Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Santinijev klub iznenađenje

Strupar: Nije mala stvar biti prvi strijelac u Belgiji

Ivan Santini
Foto: DPA/Pixsell
23.02.2015.
u 17:10

Ivan Santini je sa četiri pogotka Westerlou postao je vodeći strijelac lige

Ivan Santini je u velikoj formi! Ovaj je 25-godišnji Zadranin u subotu postigao čak četiri pogotka za svoj Kortrijk protiv Westerloa. Time je nadmašio kolegu iz napada Francuza Teddyja Chevaliera i postao najbolji strijelac svog kluba, ali i čitave belgijske lige.

Santini je u 21 ligaškom nastupu suparničke mreže tresao čak 13 puta. Sa 12 ga golova u stopu prate Laurent Depoitre iz Genta i Abdoulay Diaby iz Mouscron-Péruwelza tri kola prije kraja prvog dijela prvenstva.

I prošle je sezone u dresu Kortrijka zabijao hat-trickove – jedan protiv Lokerena, a drugi protiv Club Bruggea, ali nikada nije zabio četiri pogotka u jednoj utakmici. Santini je sezonu završio kao peti strijelac lige s 15 pogodaka, no taj će broj Santini sigurno premašiti ove sezone, posebice ako Kortrijk izbori mjesto u doigravanju za prvaka lige.

Strupar: Kortrijk iznenadio

– Iznimno mi je drago da se nakon Perišića 2011., ponovno jedan Hrvat nalazi na vrhu liste najboljih strijelaca belgijskog prvenstava. Santinijev je Kortrijk inače jedno od najpozitivnijih iznenađenja ove sezone, a kako momčad vodi moj suigrač iz belgijske reprezentacije Yves Vanderhaeghe, dvostruko mi je draže – kaže Branko Strupar koji je u dresu Genka sezone 1998./1999. dvaput zabijao Kortrijku u kratkoj epizodi ova kluba u prvoj ligi.

Godinu je dana prije Strupar je sezonu završio i kao najbolji strijelac belgijske lige, a to je uspjelo i Ivanu Perišiću, Mariju Staniću i Robertu Špeharu koji su branili boje Club Bruggea, dok je Josip Weber igrajući za gradskog rivala Cercle Brugge početkom devedesetih čak tri godine zaredom bio vodeći strijelac.

– Nigdje nije lako biti najbolji strijelac lige. Pogotovo ako igrate za mali klub poput Kortrijka – kaže Strupar i dodaje: – U Belgiji je, kao i svugdje, kriza ostavila traga na nogometu, pa je samim time još više do izražaja došla dominacija velike trojke koju čine Club Brugge, Anderlecht i Standard iz Liègea. Postizati ovakve rezultate s nekim drugim klubom govori kako zbilja imate dobru momčad.

Najveći je uspjeh ovog kluba bilo finale belgijskog kupa 2012. godine, a prošle su sezone završili na osmom mjestu. Trenutno su na visokom četvrtom mjestu, a vodeći Club Brugge im bježi pet bodova.

Jedan je od razloga Kortrjikova uzleta svakako i igra Ivana Santinija koji je u 62 nastupa skupio 30 pogodaka čime je premašio i učinak koji je imao u Zadru. Za Zadar je zabio 26 gola u 64 nastupa, a impresionirao je u jesenskom dijelu prvenstva 2011./2012. kad je s 10 golova bio prvi strijelac prvenstva. Te zime odlazi na posudbu u Freiburg, ali u Njemačkoj ga gol nije išao. Tek dva pogotka u 27 nastupa. U srpnju je 2013. stigao u Belgiju i odmah proigrao.

Poziv u reprezentaciju

– Najvažnije je za Santinija što nema velikih padova u njegovoj igri. U velikoj je formi i redovno zabija. Ovih je četiri golova dokaz da pršti samopouzdanjem – kaže Strupar koji ne želi prenagliti s pozivanjem Santinija u reprezentaciju, ali smatra kako je realno očekivati poziv u slučaju da nastavi postizati pogotke.

– Iako imamo kvalitetan kadar u napadu, mislim da bi Santini mogao dobiti poziv za neku prijateljsku utakmicu da izbornik Kovač iz prve ruke vidi njegovu igru i kako se uklapa u postojeću momčad. Poziv je u nacionalnu vrstu velika čast, što bi Santiniju svakako bio vrhunac karijere, a samim time uvjeren sam kako bi Ivan letio terenom – kaže Strupar.

– Najvažnije je za Ivana da nastavi igrati najbolje što umije. Ako zadrži ovu formu, zaslužena će nagrada sigurno uslijediti – zaključio je Strupar.

>> Santini zabio četiri gola za Kortrijk, a potom doznao da mu je umro stric

Komentara 1

GI
Giddeon
15:35 24.02.2015.

Santini je već odavno zaslužio da ga se pozove u reprezentaciju. Niko Kovač je pokazao da je ipak Mamićev pijun kad ovakvog igrača nije pozvao na prijateljsku utakmicu protiv Argentine nego zove hrpu igrača iz hnl-a koji Santiniju mogu samo očistiti kopačke na poluvremenu. Već je i prošle sezone jedno vrijeme bio prvi strijelac lige što je već dvije godine u tako malom klubu velika stvar. To je kao da netko u Zadru ili Istri bude prvi strijelac lige. Duboko sam razočaran odnosom prema reprezentaciji. Od ponosa i ljubavi prema domovini postao je važniji novac. A mladom Santiniju želim da ustraje i da mu se jednog dana ostvari velika želja; da srcem igra i brani boje Hrvatske!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije