Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONTRA PRAVILA

Štimac je prevario i oštetio Hrvate s West Hamom: 'Osjećali smo se jadno'

Ivo Cagalj/PIXSELL
16.09.2021.
u 16:45

- Nažalost, UEFA nam nije izašla u susret. U njezinu obrazloženju stajalo je kako klub u ovom slučaju nije bio krivac, nego igrač, te su utakmice registrirali postojećim rezultatima.

Dinamo nije prvi hrvatski klub protiv kojega West Ham igra u Europskoj ligi, odnosno Kupu Uefe. U jesen 1999. godine “čekićari” su u prvom kolu Kupa Uefe izbacili Osijek pobjedama 3:0 u Londonu i 3:1 u Gradskom vrtu, ali ulazak Engleza u sljedeće kolo bio je iz današnje perspektive – skandalozan.

Toga se jedinstvenoga slučaja u europskom nogometu prisjetio tadašnji direktor Osijeka Milan Španjić.

– Nakon uzvratne utakmice u Osijeku, naš trener Stanko Mršić kazao mi je kako od prijatelja iz Zadra ima obećavajuću dojavu: naime, Igor Štimac nastupio je za West Ham u obje utakmice protiv Osijeka, a na to nije imao pravo budući da u europskim natjecanjima nije “odradio” crveni karton dobiven na utakmici Hajduk – Panathinaikos u pretkolu Lige prvaka 1995. godine – kazao nam je Španjić.

Je li se NK Osijek tada žalio Uefi?

– Naravno, obratili smo se tada Uefinoj Komisiji za natjecanje, pa sam ja, zajedno s tadašnjom djelatnicom Međunarodnoga odjela HNS-a Ivančicom Sudac, bio na sjednici te komisije u Nyonu. Iznijeli smo svoje argumente, potkrijepivši našu žalbu nizom primjera u kojima su klubovi zbog takvih previda kakav je napravio West Ham bili sankcionirani. Na žalost, Uefa nam nije izašla u susret. U njezinu obrazloženju stajalo je kako klub u ovom slučaju nije bio krivac, nego igrač, te su utakmice registrirali postojećim rezultatima. Ne moram vam reći kako smo se jadno tada osjećali, s kakvom smo gorčinom primili tu odluku. Kasnije su nam ipak izašli u susret pa smo preko HNS-a primili neka Uefina sredstva. No, to nam je bila slaba utjeha – dodao je Španjić.

Kad smo već kod srazova West Hama i Osijeka, teško da su “čekićari” ikada poslije imali tako snažnu momčad. Osim Štimca, u Gradskom vrtu nastupili su engleski reprezentativci Rio Ferdinand i Frank Lampard, pokojni Kamerunac Marc Vivien Foe, Talijan Paolo di Canio, Kostarikanac Paulo Wanchope... Trener West Hama u tim ogledima bio je Harry Rednkapp.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije