Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVJETSKI REKORDER

Talijan koji obožava Hrvate, a trenere tjera češće čak i od Mamića

Zamparini
Foto: facebook.com/palermocalcioit
12.11.2015.
u 20:48

- 
Jako je impulzivan, britak, voli ulaziti u svlačionicu, ali uvijek smo lijepo surađivali - rekao je Naletilić o predsjedniku Palerma.

Maurizio Zamparini (74) najveći je "gutač" trenera u povijesti nogometa. Za predsjednika Palerma čak je i Zdravko Mamić mala beba. Naime, Zamparini je 13 godina na čelu talijanskog prvoligaša Palerma, a u utorak je promijenio već 29. trenera! Po tome je vjerojatno i svjetski rekorder. Dinamo, odnosno Zdravko Mamić, od 2002. imao je 23 trenerske promjene, a Hajduk je u istom vremenu imao 25 promjena.

No, za razliku od Zdravka Mamića u Dinamu ili Marina Brbića u Hajduku, Zamparini na česte promjene ima potpuno pravo jer on je vlasnik, predsjednik i glavni financijer Palerma, pa stoga i može mijenjati trenere kako mu dođe.

Među trenerima koje je Zamparini smjenjivao bio je i legendarni Walter Zenga, koji mu je to jako zamjerio te ga nazvao neznalicom, a jedna od posljednjih "žrtava" bio je i legendarni veznjak Milana Gennaro Gattuso.

Zamparini je jako povezan s Hrvatima. Prije nego je kupio Palermo, bio je vlasnik prvoligaša Venezije, a u svoj tadašnji klub doveo je dinamovce Marija Cvitanovića i Tomislava Rukavinu. Kasnije je u Palermo pak doveo igrača Rijeke Igora Budana.

Stvorio lanac Mercatone

Ta tri posla sa Zamparinijem odradila je poznata menadžerska obitelj, Marko i Predrag Naletilić.

– Sa Zamparinijem kao menadžeri surađujemo mnogo godina i uvijek smo imali samo dobra iskustva. S time da je sada iskusniji, više ne troši suludo novac kao nekada, ne daje igračima suludo visoke plaće, a pametnije i kupuje – rekao je Marko Naletilić i dodao:

– Prije svega, Zamparini je vrhunski biznismen. Najviše se bavio velikim trgovačkim lancima. Digao bi ih na visoki nivo, a onda ih skupo prodao. U Hrvatsku je tako krajem devedesetih doveo Mercatone i Emmezetu.

A kakav je Zamparini kao predsjednik nogometnog kluba?

– Jako je impulzivan, temperamentan, ne bira riječi kada je ljutit i sve ti govori u lice. Zato ga novinari jako vole, medijski je zahvalan – kaže Naletilić.

Trenere mijenja kao na pokretnoj traci, često im se miješa u posao.

– Puno puta ulazi u svlačionicu, naređuje trenerima tko treba igrati. No tu griješi jer koji je smisao skupo plaćati trenera, a onda mu se miješati u posao. Ali opet, nitko mu ne može pregovarati, jer on je vlasnik i glavni sponzor kluba – smatra Naletilić.

Budan smatrao svojim

Jednog Hrvata Zamparini posebno voli – Igora Budana. Bivši hrvatski reprezentativac ukupno je pet sezona igrao za Palermo, a kasnije je Budan u Palermu radio i kao menadžer momčadi, i to baš u vrijeme dok je trener bio Gennaro Gattuso.

– Budan je zlatni dečko, puno je dao za naš klub – izjavio je jednom Zamparini za Igora Budana, koji je trenutačno sportski direktor Spezije.

– Uvijek je bio posebno emotivan prema Budanu, doveo sam mu ga u klub dok je Igor imao svega 18 godina. Zato je Zamperini njega uvijek smatrao svojim otkrićem – otkrio je Naletilić.

A koliko (pre)često Zamparini mijenja trenere najbolje dokazuje da su Liverpool i Manchester United u cijeloj povijesti smijenili po 23 trenera, a Zamparini samo u 13 godina vladavine u Palermu 29. Pa nek' onda netko prigovori našim prvoligašima da prečesto smjenjuju trenere...

Broj trenera od 2003.

Palermo 29

Hajduk 25

Dinamo 23

Panathinaikos 14

Real Madrid 11

Chelsea 10

Barcelona 7

Werder 3

Arsenal 1

>> Trener koji obožava Hrvate ovom je anegdotom oduševio Britance!

Komentara 8

DU
Deleted user
21:18 12.11.2015.

Opet morate Dinamo okrznuti i spomenuti kako mijenja trenere. Ajde sad lagano prebrojite koliko je u zadnje tri godine Dinamo trenera promijenio ,a koliko Hajduk. Sramite se frustrirane duše.

DI
dinamojavolim1
08:15 13.11.2015.

dinamo od 2003 promjenio 23 trenera a hajduk 25 i vi mamica stavite u naslov??koje ste vi protuhe frustrirane...

Avatar wakanda
wakanda
09:29 13.11.2015.

Samo sam cekao komentare uvrijeđenih mamicevca. Pa nije maminjo bog ne morate se na svaki njegov spomen osjecat prozvano.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije