Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bojan & Dario

Tandem nove hrvatske nade

Bogdanović i Šarić
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/4
20.08.2017.
u 22:23

Jako mi se sviđaju Bogdanović i Šarić, ali mi se sviđa i to što ostali prihvaćaju ono što oni jesu. U momčadi postoji jasna hijerarhija, primjećuje bivši izbornik Skansi.

Još nakon turnira u Orleansu, na kojem je Hrvatska pobijedila Francusku i Litvu, hrvatski izbornik Aleksandar Petrović požalio se da mu se predbacuje to što se toliko oslonio na dvojicu svojih najboljih igrača. Na dvojicu etabiliranih NBA-jevaca Bojana Bogdanovića i Darija Šarića.

Zar bi takva dva jaka individualca trebao zatvoriti u šablone?

- Ako imate previše shematiziranu igru, suparnički treneri će nas lakše skautirati, a u jednostavnijem profilu igre, mi brže spustimo loptu kome smo htjeli i onda to najbolji igrači rješavaju. Uostalom, imamo Šarićevu igru u reketu iz koje on kreira i za vanjske igrače, imamo i njegov “pick and roll” u pokretu, a imamo i izlaske za Bogdanovića i blokove za njega od centara. Osim toga, imamo i taj centralni “pik” Simona. Nastojimo dovesti igrače u situacije u kojima se najbolje osjećaju - objašnjava Petrović.

To su uloge u kojima uživaju

A Petrović se susreće i s pitanjem što će biti ako netko zaustavi Darija i Bojana, ako oni ne budu imali svoj dan?

- Oni su ekstra kvalitet kojeg ćemo to bolje iskoristiti ako pojačamo obranu da bismo kroz tranziciju dolazili do lakših koševa.

Što pak o toj velikoj oslonjenosti kažu sami protagonisti? Je li to za njih opterećenje ili gušt?

- To je uloga na koju sam ja naviknuo i u njoj uživam. Tako je bilo proteklih sezona, a tako je bilo i lani kada smo dobro igrali - kazao nam je nedavno Bogdanović.

- Ovakvu sam ulogu imao i kroz mlađe uzraste pa mi je to gušt i u seniorskoj reprezentaciji. To je i svojevrsni stres jer ako se izgubi utakmica znam da će mene prozivati i da će mi predbacivati u stilu “badava mu NBA kad ništa nije postigao s Hrvatskom”. No, ja ne dopuštam nikome da bi uđe u glavu kada su te stvari u pitanju - dodao je Šarić koji se osvrnuo i na povećanu minutažu:

- Ne razmišljam kao stariji igrači koji se moraju pričuvati. Još sam mlad i hoću igrati koliko god mogu. Uostalom, s više igre i brže hvatam formu.

Prvi trener koji je Šariću dao takvu ulogu, kakvu sada ima kod Petrovića, bio je Slaven Rimac. A baš zahvaljujući svim tim ovlastima datim Šariću, Rimac je sa Cibonom 2014. senzacionalno osvojio regionalnu ligu:

- Meni je dobiti hijerarhiju na terenu bilo jednostavnije jer su Šarić i Blassingame bili karakterno najjači. Doduše, Dariju smo dali slobodu dok još niti on sam, kao niti mi, nije bio svjestan svoje kvalitete. Danas je on toga svjestan i u reprezentaciji mu nije trebalo puno toga davati jer se on svojim karakterom za to sam izborio. On je vođa i u njemu vidim igrača koji može biti na prosjeku od 20 koševa, 10 skokova i pet asistencija.

Bez obzira što mu je upravo Aco dao otkaz, tada kao predsjednik Cibone, Rimac izborniku Petroviću ne odriče pravo na njegove zamisli pa tako i na veliku oslonjenosti na dvojicu igrača.

- Svi mi smo prošlo ljeto, kako stručna javnost tako i vi mediji, bili zadovoljni pa on ima pravo na kredit kada je u pitanju izbor taktike. Nekome će se to sviđati, nekome neće, no Aco najbolje zna našto neke stvari radi. Uostalom, Bogdanović i Šarić mogli bi biti među najdominantnijim igračima Eurobasketa. Bojan je u naponu igračke snage, u sjajnom je košarkaškom razdoblju, a Šarić je uvijek gladan i on može biti kandidat za MVP-ja Prvenstva.

Svoje zadovoljstvo sa hrvatskim vodećim dvojcem izrazio je i prvi hrvatski izbornik Petar Skansi:

- Jako mi se sviđaju Bogdanović i Šarić, ali mi se sviđa i to što ostali prihvaćaju ono što oni jesu. Meni se čini da sve to skupa funkcionira kako treba. U momčadi postoji jasna hijerarhija, postoji odgovornost, a postoji i privilegij, da neke stvari netko može, a netko ne. Takvo što se ne može samo tako nametnuti sa strane, to jednostavno jest ili nije. Bez namjere da ih igrački uspoređujem s njima, takav tandem po svom značaju za momčad reprezentacija nije imala još od Dražena i Kukoča.

Rijetkost je imati takva dva

Što pak o tom moćnom tandemu misle njihovi suigrači priupitali smo Krunu Simona:

- Bojan i Dario od starta su u dobroj formi i pokazali su da su naši najbitniji igrači. Velika je rijetkost imati takve igrače u istoj momčadi jer oni bi u bilo kojoj drugoj reprezentaciji bili najbolji pojedinci. Sada je na njima, ali i nama da to pokušamo iskoristiti. Naravno, oni nas neće moći sami odvesti do zapaženijeg rezultata, no ima tu igrača u ovoj momčadi koji im u tome mogu puno pomoći.

Komentara 4

Avatar links
links
06:59 21.08.2017.

Skansi se iskazao kao sposoban pomocnik ministra pa mu treba vjerovati i kao komentatoru.. buahahahhaha

ČI
čikaga
05:18 21.08.2017.

Kvalitet g. Aca ili KVALITETA.

VO
volimZagreb11
07:53 21.08.2017.

Pravi trener, a Aco to nije ne koncipira igru na 2 igraca,nema akcija,nema igre,moglo bi mu se to osvetiti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije