Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI IZAZOV

Smijali su se kada je preuzeo Indiju, a pogledajte koliko će tamo zarađivati!

Igor Štimac i Alen Bokšić u emisiji Večernji pressing
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
1/8
15.05.2019.
u 07:48

Štimčev prvi suparnik na klupi Indije bit će 5. lipnja Curacao (82. reprezentacija svijeta, Indija je 101.), dok drugi par čine Tajland i Vijetnam

Indijski će nogometni savez danas tijekom dana potvrditi da je Igor Štimac (51) novi izbornik tamošnje reprezentacije, nasljednik engleskoga trenera Stephena Constantinea, koji je Indijce vodio u protekle četiri godine.

Igor Štimac, koji će prvi medijski nastup imati 20. svibnja u New Delhiju, neposredno uoči početka priprema nacionalne momčadi, Indijce je impresionirao u svom jednosatnom intervjuu s članovima Tehničkoga odbora Nogometnog saveza.

– Govorio je kao da ovdje živi dvadesetak godina. Imao je popis 36 indijskih nogometaša u ruci i znao je svakog od njih po njihovim pozicijama. Štimac već sada ima predodžbu o vrlinama i nedostacima svakog igrača. Bili smo doista impresionirani njegovim nastupom, on je idealan čovjek za ovaj posao – izjavio je Shyam Thapa, jedan od članova Tehničkoga Upravnog odbora Indijskog nogometnog saveza.

Javilo se čak 256 kandidata

Štimac je bio jedini od četvorice kandidata koji se uživo pojavio pred članovima TO-a, dok su njegovi protukandidati, Šveđanin Hakan Ericson, Španjolac Albert Roca i Korejac Lee Min Sung, bili intervjuirani putem Skypea. Zanimljivo, Roci je bilo osobito stalo do posla u Indiji, jer je već uspješno radio u tamošnjem klubu Bengaluru, pa se, preko svoga agenta, požalio kako mu Indijci nisu dali dovoljno vremena da se pripremi za intervju i ishodi vizu za Indiju.

Jedne pak indijske novine navode kako je Roca u financijskom smislu bio prezahtjevan, poput primjerice Francuza Domenecha, te kako su njegova traženja bila mnogo veća od zadanoga budžeta za novoga izbornika, a on iznosi 25 tisuća dolara mjesečno. Ukupno se za posao indijskoga izbornika javilo čak 256 kandidata.

Štimac će se dakako prilagoditi uvjetima novih poslodavaca jer njemu prioritet nije zarada, nego ga naprijed, pa i na drugi kraj svijeta, tjera njegova nogometna ambicija. Igor će tako biti tek drugi izbornik Indije s prostora bivše Jugoslavije; još tamo 1984. godine Indijce je vodio Beograđanin koji je u dva navrata bio trener Hajduka, pokojni Milovan Ćirić.

Igor Štimac proveo je u New Delhiju samo dan i pol, nakon što je prethodno dvadeset dana studiozno pripremao svoj nastup pred cijenjenim nogometnim dužnosnicima. Prvi impuls za odlazak u indijsku avanturu dao je njegov švedski menadžer, a saznajemo kako je imao i jak vjetar u leđa iz Hrvatskog nogometnog saveza, odnosno svoga prijatelja Davora Šukera, čije ime ima i te kako jaki odjek u svim dijelovima svijeta.

Nakon što odradi nekoliko treninga s Indijcima, Štimac i njegova selekcija lete u tajlandski grad Buriram, gdje će reprezentacija Indije sudjelovati na Kraljevu kupu. Štimčev prvi suparnik na klupi Indije bit će 5. lipnja Curacao (82. reprezentacija svijeta, Indija je 101.), dok drugi par čine Tajland i Vijetnam.

Foto: Ilustracija/Marko Prpic/PIXSELL

Raste kolonija u Aziji

Igor Štimac posljednji je trenerski posao imao u Kataru, u tamošnjem klubu Al-Shahania u sezoni 2016./2017. Od tada je radio kao stručni komentator na TV postaji Arenasport. Štimac je u Hrvatskoj i vlasnik jedne trenerske ekskluzive, uspjeha koji se pojavljuje rijetko i neočekivano poput kometa – naslova prvaka s Hajdukom. S novim poslodavcima još pregovara o duljini ugovora, te o suradnicima. Navodno će mu pomoćnik biti jedan od najpoznatijih bivših reprezentativaca Shanmugam Venkatesh.

Štimčevim preuzimanjem indijske reprezentacije hrvatska izbornička kolonija u Aziji dobiva i četvrtoga predstavnika: Ante Miše je u Turkmenistanu, Romeo Jozak u Kuvajtu, a Petar Šegrt na Maldivima. Imamo jednoga svoga izbornika i u Africi, Brođanina Zdravka Logarušića u Sudanu, te još dva ‘Europljanina’: Nikolu Jurčevića u Azerbajdžanu i Roberta Prosinečkog u Bosni i Hercegovini.

>>> Pogledajte koliko vrijede hrvatski nogometaši

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije