Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TREBALO BI RAZMISLITI

Švedski infektolog progovorio o Hrvatskoj: Postoji opasnost od širenja virusa

Zagreb: Odlazak hrvatske nogometne reprezentacije u Tursku na prijateljsku utakmicu
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/2
12.11.2020.
u 21:29

- Mislim da bi se barem trebalo razmisliti o odgodi utakmice, iz sportskih razloga, ali i zbog toga što postoji opasnost od širenja virusa - rekao je Jan Albert

Hrvatska nogometna reprezentacija stigla je danas u Stockholm gdje će u subotu u Ligi nacija igrati protiv Švedske, a zbog pozitivnog testa na koronavirus stopera Domagoja Vide dan ranije u susretu protiv Turske dogovoreno je dodatno testiranje hrvatskih reprezentativaca i stožera. Iz HNS-a su poručili da se pripreme za utakmicu odvijaju prema planu i da se ništa nepredviđeno ne događa. 

No, švedski portal Fotbollskanalen kontaktirao je stručnjake s pitanjem o treba li se utakmica s Hrvatskom odgoditi.

- Mislim da bi se barem trebalo razmisliti o odgodi utakmice, iz sportskih razloga, ali i zbog toga što postoji opasnost od širenja virusa - rekao je Jan Albert, profesor infektologije na Odjelu za mikrobiologiju, tumore i biologiju stanica na Karolinska Institutu u Stockholmu. Zatim je naglasio:

- Utakmica neće utjecati na stanje sustava zdravstva u Stockholmu. Čak i ako se netko zarazi, bio bi to vrlo mali doprinos broju slučajeva u gradu, a osim toga radi se o mladim ljudima kod kojih je rizik od teže bolesti vrlo nizak. Više se radi o sportskim okolnostima i simboličnoj poruci da svi trebamo smanjiti socijalne kontakte.

O ovoj je temi progovorila i Matilda Lundblad, liječnica i članica liječničkog osoblja Švedskog nogometnog saveza.

- Ako se broj zaraženih poveća, moguće je da će utakmica morati odgoditi. Zasad to nije nužno. Nogomet se igra na otvorenom i to je naša velika prednost. Mali je rizik od zaraze na terenu ako igrači nemaju simptome - rekla je Lundblad.

Postoji li rizik da u hrvatskoj reprezentaciji ima još zaraženih?

- Pretpostavljam da igrači borave u vlastitim sobama. Puno toga ovisi o tome koliko su se družili. Vjerujem da se većina reprezentacija drži pravila, da se presvlače u hotelskim sobama, da ne sjede blizu u autobusima i slično - rekla je.

Fotbollskanalen navodi da bi se utakmica Švedske i Hrvatske mogla odigrati u nekoj drugoj državi ako vlasti u Švedskoj zabrane odigravanje susreta.

Komentara 4

AA
aabbcc
17:33 13.11.2020.

Mediji uvijek nadju nekog blesana sto bi da prodaje maske po Stockholmu, ma nema to u Svedskoj.

Avatar krkcro
krkcro
23:42 12.11.2020.

Daj nek mi neko kaže dal je moguče da netko igra nogomet sa gripom.

ZV
zvezdomor
23:37 12.11.2020.

korone - nema

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije