Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbori

Šuker, uz Bonieka, jedini nogometaš uz Uefina predsjednika Čeferina

Davor Šuker
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
1/6
08.02.2019.
u 08:40

Predsjedniku HNS-a je potpora među europskim nacionalnim savezima narasla za još 13 glasova

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker (51) lako je “obranio” status člana Izvršnog odbora Uefe; dapače, u odnosu na izbore 2015. godine kada je dobio 34 glasa, sada mu je potpora među europskim nacionalnim savezima narasla za još 13 glasova (jučer su bila 53 važeća glasa).

Tako se Šuker iz Rima, s 43. kongresa Uefe, vraća kao veliki pobjednik, kao jedini Hrvat koji već u drugom mandatu spada u “creme de la creme” europskih nogometnih dužnosnika.

>> Pogledajte video SPECIJAL Pogledajte kakvu je godinu imao Luka Modrić

Među šesnaestoricu veličanstvenih koji sjede za Čeferinovim okruglim stolom u Nyonu.

Francuskinja aklamacijom

Dakle, jučer se u Rimu glasovalo samo za osam novih mjesta u Izvršnom odboru Uefe, i uz Davora Šukera u njega su izabrani i Francuskinja Florence Hardouin (izabrana aklamacijom), Mađar Sandor Csanyi (49 glasova), Španjolac Luis Rubiales (47), Portugalac Fernando Gomes (45), Danac Jesper Moller Christensen (40), Albanac Armand Duka (36) i Ukrajinac Andrij Pavelko (27).

Uz njih, mjesta u Izvršnom odboru zadržali su Šveđanin Nilsson, Nijemac Grindel, Talijan Uva, Englez Gill, Švicarac Gillieron, Nizozemac Van Praag, Irac Delaney, Turčin Servet i Poljak Boniek.

Lako je uočiti da je naša Zlatna kopačka Davor Šuker, uz slavnoga Poljaka Zbigniewa Bonieka, u tom društvu jedini bivši veliki nogometaš, iako je profi-karijeru nogometaša u manjim klubovima gradio i Španjolac Rubiales, nekadašnji član Lleide, Xereza, Levantea, Alicantea i škotskog Hamilton Academicala.

– Zahvaljujem svim europskim savezima koji su mi pružili tako veliku podršku i izrazili povjerenje ponovnim izborom u Izvršni odbor Uefe. Drago mi je što su prepoznali moj rad u protekle četiri godine i ponosim se što kao Uefin dužnosnik mogu pomagati nogometu. Istodobno, čestitam Aleksandru Čeferinu na izboru za predsjednika, nastavit ćemo u sljedećem razdoblju štititi i razvijati europski nogomet na svim razinama – kurtoazno je u Rimu izjavio Šuker, a prenijela službena stranica Hrvatskog nogometnog saveza.

Davor Šuker
1/6

Novost vezana uz Šukerov status u Uefinoj hijerarhiji je to da mu je jučer službeno počeo prvi mandat u Čeferinovoj vladi, budući da je 2015. godine bio izabran u Platinijevo vrijeme na čelu Uefe, a Slovenac je došao godinu dana kasnije.

Izvršni odbor Uefe jučer je izabrao i dopredsjednike, među kojima nije i Davor Šuker. Mađar Csanyi izabran je umjesto Ukrajinca Surkisa, a preostala četiri mjesta pripala su Nilssonu, Gomesu, Grindelu i Uvi.

Ljubljanski odvjetnik Aleksander Čeferin (51) u Rimu je bio jedini kandidat za Uefina predsjednika.

U nastupnom je izlaganju istaknuo kako mu je jedan od najvitalnijih ciljeva u novom mandatu “obrana Uefinih vrijednosti, odnosno zaštita Lige prvaka koju ugrožava ideja najvećih klubova da osnuju vlastito zatvoreno natjecanje, Superligu”.

Mandat do 2023. godine

– Opasnost od novog klupskog natjecanja izbjegnuta je nakon iskrenih, izravnih i beskompromisnih razgovora između Uefe i klubova. Čini mi se da su klubovi, prije moga izbora za predsjednika 2016. godine, razmišljali o odcjepljenju. Puno smo razgovarali, saslušali jedni druge i shvatili da moramo biti jedinstveni – istaknuo je Čeferin te dodao da Superlige neće biti sve dok je on na čelu Uefe, a Talijan Andrea Agnelli na mjestu predsjednika asocijacije europskih klubova.

– To nije obećanje, već činjenica. Da su veliki klubovi ostvarili svoj plan, izgubili bi mjesto u srcima ljudi. Poštujemo nogometnu piramidu, sustav ispadanja i promocije u našoj je kulturi, a rezultati na nogometnom terenu, iako drukčiji od financijskih knjiga, čine vas velikima – zaključio je Aleksander Čeferin, koji je dobio mandat do 2023. godine. 

>> Pogledajte tko su najskuplje plaćeni hrvatski sportaši

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije