Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKIJAŠKI SKOKOVI

Sve krenulo iz kafića, politika je željela zabraniti četiri skakaonice

02.01.2020.
u 20:21

Turneja je pravi magnet za publiku i stalno ruši rekorde gledanosti. Zanimljivo je da se čak i za kvalifikacije ulaznice razgrabe već u rujnu! Po tome se to natjecanje izdvaja kao jedan od najpoznatijih zimskih festivala sporta

Kao i neke druge dobre ideje, tako je i ona o čuvenoj Novogodišnjoj turneji “Četiri skakaonice” rođena u kafiću. Danas najpoznatije i najpopularnije natjecanje u skijaškim skokovima, prvi je put službeno održano 1. siječnja 1953. godine.

Tada su, pred 20.000 gledatelja, snage odmjerili natjecatelji iz šest zemalja. Uz skakače iz Njemačke i Austrije, sudjelovali su i skijaši-skakači iz Švedske (četvorica), Norveške (trojica), Švicarske (trojica) i Jugoslavije (petorica).

1/9

No, kako je do svega toga došlo? Naime, neke legende kažu da su se skijaški prijatelji iz Njemačke i Austrije okupili 1949. godine u kući “Maier” u Garmischu i tada je natjecanje prvi put uopće spomenuto.

Rasprodano još od rujna

Počelo je na lokalnoj razini, a u prvim godinama poslije Drugog svjetskog rata Nijemcima je bilo zabranjeno sudjelovanje u Svjetskom kupu.

Zbog toga su natjecanja skijaša-skakača iz Garmischa i Innsbrucka održavana u strogoj tajnosti, sve dok Nijemci nisu dobili dozvolu za ponovno sudjelovanje.

Reagirao je Svjetski skijaški savez (FIS) i u kalendar uvrstio natjecanje u Garmischu. Tri godine kasnije, 1952. predstavnici klubova iz Oberstdorfa, Innsbrucka, Garmisch-Partenkirchena i Bischofshofena dogovorili su se da u siječnju 1953. godine krenu s Novogodišnjom turnejom “Četiri skakaonice”.

I od tada se to popularno natjecanje održava te se na njemu okuplja mnoštvo skijaških zaljubljenika.

Turneja je pravi magnet za publiku i stalno ruši rekorde gledanosti. Zanimljivo je da se čak i za kvalifikacije ulaznice razgrabe već u rujnu! Po tome se to natjecanje izdvaja kao jedan od najpoznatijih zimskih festivala sporta.

Pobjednik Turneje postaje skakač koji nakon četiri natjecanja (osam serija) ima ukupno najviše bodova. Prvi koji je uspio pobijediti na sve četiri skakaonice u istoj sezoni je Nijemac Sven Hannawald, koji je to učinio u sezoni 2001./2002. Taj uspjeh ponovio je Poljak Kamil Stoch 16 godina kasnije, a već na sljedećoj turneji pridružio im se i Japanac Ryōyū Kobayashi.

Mladi skijaški skakač, 23-godišnji Kobayashi i ove je sezone favorit. Naime, on je prošle godine osvojio Grand Slam, postao je ujedno i tek drugi Japanac kojemu je uspjelo osvojiti Novogodišnju turneju.

Tri zemlje po 16 pobjeda

Prvi je bio Kazuyoshi Funaki 1997./1998. Funaki je pobijedio u Oberstdorfu, Garmisch-Partenkirchenu i Innsbrucku, a na zadnjem natjecanju u Bischofshofenu bio je osmi. Nije uspio osvojiti Grand Slam, ali je izborio ukupnu pobjedu.

Prošle su sezone mladom Japancu Kobayashiju, iako je bio pobjednik, svi pronalazili zamjerku da je neiskusan jer je godinu prije na Turneji osvojio 22. mjesto, a još godinu prije bio je tek 44.

Zbog toga ga dio stručnjaka nije uvrštavao među kandidate za postolje. Gurali su u prvi plan iskusnog Kamila Stocha (32), a na kraju zabljesnuo je Kobayashi. Ove sezone ne mogu govoriti da je neiskusan jer je zreliji i brani veliki naslov...

Najuspješnije u skijaškim skokovima na Četiri skakaonice su Austrija, Njemačka i Finska koje imaju po 16 pobjednika. Slovenci su pobjednika imali dvaput (Peterka i Prevc). Kao i Japanci, no 23-godišnji Kobayashi tu bi brojku mogao povećati već 6. siječnja, kada je u Bischofshofenu posljednja postaja turneje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije