Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SP u Gwangjuu

Svjesno smo rušili formu protiv Nijemaca da bismo je digli za Španjolce

25.07.2019.
u 08:00

Nadamo se da će se taj niz produžiti i na sedmo, a u to ćemo biti sigurni ako danas u 10 sati u polufinalu pobijedimo upravo tu Španjolsku

Mi Španjolce nikad nismo dobili na svjetskim vaterpolskim prvenstvima. Ovaj podatak frapantno zvuči, ali je istinit.

Doduše, nismo se ni sastajali u ovom razdoblju u kojem su hrvatski vaterpolisti osvajali odličja na čak šest svjetskih prvenstava uzastopce (od 2007. do 2017.).

1/0

Nadamo se da će se taj niz produžiti i na sedmo, a u to ćemo biti sigurni ako danas u 10 sati u polufinalu pobijedimo upravo tu Španjolsku.

No, ta španjolska serija protiv nas i nije tako velika, sastoji se od dvije pobjede: 1994. u Rimu (11:6) i 2001. u Fukuoki (6:4). U Fukuoki su Španjolci bili prvaci, a u Rimu su osvojili srebro. No, to je bilo u eri maestralnog Estiartea. Tad smo doživjeli i onaj teško probavljivi poraz u finalu OI u Atlanti 1996. godine.

Moramo biti bolji

Španjolski vaterpolo sad doživljava renesansu. Lani su osvojili naslov europskog viceprvaka (prva velika medalja nakon 2009.) izgubivši u finalu od Srbije tek nakon izvođenja peteraca.

Naš izbornik Ivica Tucak stalno upozorava da nam Španjolci ne odgovaraju zbog svog načina igre (zbog svoje brzine i opasnih uplivavanja, pri čemu im nova pravila idu na ruku), iako rezultati u bazenu nisu potvrđivali njegova strahovanja. Španjolci su nas posljednji put pobijedili na OI u Riju 2016., ali samo u utakmici u skupini (9:4).

U našem posljednjem dvoboju, u polufinalu završnog turnira Svjetske lige u Beogradu, izabranici Ivice Tucka bili su bolji s 10:8. Prije toga, u polufinalu Europskoga kupa u Zagrebu, Hrvatska je pobijedila Španjolsku s 12:9. Istim rezultatom, na istom natjecanju, ali u Rijeci, godinu dana prije, i to u finalu, naši su nadjačali Španjolce, a mladi Fatović postigao je šest pogodaka i definitivno skrenuo pozornost na sebe i potvrdio svoju darovitost.

U Koreji Lorenu baš ne ide najbolje, ali možda će mu krenuti upravo protiv Španjolaca.

– Nekako smo se protiv Nijemaca izvukli, ali u polufinalu svi moramo biti bolji jer je i suparnik opasniji. Nije nam lako, pritisak je velik, svi nas stavljaju u ulogu favorita (pa i kladionice, tečaj na Hrvatsku je samo 1.70 – op. a.), što je i razumljivo jer branimo naslov i odlično smo odigrali u skupini. Na kraju krajeva, mislim da smo mi pokazali karakter pobjednika i da možemo pobijediti Španjolsku, a tko će biti strijelci, to i nije toliko važno – kaže Fatović.

Nakon utakmice s Njemačkom Tucak je bio ljutit što je nismo prelomili kod 7:3, ali rekao je i da mu je drago da smo odigrali jednu tešku utakmicu. Mislimo da smijemo otkriti da su se u našem stožeru na neki način odlučili za namjerno rušenje forme (kroz teži rad u teretani) prije utakmice s Njemačkom da bismo u punoj snazi dočekali suparnike u polufinalu i eventualnom finalu (ili u utakmici za broncu).

Medalje za Europljane

Nešto je o tome natuknuo i Ante Vukičević:

– Protiv Nijemaca je bilo teško, teže smo plivali jer smo malo pali u formi. Ali samo zato što smo svjesno išli rušiti formu da bismo je u nastavku ponovno digli. Bitno je da smo u polufinalu i u krugu za medalje – zaključio je Vukičević.

U drugom polufinalnom dvoboju u 11.30 sati sučelit će se Mađarska i Italija pa je tako jasno da će sve medalje i na ovom Svjetskom prvenstvu osvojiti europske reprezentacije.

Komentara 4

DH
dalibor.hren
08:25 25.07.2019.

Ako je to stvarno rekao, onda bi se liječnička ekipa trebala pozabaviti s izbornikom!

ČE
četverac
08:31 25.07.2019.

Valjda Kuterovac zna što radi. Dosad je rijetko promašivao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije