Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJAJAN DEBI

Talentirana Hrvatica eliminirala svjetsku prvakinju pa ipak ostala bez postolja

Foto: hrvatski judo savez
1/2
17.04.2021.
u 20:30

Devetnaestogodišnja Zagrepčanka Lara Cvjetko eliminirala je prvu nositeljicu a potom je polufinale izgubila od kasnije prvakinje, a borbu za broncu od svjetske doprvakinje

Aktualna mlađeseniorska prvakinja Europe na upečatljiv je način debitirala na seniorskom Prvenstvu Europe u džudu  na kojem je osvojila peto mjesto. Nakon što je pobijedila Poljakinju Sobierskaju, Francuskinju Gahie te Ruskinju Taimazovu, 19-godišnja Zagrepčanka Lara Cvjetko plasirala se u polufinale kategorije do 70 kilograma.

A ondje se Lara namjerila na trostruku finalisticu s europskih prvenstava Sanne Van Dijke koja s posljednja tri kontinentalna prvenstva ima zlato i dva srebra. Nažalost, Van Dijke se plasirala i u svoj četvrti finale, ali tek nakon zlatnog boda, i na kraju osvojila zlato, a hrvatskoj džudašici preostalo je boriti se za broncu. Džudaši nisu te sreće kao tekvondaši i boksači da medalju osvajaju već samim plasmanom u polufinale već to moraju zaslužiti sa dodatnom borbom s pobjednikom repasaža.

I u toj borbi, Lara je izgubila u produžetku. Ovaj put protiv svjetske doprvakinje Barbare Timo, Brazilke koja nastupa za Portugal. U dodatno vrijeme ušlo se bez bodova, ali s Portugalkinom prednošću od jedne opomene što se na koncu pokazalo i presudnim. Naime, nakon što je u žaru borbe napravila jedan nedozvoljeni zahvat na laktu protivnice, Lara je zaradila diskvalificirajuću treću opomenu.

Foto: hrvatski judo savez

Dakle, nije joj bila sklona niti sportska sreća koje je na pretek imala Taimazova, djevojka koju je Lara pobijedila u četvrtfinalu. Naime, u borbi za broncu nije joj uopće izašla četverostruka europska prvakinja Kim Polling koja se borbu prije ozlijedila.

Bez obzira na dva poraza u borbama za medalju, ono što će ostati upamćeno svakako je Larina pobjeda nad prvom nositeljicom, aktualnom svjetskom prvakinjom Marie-Eve Gahie, trofejnom Francuskinjom koja za sobom ima devet medalja s najvećih svjetskih natjecanja. Tom pobjedom razgalila je i svog trenera Ivana Tomašića koji je pustio i suze radosnice, a Francuskinju je taj poraz eliminirao i sa Olimpijskih igara u Tokiju jer je njena sunarodnjakinja Margaux Pinot dospjela do finala i tako razriješila internu dilemu Francuza.

I ne zaboravimo, Lara Cvjetko ima samo 19 godina i u borbama sa svim ovim iskusnijim suparnicama potvrdila da je doista potencijal za velike stvari. Posebice kada prikupi još ponešto snage i iskustva.

U Cvjetko, na tami su u subotu izašli još i Iva Oberan (63 kg) i Dominik Družeta (81 kg). Družeta je ispao u prvom kolu od Rekviašvilija, Gruzijca koji nastupa pod srpskom zastavom, a Oberan je zaustavljena u drugom kolu od POljakinje Ozdobe-Bach.

Posljednjeg dana Prvenstva, u nedjelju, hrvatske boje branit će Helena Vuković (preko 78 kg) i Ivana Maranić (preko 78 kg), Zlatko Kumrić (100 kg) i Marko Kumrić (100 kg), a u najtežoj muškoj kategoriji (preko 100 kg) nastupit će Ivan Čović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije