Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FIFIN IZBOR

Svijet bira najvećega: Ronaldove brojke ili Modrićeva genijalnost?

Luka Modrić
Foto: gtres/Gtres/PIXSELL
22.09.2018.
u 07:43

Fifa, pak, na svojim stranicama, podgrijavajući atmosferu uoči večeri odluke, lagano favorizira Cristiana Ronalda i Didiera Deschampsa

Dodjela Fifinih godišnjih nagrada u Londonu bit će kulminacija spektakularne nogometne godine u kojoj je Hrvatska ostavila neizbrisiv pečat.

Hrvatska, naime, jedina ima dvojicu predstavnika u najužem izboru za najboljega nogometaša i trenera svijeta, dok je nogometna velesila Francuska zastupljena s dvojicom kandidata za trenerskog slavodobitnika godine, Zinedineom Zidaneom i Didierom Deschampsom.

>> Pogledajte i kako je Mandžukić nasmijao sve na treningu

Svjetski trenerski velikani posljednjih su tjedana često suočeni s pitanjem – tko je bio najbolji svjetski nogometaš u protekloj godini? Među njima je i Bayernov trener Niko Kovač, koji za vrijeme svoje izborničke ere u Hrvatskoj nijednom nije svoj glas za najboljega dao Cristianu Ronaldu i Lionelu Messiju. Niko je, vjerojatno iz strateških razloga, u oba navrata dao glasove igračima Bayerna; najprije Riberyju, a potom i – Lahmu.

Zašto ne bi bio vezist?

Ni danas Niko Kovač nije sklon Portugalcu, nego upire prstom u svoga nekadašnjega igrača u reprezentaciji.

– Kad biste mene pitali, Luka Modrić dobio bi moj glas za najboljeg nogometaša svijeta! Modrić radi sjajan posao već godinama. A zašto za najboljeg na svijetu ne bismo konačno nagradili nekoga iz vezne linije ili čak obrane? – ističe Bayernov trener.

Fifa, pak, na svojim stranicama, podgrijavajući atmosferu uoči večeri odluke, lagano favorizira Cristiana Ronalda i Didiera Deschampsa. O francuskom izborniku sada svoje dojmove iznosi nitko drugi nego njegov dugogodišnji pomoćnik Guy Stephan naglašavajući presudnom Deschampsovu rolu u osvajanju svjetskog prvenstva.

Za usporedbu, prije dvije godine, kada je Portugal pod vodstvom Fernanda Santosa senzacionalno u Parizu osvojio europski naslov i kada je utjecaj izbornika bio neprocjenjiv, titulu svjetskog trenera godine ponio je Claudio Ranieri, menadžer engleskog prvaka Leicestera.

Luka Modrić
1/6

Fifa u najavi svoga spektakla, na kojemu će nastupiti Noel Gallagher (inače navijač Manchester Cityja), niže i nepresušne rekorde Cristiana Ronalda.

Primjerice, portugalski je egotrip ove godine osvojio svoj peti naslov europskog prvaka, izjednačivši se s Di Stefanom, Costacurtom i Maldinijem (jedino Gento ima šest naslova), zatim je nanizao čak 11 utakmica u Ligi prvaka u kojima je bio strijelac, na SP-u u Rusiji upisao je 38. nastup na velikim turnirima (izjednačivši se s rekorderom Bastianom Schweinsteigerom), a s 85 pogodaka za Portugal izjednačio se s najefikasnijim europskim strijelcem za reprezentaciju Ferencom Puskasem.

Sljedeći Portugalčev cilj je dostići svjetskog rekordera, čuvenog brkatog gorostasa Ali Daeija, koji je za reprezentaciju Irana postigao čak 109 pogodaka.

Kladionice nude drugačiju sliku

Suhe brojke su jedno, a realnost nešto sasvim drugo. Ako je Cristiano Ronaldo u Realu bio neumoljivi egzekutor, onda je Luka Modrić u najtrofejnijoj momčadi svijeta bio sve ostalo: motor, ideolog, gospodar igre, nogometaš superiorna stila i prštavoga nadahnuća čije su zasluge honorirali i treneri u odabiru za nogometaša Europe, kao i žiri svjetskih velikana (Van Basten, Parreira, B. Milutinović...) koji mu je dodijelio priznanje za najboljega nogometaša Svjetskog prvenstva. Sve ovo čini Hrvata nadmoćnijim u odnosu na sve konkurente i u najprestižnijem svjetskom izboru.

>>Pogledajte što je rekao Dinamov trener nakon pobjede nad Fenerom

Međutim, kladionice nude sasvim drugačiju sliku. Prema bookmakerima, favorit za nagradu The Best je Cristiano Ronaldo, čija je pobjeda tretirana poput najvećega ‘zicera’, s koeficijentom od 1,25, na Lukin trijumf kvota je 4,00, a na Salahov čak 10,00. Ovakav poredak na kladioničkim ponudama može se i ne mora uzeti kao vjerodostojna procjena. Naime, Ronaldo je i uoči izbora za nogometaša Europe figurirao kao favorit pa ga je Luka Modrić nadmašio.

Portugalac je bio toliko uvrijeđen da je zbog toga, iz protesta, ekspresno bio otkazao nastupe za reprezentaciju Portugala, a potom i sramotno eskivirao ceremoniju u Monte Carlu. Sportski svijet ne pamti tako lošega gubitnika i cmizdravca...

Hrvatski nogometaši s najvećim individualnim nagradama, uz Modrićeve za najboljega nogometaša Europe i Zlatnu loptu SP-a, do sada su Dražan Jerković i Davor Šuker koji su bili najbolji strijelci svjetskih prvenstava, Josip Skoblar bio je 1971. godine Zlatna kopačka europskog nogometa, a Robert Prosinečki 1987. godine Zlatna lopta Svjetskog prvenstva mladih u Čileu (Zvonimir Boban srebrna).

Podsjetimo, o Fifinim laureatima odlučuju glasovi izbornika i kapetana svih 211 reprezentacija članova Fife, zatim glasovi novinara-nogometnih eksperata te navijača registriranih na Fifinoj stranici.

Pravila ovoga izbora nalažu da kapetani nacionalnih momčadi smiju glasovati za svoga izbornika, kapetani i izbornici smiju glasovati za nogometaše iz svoje reprezentacije, ali ne i sami za sebe, a novinarima je dopušteno ga glasuju za nogometaše iz svoje zemlje.•

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije