Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nijemci nastavljaju ligu

To čeka čitav svijet: Danas će ispred malih ekrana biti milijardu ljudi!

16.05.2020.
u 10:12

Treneri će masku s lica moći skinuti samo kada budu davali upute svojim igračima

Njemačka je prva veća europska zemlja koja u specifičnim okolnostima dopušta nastavak nogometnih natjecanja.

Tako se danas počinje igrati u 1. i 2. njemačkoj Bundesligi, uz posebne mjere zaštite protiv eventualne zaraze koronavirusom, uz onu za Nijemce najbolniju – igranje bez gledatelja na stadionima.

>> Objavljeno sve o Modriću! Zavirite u luksuznu kuću i skupocjene automobile

1/17

Naime, njemačka Bundesliga najbolje je posjećeno europsko nogometno natjecanje, s prosječnim posjetom od čak 43.300 gledatelja po utakmici.

Čak i posljednjeplasirani Paderborn ima do kraja sezone rasprodano 96,2 posto ulaznica za svoju ‘kutiju šibica’ od stadiona, Benteler-Arenu, kapaciteta 15 tisuća gledatelja.

U Borussiji Mönchengladbach imat će kartonske izreze svojih navijača na tribinama, a pristaše bilo koje momčadi koja kod njih gostuje mogu kupiti jedan za sebe, po cijeni od 19 eura.

Kako je Bundesliga prva velika europska liga u kojoj se počinje igrati, Bayernov izvršni direktor Karl-Heinz Rummenigge izjavio je kako očekuje da će ‘njemačku ligu širom svijeta gledati milijarde ljudi’.

Na stadionima po 213 ljudi

– To neće značiti puno za samo popularizaciju njemačkog nogometa, nego i za promociju naše zemlje, ali i potvrdu ispravnosti političkih odluka naše vlade. Ona je od početka ove krize imala pravilan pristup – naglasio je Rummenigge.

A kakva je pravila ponašanja na igralištima propisao Njemački nogometni savez? Dakle, momčadi neće izlaziti na teren istovremeno ni u dječjoj pratnji, neće biti međusobnoga rukovanja igrača prije utakmice, kao ni rukovanja sa sucima.

Nema momčadskog fotografiranja, svi koji će sjediti na klupama morat će nositi maske, a između njih će biti po jedno prazno mjesto. Uz sve to, postignuti pogoci mogu se proslavljati samo dodirivanjem laktovima i stopalima. Njemački savez dopustio je pet izmjena po momčadi.

Trenerima će biti dopušteno uklanjanje maske s lica kada daju upute igračima, ali u tom slučaju moraju biti udaljeni najmanje metar i pol od drugih ljudi. Igrači, treneri i drugo osoblje moći će u svlačionicama provesti najviše 30 do 40 minuta, odnosno naputak je da se tamo zadržavaju što kraće.

Na stadionima će ukupno biti 213 ljudi, od toga 98 oko igrališta, uključujući igrače, trenere, skupljače lopti i fotoreportere, a preostalih 115 na tribinama, što se odnosi na službene osobe i novinare. Izvan stadiona bit će dopušten pristup najviše za stotinu ljudi, i to samo za ljude koji tamo dolaze poslom.

Kramarić na operaciju?

Sve njemačke momčadi te popratno osoblje u karanteni su od prošloga tjedna, dakle na utakmice dolaze izravno iz hotela. Tu rigoroznu mjeru izolacije nesmotreno je prekršio trener Augsburga Heiko Herrlich te zbog toga danas neće moći voditi momčad protiv Wolfsburga. Herrlich je priznao kako je hotel napustio kako bi u obližnjoj trgovini kupio zubnu pastu i hidratantnu kremu.

– Napravio sam pogrešku napustivši hotel. Iako sam se pridržavao higijenskih mjera gdje god sam se kretao, jasno mi je nisam dobro odigrao svoju ulogu uzora mojim igračima i suradnicima – ispričao se Herrlich koji je Jedvajevu momčad preuzeo prije prekida prvenstva i još nije vodio Augsburg ni u jednoj utakmici.

Posljednjih devet kola trebalo bi biti odigrano u sljedećih šest tjedana, s ciljem završetka prvenstva do 30. lipnja. U vatru će četvorica stalnih ili povremenih hrvatskih reprezentativaca: Ivan Perišić u Bayernu, Tin Jedvaj u Augsburgu, Josip Brekalo i Marin Pongračić u Wolfsburgu. Na žalost, Andrej Kramarić nije sanirao vrlo neugodnu ozljedu gležnja i do daljnjega neće nastupati za Hoffenheim.

Dobra vijest za Andreja je što je barem saznao dijagnozu, i to u Zagrebu, kod domaćeg stručnjaka fizioterapije Marinka Smolčića; bol mu, naime, stvara hrskavica koja pritišće živac u gležnju. Zbog toga Andrej za sada može samo pravocrtno trčati, ali ne i normalno šutirati loptu. Ne bude li bol uskoro iščezla, morat će na operaciju kako bi spreman dočekao barem sljedeću sezonu.

U 26. kolu Bundeslige, u subotu od 15.30 igraju: Borussia Dortmund – Schalke, RB Leipzig – Freiburg, Hoffenheim – Hertha, Fortuna – Paderborn, Augsburg – Wolfsburg, te od 18.30 Eintracht – Borussia (M).

U nedjelju igraju Köln – Mainz (15.30) i Union Berlin – Bayern (18.00), a u ponedjeljak Werder – Bayer Leverkusen (20.30). Na ljestvici vodi Bayern s 55, a prate ga Borussia (D) s 51 te RB Leipizig s 50 bodova.

Ovo su najvažnije preporuke:

Momčadi neće izlaziti na teren istovremeno ni u dječjoj pratnji, neće biti rukovanja igrača prije utakmice, kao ni rukovanja sa sucima

Svi igrači i stručni stožer koji će sjediti na klupama morat će nositi maske, a između njih će biti po jedno prazno mjesto

Postignuti pogoci mogu se proslavljati samo dodirivanjem laktovima i stopalima. Njemački savez dopustio je pet izmjena po momčadi

Treneri će moći ukloniti masku s lica kada daju upute igračima, ali u tom slučaju moraju biti udaljeni najmanje metar i pol od drugih

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije