Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Donosi Max!

Subašić - čuvar Kneževine kojem se divi i princ Albert

Hrvatska reprezentacija - Danijel Subašić
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
12.02.2017.
u 23:44

Zatekao je klub na 18. mjestu druge lige, a sad ide po titulu.

Prošlo je igrača i igrača, klasa, ali uopće nema dvojbi da je jedan od njih vladar Monaka. Čuvar kneževine, tako ga zovu. O Danijelu Subašiću je riječ. Davno je bila zima 2012. godine kada nije ni sanjao da će krenuti prema Monte Carlu.

Klub iz kneževine tavorio je na dnu druge lige, u 18 prvih kola postigao je jednu pobjedu, a Rus Dmitrij Ribolovljev, milijarder koji je tada bio 93. na listi najbogatijih ljudi svijeta, postao je većinski vlasnik posljednje momčadi druge francuske lige. Nekadašnji finalist Lige prvaka (Porto s Joseom Mourinhom 2004. u finalu svladao je Monaco za koji je igrao naš Dado Pršo) bio je na dnu, a onda se ukazao bogati Rus.

– Živim u Monte Carlu, Monaco nije običan klub, mogu ga vratiti na vrh – rekao je tada Ribolovljev.

Rus je ipak poslušao

Jedan od prvih aduta ruskog milijardera bio je Stipe Pletikosa, kojeg je Ribolovljev upoznao gledajući ga u dresu moskovskog Spartaka.

– Ne, hvala. Idem u Rostov. Ali, imam čovjeka koji će vas spasiti. Umjesto mene, dovedite Danijela Subašića – kazao je tada Pletikosa.

Dok je Ribolovljev tražio spas u Pletikosi i najavljivao ulaganja od više stotina milijuna eura, u Poljudu je Subašić trenirao i osluškivao hoće li stići kakva ponuda, ali nije se uzbuđivao.

– Bit će kako bude, nije mi loše u Hajduku – govorio je tadašnji vratar bijelih.

Međutim, Ribolovljev je poslušao Pletikosu i naredio da Subašića dovedu u Monaco. Hajduk je bio zadovoljan, milijun eura za igrača koji je na ljeto bio slobodan bila je odlična odšteta. I to je bilo ključno za Monaco, koji je na vrhu 1. francuske lige i igra u Ligi prvaka. Subašić je obranama preokrenuo klub.

Pripomogao je i Ribolovljev silnim milijunima, Monaco je ostao u 2. ligi, sljedeće sezone vratio se u prvu... Dalje sve znate, Subašić je pravi čuvar kneževine u kojoj stoluje princ Albert II., koji je stalno na utakmicama.

– Često popričamo, uvijek me pozdravi na hrvatskom – pričao je Subašić.

U klub su stizala, odlazila i vraćala se velika imena poput Kolumbijaca Falcaa, Jamesa... Više od 40 igrača nakon dolaska Ribolovljeva plaćeno je po milijun i više eura, rekorder je James za kojeg je bogati Rus platio Portu 45 milijuna eura, a Atletico je za Falcaa inkasirao 43 milijuna eura. Ali, od svih je najisplativija investicija Subašić, ključni igrač Monaca.

– Uživam u Monte Carlu, odlično mi je u Monacu – na stotine puta ponovio je Subašić.

Ali, nije se odao čarima Monte Carla, Subašićev izbor uvijek su bila brda u kojima je trenažni kamp Monaca. Ondje se izgradio kao vrhunski vratar, koji je prije dvije godine izabran među deset najboljih na svijetu.

Tada je radio čuda u Ligi prvaka, mogao je birati kamo će, ali nije htio napustiti klub u koji je došao kad je bio na dnu. Nije mu bilo baš lagodno, pola nogometnog svijeta htjelo je k bogatom Rusu. A i u Monacu su stalno željeli imati dvojicu kvalitetnih vratara. Tako su sa željom da Subašiću uzmu jedinicu došli Sergio Romero i Maarten Stekelenburg, a u kombinacijama za dolazak bili su Victor Valdes, Iker Casillas i Hugo Lloris.

– Sve ih respektiram, ali vjerujem u sebe – ni u jednom trenutku Subašić se nije uplašio bilo čijeg dolaska.

Svjetska klasa

Neki od vratarskih velikana nisu ni stigli do Monaca, a neki su, kada su došli, gledali u leđa našem reprezentativcu. Danas je svjetska klasa iz kojeg izviru iskustvo i vjera. U 33. godini živi najbolje vratarske dane, prvi je vratar hrvatske reprezentacije, u kojoj je morao čekati odlazak Pletikose. Mnogi su ga i prije prizivali među vratnicama kockastih, ali uvijek je bio korektan prema čovjeku koji mu je preokrenuo život.

– Tko sam ja da kažem da želim hrvatski broj jedan uz Pletikosu – govorio je Zadranin, kojega slava nije promijenila.

Ostao je skroman, onakav kakvog smo ga upoznali kada je iz Zadra došao u Hajduk.

U Monacu sada ima veliku priliku krenuti po svoj prvi pravi trofej. Iz Hajduka je ponio onaj jedan za osvojeni Hrvatski kup, ali nikada nije osvojio naslov prvaka.

– Najvažnije mi je zdravlje, ali dobro bi mi došao i neki trofej, nadam se da ću ga osvojiti s Monacom. Francuska liga je jaka, Nica i PSG igraju vrhnuski. Spoj smo mladosti i iskustva, igramo dobro, trener je dugo s nama i imat ćemo što reći u toj utrci – kazao je Subašić, kojeg na utakmicama u Monacu bodri i princ Albert.

Cijeli tekst pročitajte u sportskom tjedniku Max!

>>Cijeli svijet se smije vrataru hrvatske reprezentacije: Nevjerojatna pogreška potopila je njegovu momčad

Komentara 2

TH
thelion
07:57 13.02.2017.

super tip!!!

Avatar Abcda
Abcda
10:35 13.02.2017.

Bravo !! Jos jedan kojega Hajduk nije znao procijeniti ... )-:

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije