Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON ISPADANJA

Horvat u nevjerici: 'Možda Francuzi nisu htjeli zabiti gol, treba pogledati snimku...'

Zagreb: Okupljanje hrvatske rukometne reprezentacije uoči kvalifikacija za Olimpijske igre
Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL
1/9
15.03.2021.
u 07:00

Francuzi su se spetljali, izgubili loptu, a Silva iz kontre postiže pobjedonosni pogodak za 29:28, za pobjedu koja im je prvi put u povijesti osigurala plasman na Olimpijske igre

Rukometaši Hrvatske neće igrati na Olimpijskim igrama u Tokiju. Nakon što smo pobijedili Tunis (30:27) trebala nam je pobjeda Francuske nad Portugalom. No, to se nije dogodilo.

Imala je Francuska plus šest u prvom poluvremenu, imala je plus tri pet minuta prije kraja i onda kao da im se više nije dao igrati u napadu.

Imali su još 45 sekundi da barem sačuvaju neodlučeno, no njemački suci već su nakon desetak sekundi digli ruku u zrak zbog pasivne igre, Francuzi su se spetljali, izgubili loptu, a Silva iz kontre postiže pobjedonosni pogodak za 29:28, za pobjedu koja im je prvi put u povijesti osigurala plasman na Olimpijske igre.

Ili nisu mogli ili nisu htjeli

– Ne znam što sad pametno reći. Svi smo u šoku, nevjerici. Sad treba dobro pogledati snimku tih zadnjih pet minuta i vidjeti je li moguće da Francuzi nisu mogli zabiti pogodak ili to jednostavno nisu htjeli. Treba dobro razbistriti glave i vidjeti kako dalje. U travnju nas čeka nova akcija kada ćemo igrati dvaput protiv Slovačke u Varaždinu, igrat ćemo odgođene utakmice EHF Europskog kupa – rekao je utučeni izbornik Horvat.

Hrvatska se u kratkom vremenu pognute glave vraća doma. Prije samo nešto više od mjesec dana tužni smo se vratili sa svjetskog prvenstva, sada se tužni vraćamo s kvalifikacijskog turnira. Ovo je tek drugo veliko natjecanje od 1994. godine na kojem rukometaši Hrvatske neće igrati. Do Tokija propustili smo još samo Igre u Sydneyu 2000. godine. Za neke naše igrače više neće biti prilike da zaigra na Igrama poput Duvnjaka, Čupića, Horvata, Muse, Karačića, Šege...

Navijači u Hrvatskoj u nedjelju su se morali dvaput nervirati. Prvo na našoj utakmici protiv Tunisa, a onda i na gledanju susreta između Francuske i Portugala. Koliko smo samo puta navijali za nekoga tko nas je spašavao. Najsvježiji primjer jest Katar koji nam je pobjedom nad Argentinom otvorio put k četvrtfinalu svjetskog prvenstva, no tu priliku protiv Danske nismo iskoristili.

Na Europskom prvenstvu u Poljskoj 2016. godine navijali smo da Norveška pobijedi Francusku kako bismo bili u kakvoj-takvoj prilici da pobjedom nad Poljskom od 12 razlike izborimo polufinale. Tada nam se sve poklopilo. Najgore je kad ne ovisimo samo o sebi. A to se dogodilo sinoć u Montpellieru. Hajde da je Francuskoj trebala pobjeda, bilo bi nam lakše. No, domaćin kvalifikacija imao je ugodnu situaciju da je i s porazom od šest razlike izborio plasman u Rio.

Tunis je trebao biti laganica, no nije tako na kraju ispalo. Mučili smo se cijelo prvo poluvrijeme premda smo imali na početku 4:1, no Tunis je serijom od 5:0 sve okrenuo u svoju korist.

– Nismo na ovoj utakmici vjerojatno toliko kidali živce navijačima koliko na prethodne dvije. U početku smo promašili nekoliko zicera, ali znali smo da ćemo se kad-tad odvojiti od njih, što smo i uspjeli. Te crne rupe su neugodne.

Imamo veliki broj rotacija u koje moramo ulaziti, ali kroz pripreme koje će biti dulje od tri dana radit ćemo na tome. Moramo smanjiti tako velik broj izmjena napad-obrana – istaknuo je izbornik Hrvoje Horvat.

Mi smo svoje odradili

Početkom drugog poluvremena konačno smo se odvojiti, poveli sa sedam razlike, imali sedmerac za osma, no nažalost Ivan Čupić promašio je nakon deset uspješno izvedenih. Tunižani su odjednom došli na minus tri (24:27).

Srećom, u tom trenutku stvar je u svoje ruke preuzeo Domagoj Pavlović, postigao pogodak, još jednom sjajno asistirao za ipak mirnih plus pet uoči zadnje dvije minute.

– Popustila je koncentracija, ne samo u napadu već i obrani. Kada smo promašili put, onda bi se sporo vraćali u obrani i Tunižani su to vješto koristili. Na kraju je ispalo sve kako smo planirali uoči turnira.

Jednom davno jedan mudar čovjek je rekao: Daj mi, Bože, hrabrosti da promijenim ono što mogu promijeniti, daj mi snage da prihvatim ono što ne mogu i daj mi mudrosti da razlikujem ovo prvo od ovoga drugoga. Mi smo svoje odradili, došli smo pobijediti primarno Portugal i Tunis i pokušali iznenaditi Francuze – rekao je Hrvoje Horvat.

Komentara 83

SN
snovakor
08:07 15.03.2021.

Budite svi realni i pogledajte istini u oči !! ... Francuze ste imali ....čak 5 golova .... vodstvo cijelo vrijeme do zadnjih 10-12 min ... igrali jako dobro ... i što onda ?? Izgubili ste !! Samo rezultat je tuu bitan. I uvijek tražite nekog krivca i oslanjate se na neke druge rezultate, kombinacije i sve ostalo !! ... Počnite čistiti u svojim glavama i sredite se .... i ako držite neku utakmicu cijelo vrijeme pod odličnom kontrolom, onda dobra momčad to odradi i do kraja !! A ne kako ste to vi odradili i sada tražite neku odgovornost od Francije jer je pustila - možda utakmicu !! Prvo se sredite i ne gledajte druge protivnike - igrajte i pokažite ono što znate !

PO
postolar
07:36 15.03.2021.

Nije tragedija a Francuzi su samo izbacili jednog neugodnog protivnika sa Olimpijskih igara. Zapamtiti i vratiti, kad tad. Dok mi igramo sportski drugi namjerno namještaju utakmice. U zadnjem napadu Francuz “dodaje” Portugalcu loptu iza leđa?!? Ha ha ha, da nije tragično bilo bi smiješno. Dobro, tako je kako je, idemo dalje. Zapamtiti. I vratiti. Jer se u životu uvijek dogodi situacija da se možeš “revanširati”. Pa eto. Ne ponizimo se u porazu ne uzvisimo se u pobjedi.

ZV
Zvolen2
07:13 15.03.2021.

Nisu htjeli naravno !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije