Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STOJKO VRANKOVIĆ:

Ne slažem se s Rađom o SP-u, ali nije u redu što je izvrgnut linču

Stojko Vranković
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/10
09.12.2017.
u 23:38

– Nije pošteno da se Dinu stavlja na stup srama jer bezgrešnih nema. Pitanje je samo je li se griješilo zato što se nešto radilo ili se to činilo namjerno.

U prostorijama HKS-a, u koje dolazi svakodnevno, iako je predsjednik volonter, Stojko Vranković progovorio je o važnim temama vezanim uz reprezentaciju.

– Držao sam se svojih načela, a to je i ono da je uvijek bolje neko vrijeme prespavati i onda govoriti.

Stojko Vranković
1/13

Nakon prespavanih desetak noći, koja su stajališta čelnog čovjeka Saveza o stanju reprezentacije?

– Svjestan sam gdje smo, no imamo još četiri utakmice, a njih možemo dobiti.

Obnoviti kult reprezentacije

Znači li to da se sastav reprezentacije neće mijenjati?

– Neki nisu htjeli doći, a neka će imena biti aktualizirana. Recimo, treba vidjeti što će biti s Markotom koji je sada potpisao za Cedevitu i bit će nam pred očima.

Koji to igrači nisu htjeli doći?

Buva i Pilepić otkazali su, a s Tomićem i Radoševićem nije se moglo uspostaviti kontakt. Oni se nisu udostojili odgovoriti na poziv. I dok mu je Radošević čestitao na izboru, izbornik je s Tomićem pokušao stupiti u kontakt preko menadžera, ali je dobio negativan odgovor.

A što je bilo sa Zubčićem, koji se nije pojavio na okupljanju?

– Zubčić nas je slagao da tek treba potpisati ugovor, a kada smo mi nazvali njegova trenera, saznali smo da je on taj ugovor potpisao već prije tri dana.

Kako promijeniti taj mentalitet?

– Volio bih da sam David Copperfield pa da vam to mogu reći. Doista se moram zapitati zašto je košarkaška reprezentacija ta kojoj se igrači uporno ne odazivaju.

Kako obnoviti kult reprezentacije kada je već klincima glavna tema razgovora koliko koje mjesto na NBA draftu donosi novca?

– Treba to činiti još od kadetske reprezentacije, da ti dečki ne pričaju o novcu, nego o tome što je najbolje za njihov igrački razvoj.

Stojko Vranković
1/5

Stojko je nedavno telefonski razgovarao s Bogdanovićem, jednim od onih koji se bespogovorno odazivaju reprezentaciji, pa nas zanima do kojeg su zaključka došli.

– Zaključili smo da se mi moramo plasirati na SP i da imamo još četiri utakmice od kojih dvije moramo igrati bez naših NBA-jevaca. Ako uz trojicu koji su se odazvali dođu i preostala trojica, onda mi možemo dobiti i Talijane u Italiji.

Najboljem nam košarkašu predsjednik Saveza rekao je još i ovo:

– Rekao sam mu da ću ja kao čelni čovjek HKS-a istrpjeti ako on ne dođe na doručak jer to nije problem koji šteti reprezentaciji. Rekao sam i da ću istrpjeti ako on sedam dana ni s kim ne razgovara ako se tako sprema za nešto, ali neću trpjeti svađe veterana kakve smo imali na posljednjem EP-u.

Tu dolazimo do pitanja je li se u ovim kvalifikacijama ipak trebalo osloniti na veterane koji se nisu oprostili, a voljni su pomoći?

– Mi ne možemo više dozvoliti da, kao na posljednjem EP-u, imamo 12 igrača i 12 bubica u glavi. Uostalom, sjetite se samo posljednje Bojanove izjave na EP-u kada je nakon poraza od Rusije kazao da ta reprezentacija nije imala ni karaktera ni kvalitete. I oko toga ubuduće treba biti otvoren, kao što je bio otvoren i Dino Rađa u nekim svojim intervjuima.

Nije li se Rađa zaletio kada je defetistički kazao da nije bitno hoćemo li se plasirati na SP?

– S tim stavom ne mogu se složiti, a i Dini sam objasnio u kakvu nepovoljnu situaciju sa sponzorima može doći Savez neodlaskom na SP. Time se šalje kriva poruka potencijalnim sponzorima, ali i igračima na koje računaš. S ostalim njegovim stavovima se slažem.

Neki su se veterani nudili

Neki su se veterani izborniku nudili kao pomoć, ali ih nije odabrao. Hrvoja Perića pak, igrača talijanskog prvaka Venecije, nije zvao zbog nekog trenersko-igračkog sukoba iz prošlosti. Ima li izbornik takve ovlasti da na takav način još dodatno sužava ionako suženu bazu kandidata?

– On je sa svakim od kandidata dužan razgovarati, no ja neću biti predsjednik diktator. Na izborniku je da procijeni tko je od veterana dobar za kemiju, pri čemu ne treba zaboraviti da je na EP-u nismo imali nimalo. No nismo u Sjevernoj Koreji da svatko nema pravo na svoje mišljenje. Ovim je Savezom 20 godina vladalo jednoumlje, a ja ga želim postaviti tako da se zna tko što radi i za što je odgovoran. No to nije lako jer u košarci imamo dosta volontera, a kada netko za nešto nije plaćen, onda je teško uvijek očekivati 100-postotni angažman. Ne slaže se Stojko ni s karakterizacijama Dine Rađe kojem se predbacuje da nije ni približno tako dobar šef Stručnog savjeta kao što je bio igrač?

– Nije pošteno da se Dinu stavlja na stup srama jer bezgrešnih nema. Pitanje je samo je li se griješilo zato što se nešto radilo ili se to činilo namjerno. Pustimo na stranu sada Rađu kao igrača i sportskog dužnosnika, no reći ću vam da je on vrlo karakteran čovjek. Uvijek će reći što misli, tvrdoglav je i nema dlake na jeziku. No u svemu ovome što čini on volontira, a to je u sportu katkada nezahvalno jer preuzima veliku odgovornost, a kao takav je podložan i blaćenju. 

Stojko Vranković
1/4

Komentara 1

SS
sokac sa drave
08:48 10.12.2017.

Pogreska je ta sto se u reprezentaciju zovu samo dalmatinci,oni malo bolji se neodazivaju kazu mi smo domoljubi i sada imamo svi po deset apartmana,nemoramo trenirat i znoj liti a lova do krova i jos drzavu varamo na porezu.Uspjeha nece biti dok se ne pozovu igraci iz svih krajeva Hrvatske da se pomjesaju razliciti mentaliteti jer ovi dalmosi se posvadjaju izmedju sebe i hvataju se za guse.Mentalitet nulte kategorije Torcida.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije