Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Usporedba

Tko je najbolji tenisač? Evo zbog čega je Goran još uvijek bolji od Marina

30.11.2018.
u 16:15

Trijumfom u Davisovu kupu Čilić je osvojio novi prostor, ali još je uvijek iza Splićanina

Na pitanje tko je najbolji hrvatski tenisač svih vremena u anketi Večernjeg lista objavljenoj na našem portalu 59,74 posto onih koji su glasovali izjasnilo se za Gorana Ivaniševića. Marinu Čiliću prednost je dalo 35,19 posto anketiranih. Sam “oskar popularnosti” ne mora značiti da je Goran uistinu bolji, ali na njegovoj su strani još uvijek i brojke.

Od 12 kategorija koje su se nama učinile relevantnima Goran je bolji barem u sedam. Ima više osvojenih turnira (22-18), više Grand Slam finala (4-3), više naslova iz kategorije Masters 1000 (2-1), ima dvije olimpijske medalje (dvije bronce iz Barcelone 1992., u singlu i dublu), dok ih Marin nema (i najdalje je stigao u Londonu 2016., do trećeg kola), a Splićanin je osvajao i Svjetski momčadski kup (1990. u Düsseldorfu) i Hopmanov kup (1996.), natjecanja na kojima Čilić nije nastupao. Osim toga, Goranov najbolji plasman na ATP listi bilo je drugo mjesto, dok je Marinu to zasad treće mjesto.

Čiliću u svakom slučaju pripada ovaj dio oko Davisova kupa. Prije neki dan u Lilleu sudjelovao je u njegovu osvajanju, a ima i finale od prije dvije godine, dok je Goran više simbolično sudjelovao u osvajanju Davisova kupa 2005. Te godine Goran nije odigrao nijedan meč za Hrvatsku, a izbornik Nikola Pilić zbog starih ga je zasluga pridružio momčadi uoči finala u Bratislavi.

>> Pogledajte i kako se slavilo na Trgu na dočeku tenisača

Čilić ima i najviše pobjeda u hrvatskom dresu (39-17), no Ivanišević je pobjeđivao i u reprezentaciji bivše države pa ukupno ipak ima veći broj pobjeda (48-15).

Marin je već pretekao Gorana u zaradi od turnira (26-20), a ima i nešto bolji postotak pobjeda u karijeri (65,5 prema Goranovih 64,2 posto).

– Teško je reći tko je bolji. I jedan i drugi su vrhunski tenisači i možemo biti sretni što ih imamo. Marin polako stiže Gorana, ali Goran je ipak nešto posebno, ima nešto što publika voli, poštuje i cijeni, budi emocije, najkraće rečeno: ima karizmu. Zbog toga ga je publika pratila gdje god se pojavio, a tako je i sada. S druge strane, i Marin je divan sportaš i prekrasna osoba i teško ih je komparirati – kazao je Kristijan Schneider, trener Borne Ćorića, oduševljen onime što su naši tenisači pružili u Lilleu.

– Bio sam ondje sva tri dana i to u poziciji navijača, a to je onda jedna druga perspektiva. Momci su zasluženo pobijedili, još na početku sezone su za cilj postavili osvajanje Davisova kupa i to su i ostvarili, hvala Bogu, poslužilo ih je zdravlje – napomenuo je popularni Kiki.

Boro Jovanović ističe Goranov talent:

– On je bio toliko talentiran da nije morao ni posebno trenirati. A ima četiri finala Wimbledona!

Njegov sudrug u parovima iz bivših vremena Nikola Pilić oduševljen je Marinovom mirnoćom:

– Ivanišević je ipak bio jači igrač od Čilića i, da je Goran imao Marinove živce, možda bi osvojio još 5-6 Grand Slam turnira – istaknuo je Pilić.

1/7

Branimir Horvat tvrdi da su obojica mogla i više:

– Goran nije do kraja realizirao svoj talent. Sigurno je mogao i više u Wimbledonu, ali i na drugim turnira. I prema Marinu smo, mislim s pravom, prilično kritični jer još nije pružio ono što može i zna, nema taj kontinuitet koji priželjkujemo mi, a sigurno i on. No obojica su svjetski igrači i na obojicu možemo biti ponosni!

>> Pogledajte video s dočeka tenisača

Komentara 7

Avatar Forte
Forte
22:16 30.11.2018.

Goran je bio zvezda al nekompletan , servis je bio san i to je to , Marin je mnogo bolji igrac i krece se fantastino iako je vrlo visok a najveci mu je problem jer igra u eri gde susu tri najbolja tenisaca u povijesti Federer , Nadal i Djokovic

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
19:00 30.11.2018.

Goran je mogao puno veći rezultat ostvarit ali da nije non stop pljuckao po terenu jer time kao prvo trošiš energiju a drugo - imaš veću potrebu organizma za osvježenjem 🍾

PE
peugeot
12:59 03.12.2018.

Goran Ivanisevic je bio - teniska klasa. Njegov glavni problem je bio sto je imao "tanke zivce" i sto je potpuno zavisio od kvaliteta njegovo servisa. Kad mu servis nije isao, nazalost pustao bi mec i digao bi ruke. Bioo je zakratko (samo 2 mjeseca!) teniski reket broj 2 na ATP listi. Imao je na turnirima ATP-a dvije "crne teniske zvijeri" koje su ga redovno pobijedjivale i izludjivale. Prva "zvijer" bjese Pete Sampras, a druga Holandjanin, Paul Haarhius. Paul Haarhius je Ivanisevica redovno 'mlatio' na turnirima. Ono sto je Gorana razdvajalo od ostalih velikih tenisera je sto bi znao u krucijalnim, onim odlucujucim trenucima u mecu kad bi ono "biti ili ne biti" ispaliti drugi servis jednake jacine kao prvi, a sto se granicilo sa ludoscu! I sto je najcudnije, taj drugi servis iste jacine kao prvi bezbroj puta ga ja spasao i izvadio iz teniskog ponora. Toliko o mom teniskom ljubimcu Ivanisevicu koji mi je ne malo trgao zivce...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije