Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPECIFIČAN DEBI

Stanišić će biti prvi nakon Rakitića koji je na ovaj način "dogurao" do reprezentacije

26.09.2021.
u 07:00

- Najdraži mi je hobi golf s prijateljima, Luka Modrić omiljeni mi je hrvatski nogometaš, završio sam gimnaziju, a u Bayernu se dobro slažem sa svim suigračima.

Približava se dan debija Josipa Stanišića (21) za hrvatsku reprezentaciju, najmlađega hrvatskog nogometaša koji je dosad zaigrao za prvu momčad Bayerna i mladića koji je od 17. godine u Bayernovoj akademiji. Josip je rođen u Münchenu 2000., a prije dolaska u Bayern bio je član Münchena 1860 i Fürstenfeldbrucka.

Što ste prvo pomislili u trenutku kad ste doznali da ste hrvatski reprezentativac?

– Još nisam igrač seniorske reprezentacije, još za nju nisam nastupio! Ali nadam se da ću biti uskoro, sretan sam što sam uopće pozvan – kazao nam je oprezno Josip Stanišić.

Završio gimnaziju

U Hrvatskoj se već zna kakav ste igrač, ali ne zna se o vašim hobijima, školskoj diplomi, omiljenom hrvatskom igraču, najboljim suigračima iz Bayerna...

– Najdraži mi je hobi golf s prijateljima, Luka Modrić omiljeni mi je hrvatski nogometaš, završio sam gimnaziju, a u Bayernu se dobro slažem sa svim suigračima – ističe Josip.

Ima li pomalo treme zbog susreta s Modrićem i nastupa u hrvatskim bojama zajedno sa Zlatnom loptom?

– Straha nemam, ali naravno da imam puno respekta. Međutim, i ovdje u Bayernu svaki dan treniram i igram sa sjajnim igračima – uzvratio je Josip.

Kakva očekivanja imate od dolaska u hrvatsku nacionalnu momčad? Igrati na Cipru u prvih 11 ili samo osjetiti atmosferu u momčadi?

– Trener odlučuje. Ja sam nogometaš i želim biti na terenu. A bit ću sretan zbog svake minute koju dobijem – dodao je Stanišić, nogometaš s ukupno devet nastupa za prvu momčad Bayerna u službenim utakmicama, osam ove sezone kod trenera Juliana Nagelsmana.

U svih osam nastupa Stanišić je igrao na poziciji desnoga braniča, nijednom svih 90 minuta (ukupno 384 minute na travnjaku) i za sada je bez postignutog pogotka i bez asistencije.

Zanimljivo, iako je ove sezone ravnopravan član prve momčadi Bayerna, Josip Stanišić na Transfermarktu ima vrijednost od samo 400.000 eura, što je najniža tržišna vrijednost igrača u svlačionici Bavaraca. Manje od milijun eura vrijede još vratari Ulreich (900.000) i Frühtl (600.000) te 19-godišnji napadač Malik Tilman (500.000).

Transfermarkt će tako Stanišića svrstati i na začelje liste najvrednijih hrvatskih reprezentativaca. Tako, primjerice, Josipov imenjak i konkurent na poziciji desnoga braniča Juranović vrijedi 2,5 milijuna eura.

Zanimljivost je i da je Stanišić, još od vremena Ivana Rakitića, prvi nogometaš koji će upisati službeni nastup za A reprezentaciju Hrvatske a da prije toga nijednom nije nastupio za naše mlade selekcije. Raketa je, podsjetimo, bio mladi reprezentativac Švicarske, a za hrvatsku selekciju U-21 nastupio je tek 2009., dvije godine nakon debija za A vrstu.

Zašto se Stanišić tek ove jeseni našao na popisu za neku od hrvatskih selekcija, objasnio nam je nedavno njegov otac Damir.

– Josip ima dvojno državljanstvo, njemačko i hrvatsko. Kada mu je bilo 17 godina, menadžer Dieter Hoeness prenio nam je želju njemačkog nogometnog saveza da Josip, bez ikakve obveze, zaigra za Njemačku U-17 na turniru u Kataru. Budući da nas nitko iz HNS-a do tada nije kontaktirao, smatrao sam – zašto ne? To je neslužbena utakmica, ni na što nas ne obvezuje. Pa i Rakitić je nekada igrao za mladu reprezentaciju Švicarske, zar ne? – rekao nam je Damir Stanišić i dodao:

- Mi smo čekali poziv iz HNS-a i, kada je on došao, nismo imali nikakvu dvojbu. Josip je navijač Hrvatske, poziv da igra za Hrvatsku vrh je karijere. Jako se radujemo njegovu nastupu za Hrvatsku!

Debitirao kod Flicka

Kad smo već kod nastupa za nacionalnu momčad, Josip je za njemačku selekciju U-19 zaigrao na turniru u Kataru u jesen 2018. godine, dobivši minutažu u susretima s Nizozemskom i Armenijom. Tri godine kasnije taj će nadareni branič debitirati za hrvatsku A vrstu.

Stanišić je za Bayern debitirao još u eri Hansija Flicka, odigravši u travnju ove godine 90 minuta u srazu s Union Berlinom u Münchenu. Tada je na poziciji lijevoga braniča odigrao svih 90 minuta.

Zahvaljujući samo tome jednom nastupu Stanišić je vlasnik bundesligaškog naslova prvaka, a prije toga osvojio je Bundesligu mladih te naslov prvaka u trećoj ligi s drugom momčadi Bayerna.

Josip u ovoj sezoni (do utakmice s Greuther Fürthom) ima solidan prosjek ocjena od 3,13 (u Kickeru je raspon ocjena od 5 do 1).

>>> Zlatko Dalić objasnio kako poziva igrače u reprezentaciju

Komentara 3

Avatar Agramer000
Agramer000
08:48 26.09.2021.

Bravo!🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷

KL
Klokan
16:59 26.09.2021.

Dobro došao!

DU
Deleted user
20:03 27.09.2021.

Svi oni rođeni vani imaju posebne osječaje prema Hrvatskoj. Mislim da će dečko napravit super karijeru, iskreno se nadam i to mu i želim.To je naša budučnost u reprezentaciji narednih 10 i više godina. Baš veseli vidjeti ovako mlade talentirane momke u kockastom dresu.Imamo svjetlu budučnost.Naprijed Hrvatska!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije