Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ćiro Blažević:

'Šuker ima urođenu sreću i i baš se to dogodilo u njegovom mandatu'

Šuker. Ćiro i Štimac
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/17
03.01.2020.
u 21:31

Šuker je planetarno popularna zvijezda, to mu je pomoglo u poslu, kaže Ćiro

Više od 20 godina prošlo je od našega osvajanja bronce na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Francuskoj, a njezini protagonisti nikada nisu u tolikom broju bili prisutniji, aktivniji i utjecajniji u nogometnom biznisu.

Izbrojili smo čak 14 Ćirinih jurišnika od njih 22 iz 1998. koji danas obnašaju funkcije u nogometu, na dva kontinenta, s različitim opisima poslova.

>> Veliki prijatelj Zlatka Dalića otvorio vlastiti restoran, na otvorenju brojni poznati i slavni

Šuker. Ćiro i Štimac
1/16

Oni su i uspješni klupski treneri, i izbornici reprezentacija, i sportski direktori, i pomoćni treneri, i čelnici važnih nogometnih institucija, svi pod osobitim povećalom javnosti i s golemim očekivanjima i odgovornošću.

Nema dvojbe da je brončana generacija doista najbolje što je hrvatski nogomet iznjedrio, a svima im je zajednički nazivnik – njihov učitelj. Neponovljivi, jedinstveni i osebujni Miroslav Blažević.

Kada smo mu nabrojili 14 aktera ove priče, Ćiro je poskočio i malčice podigao glas.

– A tko ih je odgojio!? – nastupio je Ćiro autoritativno i nastavio:

– Ponosim se svojim igračima. Angažmanima potvrđuju ono što sam od njih i očekivao, da su velika vrijednost hrvatskog nogometa. A u šest godina koliko smo proveli zajedno dobili su uz mene i neophodnu nadogradnju.

Nabrojili smo Ćiri sve njegove angažirane učenike, a on je listu nadopunio još dvojicom.

– Iako nisu u nogometu, ne zaboravite uspješne biznismene Soldu i Bokšića (nesuđenoga brončanoga iz 1998., nap.a.) – ističe Ćiro Blažević.

Dvojica su Dalićevi pomoćnici

Kojim se od svojih nogometaša osobito ponosite?

– Bilo bi nespretno nekoga izdvajati, jer za mene su svi oni jednako vrijedni i ponosim se svima njima. Novi na sceni je Mario Stanić, za kojega sam uvjeren da će sto posto uspjeti u Hajduku. Naravno, pod uvjetom da ga ondje slijede, dok od Tudora očekujem da će ga dosadašnja trenerska iskustva potvrditi kao uspješnog stručnjaka i u Hajduku – nastavlja Blažević.

Posebno poglavlje ove priče svakako je Davor Šuker, predsjednik HNS-a, koji je na toj funkciji već sedam godina.

– Šuker ima privilegij da je planetarno poznata zvijezda, što mu je obilato koristilo u dužnosničkoj karijeri. Još od igračkih dana ima urođenu sreću, koju je prenio i na rad u nogometnom savezu. Nitko ne može osporiti da se u Šukerovu mandatu na čelu HNS-a dogodio najveći uspjeh hrvatskog nogometa, srebro na Svjetskom prvenstvu u Rusiji – dodao je Miroslav Blažević.

>> Evo kako će 'srebrni' hrvatski reprezentativci izgledati 2058. godine

Šuker. Ćiro i Štimac
1/25

Osim Davora Šukera, u čijem se mandatu, istina, dogodio i Ante Čačić, ali i spasonosni Zlatko Dalić, u osvajanju svjetskoga srebra u Rusiji sudjelovala su još dvojica njegovih nekadašnjih suigrača; Dražen Ladić i Marjan Mrmić i te kako su značajni u stožeru reprezentacije.

Osim njih dvojice, u Hrvatskom nogometnom savezu na funkciji glavnoga instruktora zaposlen je još jedan brončani, Osječanin Petar Krpan, inače čovjek od najvećeg Šukerova povjerenja.

Dario Šimić dugogodišnji je čelnik Udruge Nogometni sindikat, institucije koja se brine o statusima i pravima profesionalnih nogometaša u Hrvatskoj te dubinski skenira stanje u našim klubovima. Šimić je i član Skupštine HNS-a i, po mišljenju mnogih, dužnosnik predodređen da jednoga dana preuzme konce u HNS-u, ne bude li se Šuker natjecao za novi mandat.

Mario Stanić, koji je tek u 48. godini prihvatio prvi dužnosnički posao u klupskom nogometu, zajedno s Igorom Tudorom kreće u misiju postavljanja Hajduka na zdrave noge, i sa tih pozicija bit će izravni konkurenti svome suigraču iz 1998. godine, Dinamovu sportskom direktoru Zoranu Mamiću. Tudor i Mamić bili su suparnici još 2013., kada je Igor prvi put vodio Splićane, a Zoran bio Dinamov trener.

Trojica su u azijskoj egzotici

U međunarodnim vodama najznačajniju funkciju od bivših vatrenih obnaša legendarni kapetan Zvonimir Boban, koji je ponovno zasukao rukave u Milanu upregnuvši svoj nogometni autoritet, znanje i karizmu u spašavanje posrnula diva talijanskog i europskog nogometa.

Robert Prosinečki nedavno je napustio klupu reprezentacije BiH, ali već je u novoj avanturi, spašavanju turskoga Kayserispora od ispadanja iz prve lige. Donedavno je na istom zadatku radio još jedan nesuđeni brončani iz 1998., Stjepan Tomas, koji je upravo dobio otkaz kao prvi trener turskog Antalyaspora.

Slaven Bilić s West Bromwich Albionom sigurnim hodom krči put prema engleskom Premiershipu, a trojica bivših vatrenih dokazuju se u azijskoj nogometnoj egzotici. Kruno Jurčić kao trener Al Nasra iz Dubaija drži treće mjesto u prvenstvu UAE-a, Igor Štimac vodi reprezentaciju Indije, a Robert Jarni na klupi je indijskog prvoligaša Northeast United iz grada Guwahatija.

Za usporedbu, brončani iz 1998. godine pokazuju neusporedivo veći interes za rad u nogometu od primjerice zlatnih iz 1998. Francuza. Na dužnosničkoj, odnosno trenerskoj sceni samo su četvorica: Zinedine Zidane vodi madridski Real, Didier Deschamps svjetski je prvak s tricolorima, Patrick Vieira je trener Nice, a Thierry Henry na klupi kanadskog kluba iz MLS-a, Montreal Impacta.

>> Pogledajte luksuzni kamp vatrenih na Euru 2020.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Mi sami
Mi sami
13:36 04.01.2020.

Davor Šuker i Zdravko Mamić su zaslužili da im se dignu spokenici a ne da ih se proganja ovo je moguće samo u lijevoj našoj.

ER
EroK
20:04 04.01.2020.

Da, Davor i Zdravko su Legende hrvatskog sportskog uspjeha!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije