan madridskog Reala napustio je voljeni klub u koji je kao dječak došao prije čak 16 godina...

Ključne riječi

Komentara 1

DH
dalibor.hren
11:33 19.06.2021.

Trebao je biti matador, a ponaša se ko torro!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije