Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JE LI TO REALNO?

Srebrni izbornik iznenađuje u Ligi nacija: Dalić je osvojio samo 26 posto bodova

16.11.2020.
u 15:03

Hrvatska s Dalićem ima osiguran plasman na Europsko prvenstvo, što bi se za doprvaka svijeta u skupini s Mađarima, Slovacima i Velšanima podrazumijevalo, dok se u Ligi nacija koprca u grčevitoj borbi za ostanak

Do pojave Zlatka Dalića hrvatska nogometna reprezentacija nikada nije ušla u finale Svjetskog prvenstva, nikada nije imala Zlatnu loptu, niti izbornika u najužoj konkurenciji za najboljega trenera svijeta. To se sve zbilo 2018. godine. Iste te godine Hrvatska je prvi put u svojoj povijesti u jednom službenom Uefinom natjecanju, Ligi nacija, zauzela posljednje mjesto u skupini, i da nije bilo proširenja tog natjecanja, ispala bi iz elitne skupine.

Je li ovo dostojan rezultat?

Dvije godine poslije, Hrvatska s Dalićem ima osiguran plasman na Europsko prvenstvo, što bi se za doprvaka svijeta u skupini s Mađarima, Slovacima i Velšanima podrazumijevalo, dok se u Ligi nacija koprca u grčevitoj borbi za ostanak, i s Portugalcima igra sudbinsku utakmicu. Dakle, drugi put zaredom može biti posljednja u skupini, i ovoga puta doista i ispasti u niži rang.

Pa čak i ako ne potone, bi li to bio razlog za zadovoljstvo? Je li uspjeh u borbi za ostanak, u konkurenciji Švedske (19. na Fifinoj ljestvici), rezultat dostojan svjetskog doprvaka?

Sasvim konkretno: Hrvatska je u Ligi nacija (2018., 2020.) odigrala ukupno devet utakmica i u njoj osvojila nešto manje od 26 posto bodova: ima dvije pobjede (Španjolska, Švedska), jedan remi (Engleska) i šest poraza, uz gol-razliku 11:23. I još jednom: je li to rezultat dostojan svjetskoga doprvaka? Procijenite sami.

Što god o njoj mislili, Liga nacija ozbiljno je Uefino natjecanje koje zahtijeva ozbiljan, a ne površan, letargičan, avanturistički pristup. Kako drugi savezi doživljavaju to natjecanje, otkrivaju primjeri iz Irske i Slovačke. U studenome 2018. godine Irski savez raskinuo je suradnju s izbornikom O’Neillom i njegovim pomoćnikom Royom Keanom nakon niza od šest utakmica bez pobjede. Usred natjecanja u Ligi nacija!

– Zahvaljujemo Martinu, Royu i cijelom stožeru na svemu što su napravili s Irskom. S njima smo doživjeli dosta lijepih stvari, posebno na EP-u u Francuskoj koje će dugo ostati u sjećanju irskih navijača – stajalo je u priopćenju Irskog saveza.

Prošli mjesec Slovački nogometni savez objavio je kako su dva poraza zaredom njihove reprezentacije, najprije od Škotske, a zatim od Izraela u Ligi nacija, bila dokaz da trebaju raskinuti suradnju s izbornikom Hapalom.

– SFA je procijenio da su rezultati u Ligi nacija i igra momčadi bili nedovoljno dobri te da ne ispunjavaju očekivanja javnosti – objavio je Slovački savez.

Dakle, Liga nacija je i te kako bitna, svakako bitnija nego što je ponekad želi prikazati Dalić. Ako mu ona i služi za eksperimente i kao dio priprema za EP, onda pogotovo u njoj treba voditi računa i o dojmu, još više i u rezultatu. Nije isto doći na EP kao polufinalist Lige nacija ili kao njezin drugoligaš, s debelo negativnom gol-razlikom. To bi doista bio brodolom epskih razmjera.

Utakmica svih utakmica

Stoga je začuđujuća bila Dalićeva žalopojka u Švedskoj da “jedva čekamo da ova godina završi” i “samo čekamo novo testiranje”. Kao da smo mi jedini koji se testiramo, kao da mi jedini obolijevamo od koronavirusa i putem gubimo igrače. Dalić nije izbornik Lihtenštajna, kojega svi napucavaju, da bi jedva čekao da sve što prije završi. On je izbornik svjetskog doprvaka, i u skladu s tom reputacijom treba držati gard pobjednika. Dalić uvijek mora biti potaknut porivom da bude najbolji, jer ne tako davno zamalo je postao svjetski prvak, a ne zapomagati poput Žalosne Sove.

Ligu nacija treba promatrati kroz još dva konteksta. Najprije kroz prestiž, jer Hrvatskoj prijeti situacija da umjesto protiv najjačih reprezentacija za dvije godine igra protiv Islanda, Švicarske, BiH, Turske, Norveške, Češke, Izraela ili Mađarske. A to onda ne samo da može biti potencijalno minsko polje, nego je i financijski efekt te lige znatno drukčiji. Boravak u elitnoj skupini nosi 2,25 milijuna eura, dok B skupina nosi milijun i pol eura.

Uzmite pritom u obzir i koliko bi Savez zaradio na ulaznicama od ovih suparnika, a koliko od srazova s Englezima, Francuzima, Portugalcima, Španjolcima...

Zato je Portugal u Splitu naša utakmica svih utakmica. Ona će nam ukazati kojim smjerom ide nacionalna momčad, prema drugoj ligi ili prema eliti, i koliko je moći, snalažljivosti pod pritiskom i utjecaja na momčad ostalo kod drugoga izbornika svijeta.•

5. KOLO, 3. SKUPINA:

Švedska – Hrvatska 2:1

Portugal – Francuska0:1

1. Francuska 5 4 1 0 8:3 13
2. Portugal 5 3 1 1 9:2 10
3. Hrvatska 5 1 0 4 7:13 3
4. Švedska 5 1 0 4 3:9 3

Parovi 6. kola (14. studenoga): Hrvatska – Portugal (20.45), Francuska – Švedska (20.45)

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar MK3
MK3
15:47 16.11.2020.

To posljednje mjesto u Ligi Nacija 2018 ništa ne znači, uzme li se u obzir da bi Hrvatska bila prva (ispred Španjolske i Engleske) da H. Kane nije 11.18.2018 u 85' minuti zabio gol protiv Hrvatske... Treba prave probleme izvaditi i analizirati a ne i ono što je valjalo - inače nastane zbrka cijela... Zašto smo izgubili od Portugala - pa radi suđenja a ne radi Ante Čačića - u prve tri utakmice Portugal 2016 napravi 32 prekršaja a protiv Hrvatske 28 u jednoj - a Španjolski sudac dozvoljava sve (pogotovo Sanchezu) mada je španjolski prosjek 3.4 prekršaja jedan žuti (trabalo je nji biti onda 8). To što smo napravili 2018 u Rusiji u stvari se već 2016 na EP-u vidjelo.

Avatar KiM
KiM
16:34 16.11.2020.

Samo %26! Ma nemoguce! A kad neko podsjeti kako je Rusija bila nevjerovatna sreca onda krkani i kamenjarci podivljaju...

DU
Deleted user
15:40 16.11.2020.

Je.Liga nacija je zamjena za prijateljske susrete koje Hrvatska NIKAD nije imala volju igrat,niti neće,jednistavno nas to nikad nije palilo.Obožavamo natjecateljske susrete i tamo pokazujemo kaj treba.aj bok

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije