Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDMET RASPRAVE

Trebaju li Hrvati klečati zbog borbe za ravnopravnost u Americi ili Engleskoj?

Susret Hrvatske i Engleske na Europskom U21 prvenstvu
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/2
02.04.2021.
u 08:49

Sportaši nisu samo roboti kojima će netko upravljati i koristiti ih za zabavu milijuna obožavatelja.

Hrvatsko klečanje s Englezima i poljsko-češko odbijanje pokrenuli su ne samo temu o rasizmu, odgovornosti kroz povijest i globalizaciji, već i temu o politici u sportu. Vječno je pitanje trebaju li se sportaši baviti politikom.

Najčešće ga postavljaju oni koji se ne slažu s aktivnostima i(li) aktivizmom sportaša. Kad su se početkom devedesetih hrvatski sportaši, na čelu s Draženom Petrovićem, Goranom Ivaniševićem i Zvonimirom Bobanom, otvoreno zalagali za hrvatsku neovisnost i prekid srpske agresije, Hrvati su to logično prihvaćali i pozdravljali. Jer im je bilo blisko.

Srbi u određenoj mjeri nisu, kao što nisu vjerojatno ni stanovnici potpuno neutralnih država. Ukratko, nije (ne)potrebna politizacija sporta isključivo problem i tema ovih prostora, te teme dolaze do izražaja apsolutno svuda u svijetu. Poljacima, primjerice, smeta odnos Engleza prema njima kroz povijest i to su raznim kanalima ovih dana dali do znanja. To je razlog zašto ne žele kleknuti i koristiti njihov način borbe protiv rasizma.

Potrebno je naglasiti u ovoj priči da su nogometaši samoinicijativno kleknuli, nije to politika saveza ili države. Isto tako, ti mladići, s koje god strane bili, ne mogu i nisu odgovorni za političke poteze onih na vlasti u ovom trenutku ili prije nekoliko desetljeća. Kao ni za britanski imperijalizam i kolonijalizam kroz sva stoljeća. Ili ratove.

31.03.2021., stadion Bonifika, Koper, Slovenija - UEFA Europsko U21 prvenstvo, skupina D, Hrvatska - Engleska. Bartol Franjic Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Riječ je o mladićima koji su željeli iskoristiti osobnu važnost i važnost dresa koji nose kako bi upozorili na ono što vide kao (blizak im) problem. A to su rasizam i diskriminacija bilo gdje u svijetu. Može se raspravljati o tome ima li rasizma i diskriminacije u američkom, britanskom ili kojem god sustavu, ali ne može se raspravljati o tome treba li biti protiv rasizma i diskriminacije. Treba i mora. Uostalom, UEFA i FIFA zastupaju takav stav jasno i glasno.

Poljaci i Česi upozorili su prstom uperenim u antirasističke poruke i to je njihovo pravo, Englezi, Velšani i Hrvati su kleknuli, to je njihovo pravo. Pokazati stav, makar bio politički, korisno je. O tome se priča, raspravlja, i tako nešto svakako je poticajno na više razina.

Sportaši nisu samo roboti kojima će netko upravljati i koristiti ih za zabavu milijuna obožavatelja. Nisu tu samo da bi prodavali dresove. Tu su da bi bili primjer, uzor, da bi pokazali odgovornost, da bi preuzeli odgovornost... A kao i svi, imaju stav.

Floyd Mayweather će stav pokazati kroz ponašanje koje graniči s bezobrazlukom i vulgarnosti, LeBron James će odjenuti majicu na kojoj jasno ukazuje na društvene probleme koji su mu bitni jer je odrastao gledajući ih. Morao bi se žestoko potruditi da ih izignorira.

Pep Guardiola ponosni je Katalonac i koristi svaku priliku da propagira njenu neovisnost, što mu politički neistomišljenici zamjeraju, a istomišljenici mu aplaudiraju.

Isto tako, neki će kleknuti, neki će držati ruku na srcu, neki se prekrižiti, neki nositi majicu kako bi odali počast prijatelju, članu obitelji, upozorili na ono što smatraju nepravdom.

Stoga, nije pošteno od sportaša tražiti da guše ili sputavaju sebe same jer kroz sport koji ujedinjuje ljude diljem svijeta upozoravaju na ono što ih razjedinjuje.

Biste li vi kleknuli i na taj se način solidarizirali?

Ključne riječi

Komentara 148

II
iifever2
09:47 02.04.2021.

nije to borba za ravnopravnost vec privilegije. ravnopravnost im se ne svidja ....

DU
Deleted user
08:58 02.04.2021.

Hrvati su klečali 1000 godina.... dosta je bilo. I danas klečimo pred Njemcima i Amerikancima. Nitko ne kleči kao podrška sirotinji u Hrvatskoj.

Avatar NATOvelesila
NATOvelesila
09:02 02.04.2021.

kkečat trebaju oni koji su vodili kolonijalnu politiku, Hrvati najmanje od svih, jer mi klečimo pred tim kolonijalistima već 1000 godina. stoga, nije mi jasno da netko pokušava nametnut hrvatima grijehe drugih kao vlastite. rasizam nije svoje korijene pustio kod nas, a i druge rase imaju rasiste pa ne kleče.tako da glupost je da mi tjeramo politiku drugih radi gkobalizacije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije