Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MLADI NOGOMETAŠ

'Studiram, a vjera mi je oslonac. Mi nogometaši moramo biti uzor, živjeti skromno i pomagati'

Maks Juraj Čelić
Foto: Privatni album
1/3
28.06.2019.
u 07:02

Godinama je s obitelji svake godine boravio u Toskani gdje je njegov otac, inače slikar, prodavao svoje slike po elitnim restoranima

Maks Juraj Čelić jedan je od rijetkih nogometaša Varaždina koji je s klubom bio proteklih nekoliko godina, koliko je trajao povratak u Prvu HNL. Na tom putu taj talentirani stoper odigrao je većinu utakmica. A zanimljiva je Maksova nogometna priča. Prošao je Dinamovu školu, igrao u Interu, HAŠK-u... Prije dolaska u Varaždin imao je posebnu epizodu koja ga veže uz Njemačku.

Bio u Bayeru i Duisburgu

– S 18 godina trebao sam ići u Bayer, no neočekivano su ukinuli njihovu drugu momčad. Potom mi se otvorila opcija za Duisburg. Tamo sam igrao u Bundesligi za njihove juniore. U to doba u dortmundskoj Borussiji igrao je Domagoj Drožđek. Zajedno smo stanovali. Kasnije su mi nudili profesionalni ugovor, no nije me zadovoljavalo da igram u drugoj momčadi. U to doba ostao sam bez menadžera jer se, nažalost, teško razbolio. To je bila prekretnica zbog koje sam se, među ostalim, odlučio vratiti – počeo je Maks.

Nakon toga uslijedio je još jedan splet okolnosti zbog kojeg je Ćeliću propao novi angažman.

– Stalno me tijekom dosadašnje karijere pratio nekakav peh. Uvijek sam išao težim putem. Došao sam u drugu momčad Dinama i nisam potpisao zbog kaosa u klubu koji je uslijedio nakon Mamićeva uhićenja. Odlučio sam početi od nule.

Zanimljivo, Maks je, uz Darija Jerteca, jedini koji je s Varaždinom prošao cijeli put. Od ruba ispadanja iz Treće HNL do promocije u Prvu HNL.

– Poseban je osjećaj bio rasti s klubom. Sve ove godine uživao sam u Varaždinu. To je poseban grad, nogometna sredina koja zaslužuje prvoligašku momčad. U cijeloj priči nemjerljiv doprinos dao je izbornik Zlatko Dalić. Bez njega ovaj doseg ne bi bio moguć. Stvoreno je takvo pozitivno ozračje oko kluba u kojem je ta priča jednostavno morala rasti.

Baš kako je svakodnevno zadnjih sezona rastao i napredovao Maks Juraj.

– Ne žurim se. Želim napredovati korak po korak. Nemam nikakvih imperativa.

Spomenuo je primjer kojim je išao Marko Rog.

– To je dokaz da se, uz malo sreće, puno toga može poklopiti i igrač iz relativne anonimnosti može doći do zvijezda.

Maks je, osim nogometa, posvećen i drugim stvarima.

– Na trećoj sam godini ekonomije. Još se tražim, no jednom se vidim u poslovnom svijetu. Možda u menadžerskim vodama nakon nogometa, a možda i u trenerskima. No, još je prerano. Nemojte me tjerati u mirovinu – kaže smijući se Maks.

Sljedeće sezone igrat će u dresu Gorice, momčadi koja je lani bila prvenstveni hit.

– Što god se dogodilo, želim samo biti standardan, želim se dokazati. Ne plašim se, jedva čekam one najjače utakmice. U takvima se u pravilu najbolje osjećam. A za Varaždin je najvažnije da prvu sezonu odmah ne ispadne iz lige.

Religija je visoko među njegovim životnim postulatima.

– Bilo je puno nesretnih okolnosti u mojem životu, vjera mi je jako važan oslonac. Važno je da i mi nogometaši budemo uzor mladim ljudima. Važno je slijediti pozitivne primjere, živjeti skromno, pomagati ljudima. Tko zna, ja sutra mogu prekinuti karijeru i zato je nužno da budem spreman ustrajati na tom putu.

Nema nogometne idole u klasičnom smislu, no postoje modeli koje želi slijediti.

– Moja majka Irena od svih nogometaša znala je jedino Kaku. I uvijek mi je govorila: ‘Budi kao Kaka!’. Kako smo živjeli u Italiji, majka je jednom srela Kaku i tražila ga autogram za mene. Rekla mi je da je s njim u društvu bio jedan punašniji čovjek koji joj je ponudio autogram. Rekla je: “Pa što će mi tvoj autogram...!?”. Nije shvatila da je taj punašniji gospodin bio “onaj pravi” Ronaldo.

No, ipak, Maks voli gledati Virgila van Dijka.

Igrački potencijal

– Fascinantna je njegova igračka kvaliteta, fizička moć i kontinuitet.

Godinama je s obitelji svake godine boravio u Toskani gdje je njegov otac, inače slikar, prodavao svoje slike po elitnim restoranima.

– Možda mi je zbog toga talijanska liga i najdraža. Najviše volim Milan.

Otac Bobo je umjetnik. A kakav je s nogometom?

– Voli nogomet. Stalno prati moje utakmice. No, previše je nervozan. Mora se malo opustiti.

Maksovi Ćelići korijene vuku iz okolice Metkovića, a on za sebe kaže da je Purger.

– S Borongaja sam. Rođen sam podno južne maksimirske tribine.

Naravno, Dinamo je važan u njegovoj nogometnoj emociji. Baš tamo napravio je prve igračke korake. U generaciji 1996. u kojoj su još bili Fiolić, Murić, Brodić, Halilović... Puno nogometnih znalaca kaže da je taj dečko doista prvoligaški potencijal. To će imati priliku vrlo brzo dokazati.

>>> Pogledajte koliko vrijede naši nogometaši

Ključne riječi

Komentara 3

LU
Lukamarko87
00:17 24.07.2019.

Nije mi jasno zasto se ti mladi igraci oblace kao pederi tako ulickano bezveze pacenici

LL
lipi.lipi7
08:55 28.06.2019.

Bravo!

Avatar doog_kool
doog_kool
14:05 28.06.2019.

Bravo mali!! Sretno u karijeri i samo naprijed!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije