Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dinamo na gostovanju

Šušak upozorava: Gruzijcima smo uzori i baš to će im biti motivacija da se dokažu

Dinamo
Foto: Marin Tironi/Pixsell
1/5
23.07.2019.
u 08:14

- Moramo biti koncentrirati jer smo na primjeru Hajduka, ali i nekih drugih klubova, vidjeli kako se može izgubiti velika prednost - naglasio je dinamov strateg

Da je kojim slučajem Ivo Šušak (71) otputovao s nogometašima Dinama u Gruziju, legendarni Širokobriježanin bio bi u Tbilisiju najveća zvijezda modre ekspedicije.

Naime, Ivo Šušak u Gruziji i dan-danas uživa veliku popularnost i poštovanje tamošnje sportske javnosti, kao nekadašnji izbornik gruzijske reprezentacije (2003.), te trofejni trener Dinama iz Tbilisija (2002.-2004.), osvajač Kupa, prvenstva i turnira prvaka bivših sovjetskih republika.

Pod ugovorom s Dinamom

Ipak, kao Šuškov vrhunac boravka u Gruziji bila je prva, do danas i jedina pobjeda gruzijske reprezentacije nad Rusijom (1:0), 30. travnja 2003. u kvalifikacijama za EP.

– U tom trenutku, dok sam bio trener pod ugovorom s Dinamom iz Tbilisija, izbornička funkcija nije me zanimala. No, predsjednik Saveza obratio se tada mome klupskome gazdi, pokojnome Badriju Patakašviliju, tražeći da ipak preuzmem nacionalnu momčad. U tom trenutku nisam bio svjestan tog nevjerojatnog sportskoga antagonizma između Gruzijaca i Rusa – počeo je svoju priču Šušak.

Gruzijci zbog Uefine kazne nisu smjeli igrati protiv Rusa kod kuće.

– Na utakmici protiv Iraca netko je bio bacao nož na travnjak, i kazna je glasila – sljedeće domaćinstvo na terenu izvan Gruzije. Tada mi je predsjednika Saveza kazao da se ne brinem, da je dobar s Platinijem, i na moje iznenađenje uskoro je doista došla odluka da možemo igrati u Tbilisiju, samo ne na nacionalnom stadionu, nego na manjemu Lokomotivinu, na kojemu će danas igrati Dinamo – kaže Šušak.

Predsjednik Saveza tada mu je, sjeća se Ivo, najavio kako će reprezentativce nagraditi s 300.000 dolara pobijede li favorizirane Ruse.

– Mi smo Ruse pobijedili pogotkom tadašnjega debitanta, mladoga Asatianija, i naciju je zahvatila neslućena euforija. Tbilisi je bio doslovno zakrčen automobilima, ljudi su slavili na ulicama, a mene je predsjednik države Ševardnadze nazvao na telefon nakon utakmice i čestitao mi na pobjedi. Zanimljivo, tadašnji opozicijski čelnik Mihail Saakašvili želio je doći na naš posljednji trening uoči utakmice i održati govor, što nisam dopustio – nastavlja Šušak.

U utakmici protiv Rusa izostavio je slavnoga igrača Šotu Arveladzea.

– Koji dan prije susreta s Rusima, Šota je u dresu Glasgow Rangersa igrao protiv Celtica finale škotskog kupa i u njemu osvojio trofej. Tada sam odmah odlučio ne staviti ga u prvih 11 protiv Rusa, znajući da će u Škotskoj slaviti i da neće u optimalnom stanju doći na okupljanje.

Shvativši da neće nastupiti u prvih 11, Šota je usred noći odlučio napustiti reprezentaciju. Imao sam tu informaciju, i nisam ga želio zadržavati. On je u televizijskom nastupu iskazao svoje nezadovoljstvo, a mene je tada nazvao ministar sporta i rekao mi: “Stojim iza tebe, imaš moju potporu!” Tako smo Ruse svladali bez jednoga od najboljih igrača.

Vozaču dvije godišnje plaće

Je li predsjednik Saveza održao obećanje i isplatio igračima 300 tisuća dolara?

– Da, a kapetan Kaladze inzistirao je da je budem taj koji će podijeliti nagradu igračima. No, nagradio sam i sve ljude iz naše pratnje, pa se sjećam kako je vozač autobusa primio svotu koja je iznosila dvije njegove godišnje plaće.

Dinamo protiv Saburtala; lak posao za Bjeličine izabranike?

– Gruzijci su iznimni nogometni talenti. Znao sam reći da koliko su me po svome talentu u bivšoj Jugoslaviji znali očarati igrači iz BiH, tako su u SSSR-u najtalentiraniji bili Gruzijci. Zato apeliram da se Gruzijce ni na koji način ne smije podcijeniti. Inače, mi smo im u nogometnom smislu uzor koji nikako ne mogu dostići, ali baš zato kad igraju protiv Hrvata uvijek su iznimno motivirani – kaže Ivo.

Nogometaši Dinama bili su dobro raspoloženi prije puta u Gruziju, odisali su optimizmom.

- Vjerujem da ćemo odigrati dobru utakmicu i da ćemo odnijeti pobjedu. Suprotstavljamo se jednoj dobroj momčadi koja već dugo igra u Europi, ali vjerujemo u sebe i očekujemo da ćemo se vratiti s pobjedom, najavio je trener Nenad Bjelica i otkrio da se u subotu čuo sa Zoranom Zekićem koji je u prvom pretkolu ispao od Saburtala.

- Dao nam je dodatne informacije, ali i mi smo ih dobro analizirali. Oba beka su dosta ofenzivna, a i krila igraju dosta dobar nogomet. I oni su, uz napadača Rolovića, njihovi najopasniji pojedinci.

Moramo biti koncentrirati jer smo na primjeru Hajduka, ali i nekih drugih klubova, vidjeli kako se može izgubiti velika prednost.

Dinamo će zaigrati u istoj postavi kao protiv Lokomotive pa bi to trebalo izgledati ovako: Livaković - Pinto, Lešković, Perić, Leovac - Kadzior, Ademi, Gojak - Hajrović, Gavranović, Oršić.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije