Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SADA SU HUMANITARCI

Sudac 'kočio rat' u ringu, a Jones posebnim detaljem odao počast Kobeju

Boxing: Tyson vs Roy Jones Jr
Joe Scarnici/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
30.11.2020.
u 08:11

Gledanost je ipak bila velika jer je puno toga uoči borbe ostalo u sferi nedorečenog kako bi se na PPV prijenos navuklo što više znatiželjnika

Nikad u povijesti boksa nije održan ekshibicijski meč koji je pobudio toliko zanimanja koliko “prijateljski” dvoboj dvojice bivših, danas boksački vremešnih superšampiona Mikea Tysona (54) i Roya Jonesa Juniora (51).

Oni koji su očekivali da će u toj borbi biti “krvi do koljena”, ostali su razočarani. Oni, pak, koje je samo zanimalo kako danas izgledaju ti velemajstori iz prošlih vremena i koliko boksački mogu pružiti u svojim 50-ima, nahranili su svoju znatiželju plativši PPV prijenos 50 dolara u SAD-u ili pak 30 eura u Velikoj Britaniji.

Fora koja više neće proći

Kada se vidjelo da dogovorena “umirovljenička” pravila ne doprinose prodaji ovog prijenosa, iz Tysonova su tabora, očito programirano, poručili da se Mike ne bi spremao tako ozbiljno za borbu u kojoj nokaut nije dozvoljen. Odnosno za borbu u kojoj bi bilo kakva porezotina značila prekid borbe ili u kojoj neće biti bodovanja pa tako ni pobjednika.

Na koncu je baš tako i bilo, no gledanost je ipak bila velika jer je puno toga uoči borbe ostalo u sferi nedorečenog kako bi se na PPV prijenos navuklo što više znatiželjnika. Bude li se organizirao bilo kakav uzvrat s ovom dvojicom boraca, ta fora više neće biti upotrebljiva jer se u ovoj borbi moglo vidjeti vrlo malo od onog “razarača” Tysona ili “plesača” Jonesa.

No obojici treba iskazati poštovanje što su svoju sportsku slavu založili u humanitarne svrhe, a potrudili su se dovesti i svoja tijela u red pa je Tyson u ring ušao sa svojom kilažom iz “ratnih dana” (100 kg), a Jones s kilogramima kakve je nosio u završnoj fazi karijere (95,3 kg). A da se sudar nabrušenih “ratnih veterana” ne bi oteo kontroli, zadužen je bio sudac vrlo simptomatična imena – Ray Corona – koji je smjerno dopuštao preduga držanja i tako onemogućavao “totalni rat”. Baš kao što je koronavirus “uškopio” profesionalni boks onemogućivši nazočnost publike bez koje to nije ista priča.

Na koncu je objavljeno da je poseban ocjenjivački sud organizacije WBC – sačinjen od trojice bivših prvaka – borbu bodovao neodlučenom. Reklo bi se po dogovoru, jer ipak je Tyson taj koji je uputio više udaraca i pokazao više želje za borbom pa je novinar USA Todaya meč bodovao sa (78:74). Prema neslužbenoj statistici Tyson je tijekom borbe pogodio 67 udaraca, a Jones samo 37, no s obzirom na to da je i Atletska komisija Kalifornije zabranila da meč bude natjecateljski postignuto je solomunsko rješenje. A remi je proglašen izvan ringa jer ondje nije smjelo biti nikakvog proglašenja ishoda.

Youtuber ‘zakucao’ Natea

Zbog svega toga, možda je i zanimljivije bilo ono što su njih dvojica govorila nakon borbe jer su i jedan i drugi bili opušteni i čovjekoljubivi. Uostalom, kada je novinar Tysona pitao bi li se natjecateljski borio kada bi mogao dobiti licenciju, ovaj je rekao:

– Ne, mi više nismo borci, mi smo sada humanitarci.

A tu je crtu iskazao i Roy Jones posebnom gestom. Naime, on je boksao u rukavicama u bojama Lakersa na kojima su bila ispisana dva broja (8 i 24), koje je kroz svoju NBA karijeru nosio tragično preminuli Kobe Bryant. Poznato je da je Jones bio veliki košarkaški fan jer je i sam igrao košarku i to na vrlo solidnoj razini.

Da boks nije za svakog atleta, moglo se vidjeti iz borbe youtubera Jakea Paula i bivšeg NBA igrača i trostrukog pobjednika u zakucavanju Natea Robinsona. Čovjek koji na YouTubeu ima 20 milijuna pretplatnika tako je “zakucao” KryptoNatea da bi ovome bilo bolje da izbriše svoj nadimak koji aludira na kriptonit, moćni materijal sa Supermanova planeta. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije