Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RUKOMETAŠI 'ZGAŽENI'

Treba smanjiti broj prvenstava, igrači to ne mogu izdržati

'04.08.2012., Engleska, London - Ljetne Olimpijske igre London 2012. Rukomet, muski. Skupina B, Hrvatska - Danska.Jakov Gojun. Photo: Igor Kralj/PIXSELL'
'Igor Kralj/PIXSELL'
03.02.2013.
u 10:27

- Veliki je problem što su velika muška rukometna natjecanja u siječnju, usred klupske sezone, u vrijeme kada su osnovne pripreme davno završene - kaže svjetski priznati somatoped Stanislav Peharec

Hrvatski rukometaši skupo su platili osvajanje bronce na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj. Petorica igrača su trenutačno izvan stroja, a od njih petorice čak su trojica morala završiti na operacijskom stolu. Najgore je prošao Ivan Čupić na kojeg izbornik Slavko Goluža neće moći računati u kvalifikacijama za europsko prvenstvo, u utakmicama protiv Mađara.

Ostale reprezentacije imale su također ozlijeđene igrače, ali ne toliko puno kao mi. Od poznatijih igrača, u Španjolskoj su se za vrijeme prvenstva ozlijedili samo Slovenac Dragan Gajič, igrač Montpelliera, i Poljak Mariusz Jurkiewicz,

– S hrvatskom rukometnom reprezentacijom bio sam na velikim svjetskim natjecanjima od 1994. do 2006. godine. I nikad nije bilo tako mnogo ozlijeđenih kao sada u Španjolskoj. Najviše me iznenadila ozljeda Ivana Čupića, dvije minute prije završetka utakmice, kada je sve bilo gotovo – rekao je somatoped Stanislav Peharec.

Zašto su naši igrači imali toliko ozljeda?

– Premalo dana za pripreme nije sigurno minus, jer su sve reprezentacije imale sličan problem. Ključna je priprema za utakmicu i koncentracija pojedinog igrača. Kako je važna priprema taktike uoči svake utakmice, tako je jednako važna i priprema kako spriječiti ozljede. Što se tiče koncentracije, igrač kada nije sto posto u igri onda nakon sučeva zvižduka ide dalje i tada najčešće dolazi do ozljeda – istaknuo je Peharec i dodao:

– Da ostale reprezentacije imaju približno jednak broj ozljeda, mogli bismo razgovarati o sudačkom kriteriju, o tome da je dopuštana pretjerano gruba igra. No, koliko sam pratio, ostale reprezentacije nisu imale tako velike probleme kao naša.

Da smo bili kompletni u igri protiv Danaca, možda bi sve završilo drugačije.

– Sigurno. Imali bismo puno veći izbor igrača – rekao je Peharec.

Na svjetskim sportskim seminarima ozljede su sve češća tema.

– Na tim seminarima puno se pažnje posvećuje sprečavanju ozljeda – istaknuo je Peharec, koji se boji još jedne stvari:

– Klubovi koji skupo plaćaju svoje igrače mogli bi im zabraniti odlazak u reprezentaciju budu li se te ozljede stalno ponavljale.

Možda treba razmisliti i o tome da se smanji broj prvenstava i ostalih natjecanja svake godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije