Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Taekwondo klub Čigra – centar sportske izvrsnosti osoba s invaliditetom

Taekwondo klub Čigra
Foto: Promo
1/8
10.07.2018.
u 09:14

Kad je prošlog mjeseca Senada Halilčević otputovala u bugarski Plovdiv, nitko nije mogao ni sanjati da će Hrvatska dobiti prvu europsku prvakinju u para taekwondou.

Samo godinu prije prvi Senada je put obukla kimono i u klubu Čigra počela trenirati borilačku vještinu u koju se na prvi pogled zaljubila. U svijet sporta uveo ju je prvi čovjek kluba Danijel Bursać, koji je osmislio program „Na krilima Čigre“ za osobe s intelektualnim poteškoćama. Kao liječnik znao je koliki je neiskorišteni potencijal u tim ljudima, kao humanist želio je pridonijeti podizanju svijesti u društvu, koje katkad zna odbaciti druge i drukčije. Za Senadu i njezine kolege iz Udruge za samozastupanje imao je samo jednu poruku – možete gotovo sve! Danas je Senada, koja je dobar dio djetinjstva i mladosti provela po raznim institucijama, prvakinja Europe u paraformama i ugledna članica međunarodnih organizacija za inkluziju.

Foto: Promo

Projekt „Na krilima Čigre“ jedan je od tri besplatna programa koje u svom klubu Čigra provodi Danijel Bursać. Prvi, „Čigrin let“, pokrenuo je prije tri godine i polučio golem uspjeh u radu s djecom s posebnim potrebama. Zajedno s klupskim volonterima, sve redom iskusnim trenerima i sportašima, unaprijedio je motoriku djece sa sindromom Down i silno utjecao na njihovu koordinaciju pokreta i ravnotežu. Njihovim roditeljima osigurao je medicinsko savjetovalište u kojem stručnjaci na volonterskoj bazi brinu da mame i tate znaju sve o posebnim potrebama svoga djeteta. Tu su kardiolog, ortoped, defektolog, stomatolog, fizijatar i brojni drugi poput profesora kineziologije i nutricionista. Treba li uopće reći da je i taj program iznjedrio jednog prvaka? Dinko Durić prošle je godine na Prvenstvu Hrvatske u paraformama osvojio zlatnu medalju! Klub je i ekipno bio prvi.

Foto: Promo

Treći projekt, „Čigra u zajednici“, pokrenut je lani. Idejni začetnik projekta trener je Taekwondo kluba Čigra Boris Bursać. Namijenjen je djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi i mališanima iz socijalno ugroženih obitelji. Ni oni ne plaćaju klupsku članarinu, treninzi su im besplatni, a osigurana im je i sportska oprema, kao i polaznicima prva dva programa.

Rad Taekwondo kluba Čigra i glavnog trenera Danijela Bursaća prepoznao je i Grad Zagreb. Nedavno je klubu dan na korištenje prostor od 198 kvadratnih metara na zagrebačkom Jarunu, ali djeca i mladi u njega ne mogu preseliti iz skromne dvoranice na Črnomercu u kojoj sada teniraju u neprimjerenim uvjetima i s improviziranim sportskim rekvizitima. Naprosto, novi je prostor u posve derutnom stanju i treba mu potpuna adaptacija koja bi uključivala građevinske, vodoinstalaterske i električarske radove. Osim toga, kako bi dvorana bila prilagođena potrebama polaznika programa, nužno je uložiti u infrastrukturu, kao i u sportsku opremu i didaktička pomagala.

Čigrin dom na Jarunu bio bi mjesto okupljanja djece i mladih koji bi u sklopu tri projekta besplatno trenirali teakwondo, a stručnjaci bi radili na individualiziranim programima pomoću kojih bi ih integrirali u društvo. Bila bi to sportska, edukacijska i rehabilitacijska oaza. Ali da bi klub Čigra ostvario taj jedinstveni sportski projekt potrebne su mu donacije. Treneri, volonteri i stručni suradnici predvođeni Danijelom Bursaćem mogu gotovo sve, ali ovoga puta - ne bez vaše pomoći.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije