Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tomislav Dasović

Sprema li se ‘bjexit’? Bjelica mora Dinamo graditi iznova

13.12.2019.
u 07:27

Dinamova eliminacija iz Europe neminovno će sa sobom vući posljedice koje će biti vidljive na proljeće, ali još više sljedećega ljeta

Dinamo je u svojoj europskoj povijesti često doživljavao svakakve šokove i eliminacije u najneobičnijim i najluđim raspletima.

Jednom je, tamo još 2004. godine, Dinamu bio kriv jedan ‘austrijski zločinac’ Stuchlik, jednom su bili fatalni poluzainteresirani norveški ribari iz Bergena, jednom su se mediteranci Grci iz PAOK-a bolje snašli od Vahinih plavih na zaleđenom Maksimiru.

Pa ipak, način na koji je Dinamo ove godine ostao bez europskog proljeća jedna je od najbizarnijih priča u novijoj povijesti kluba.

>>> Pogledajte što su rekli Dinamovi igrači nakon poraza od Cityja

To je doista bio slom za nogometnu antologiju; od 89. minute voditi 3:1 i ne pobijediti, pritom prokockati europsko proljeće, i to proljeće u Ligi prvaka! Pa to bi bio pothvat za pamćenje, nešto bi odjeknulo Europom, a Dinamu bi priskrbilo titulu hrvatske momčadi godine.

Tako i trener od milijun eura Nenad Bjelica, nakon takvoga ispadanja, teško može više stati u istu rečenicu s Dinamovim velikanom Zebecom, unatoč svim briljantnim strategijama kojima nas je autoritativni Osječanin počastio tijekom ove europske jeseni.

Dinamova eliminacija iz Europe neminovno će sa sobom vući posljedice koje će biti vidljive na proljeće, ali još više sljedećega ljeta.

Primjerice, Dinamovo nesudjelovanje u Europi čini nastavak sezone na domaćim travnjacima potpuno nezanimljivim, bez ijedne intrigantne, škakljive utakmice, bez ijednoga izazovnog suparnika.

Takav rasplet sezone smanjit će podražaj, napetost i motivaciju Dinamovim nogometašima, kao i zagrebačkoj publici koja ionako ne hrli na Dinamove domaće utakmice u Prvoj HNL.

Na žalost, Dinamov poraz od Manchester Cityja nije značio samo oproštaj plavih od Europe, nego i oproštaj od velikoga, moćnoga Bjeličina Dinama.

Naime, ovo je bila posljednja europska utakmica u kojoj su zajedno nastupili Livaković, Petković i Olmo. Sljedećega ljeta nitko od njih više neće biti tu, na sceni će biti neki novi, nepoznati ljudi, a letvica opet na istoj visini – plasman u Ligu prvaka.

U takvim okolnostima postavlja se i pitanje ostanka Nenada Bjelice, trenera koji je iz Dinama već izvukao neke maksimume, koji je sigurno na radaru većih klubova, a ima i ambiciju postati izbornik. Hoće li Bjelica imati energije i volje zidati novi Dinamo iz temelja, pa čak i za milijun eura po sezoni? Ili se i u Dinamu sprema – bjexit?

Dinamo se nalazi na novoj prekretnici, pred novim izazovima i zahtjevima. A početak godine uvijek je najbolje vrijeme za novi početak. Na primjer, tamo gdje se svima, pa i Bjelici, uvijek rađa novo nadahnuće. Nije li stoga tajming idealan za pripreme u – Međugorju?

>>> Pogledajte komentar Večernjakovih novinara Tomislava Dasovića i Roberta Junacija nakon poraza Dinama

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije