Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EP

Spektakl u Barceloni: dvoboj Hrvatske i Srbije je finale prije finala

Maro Joković
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/6
26.07.2018.
u 11:00

Hrvati se ponose svjetskim naslovom i osvojenim Eurokupom, dok su Srbi europski prvaci i olimpijski pobjednici. Istočni su susjedi u jednom trenutku držali sve naslove, a naši su vaterpolisti postigli što nitko nije – osvojili su medalju na šest svjetskih prvenstava zaredom! Utakmica Hrvatska - Srbija počinje u 20.30 sati

U svakom momčadskom sportu utakmice su to visokog naboja i još će zadugo biti tako. No za razliku od nogometa, košarke, rukometa i odbojke, vaterpolska sučeljavanja između Hrvatske i Srbije posebna su po tome što su uglavnom ravnopravna.

I Hrvati i Srbi u samom su vrhu tog sporta, godinama već osvajaju odličja na velikim natjecanjima, pa se zbog toga stvorilo jedno posebno rivalstvo.

Maro Joković
1/17

U ovom trenutku, primjerice, Hrvati se ponose svjetskim naslovom i osvojenim Eurokupom, dok su Srbi europski prvaci i olimpijski pobjednici. Istočni su susjedi u jednom trenutku držali sve naslove, a naši su vaterpolisti postigli što nitko nije – osvojili su medalju na šest svjetskih prvenstava zaredom!

Vedrina na zapadnoj strani

Može se ipak zaključiti da je srbijanski vaterpolo u ovom razdoblju od raspada bivše države do danas bio nešto uspješniji. Nešto po osvojenim odličjima (četiri puta europski prvaci: u Beogradu 2006., u Eindhovenu 2012., u Budimpešti 2014. i opet u Beogradu 2016.), ali i po učinku u međusobnim dvobojima na velikim natjecanjima. U njima su Srbi 10 puta izlazili kao pobjednici, Hrvati osam puta, a jedan je susret završio neodlučeno.

No, kad je budućnost u pitanju, nad zapadnom, hrvatskom stranom, čini nam se ima malo više vedrine. U prvom redu, kad je klupska scena u pitanju (a klubovi su ipak ti koji proizvode igrače), Srbija ne stoji baš najbolje, njezini klubovi uglavnom životare, tek će povremeni bljeskovi Partizana ili Crvene zvezde podsjetiti na vrijeme stare slave.

U Hrvatskoj je ipak situacija nešto bolje, klupska je kvaliteta disperzirana u više gradova, hrvatski su klubovi jači, što se najbolje vidi na tablicama Regionalne vaterpolske lige.

Druga, još značajnija, otegotna okolnost za perspektivu vaterpola u Srbiji jest činjenica da će vjerojatno presušiti dovođenje igrača iz crnogorskog, točnije rečeno iz bokeljskog bazena. U sadašnjoj reprezentaciji Srbije čak su trojica igrača stasala na tom prostoru u Crnoj Gori: Andrija Prlainović, Dušan Mandić i Nemanja Vico.

Maro Joković
1/8

A njima se može pridodati i bivši srbijanski reprezentativac Gavril Subotić. Svi su oni ponikli ili u Kotoru ili u Herceg Novome. Iz različitih razloga odlučili su za Srbiju (vjerojatno prije svega zato što se osjećaju Srbima), ali toga će biti sve manje jer će igrači koji dolaze već biti u različitim juniorskim selekcijama Crne Gore i vjerojatno će željeti i ostati u toj reprezentaciji.

U svakom slučaju može se reći da Hrvati i Srbi dominiraju svjetskim vaterpolom, a tako će gotovo sigurno ostati i sljedećih godina. Za mnoge je stoga polufinalni sraz hrvatskih i srbijanskih vaterpolista na Europskom prvenstvu u Barceloni zapravo finale prije finala jer sastaju se svjetski prvaci protiv olimpijskih pobjednika. Iako time ne želimo umanjiti vrijednost jedne probuđene Italije (kakvu to obranu imaju Talijani kad su u četvrtfinalu pobijedili Rusiju s 11:1) ili jakog domaćina Španjolske.

U svakom slučaju, nas će puno više zanimati prvi polufinale koji je na rasporedu u 20.30 sati (HTV 2) i u kojem se sastaju susjedi s dvije strane Dunava. Iz ovog drugog polufinala između, Španjolske i Italije (22), zanimat će nas prije svega suparnik naše vrste u subotnjoj završnici prvenstva.

– Dvije najveće reprezentacije svijeta, neka se nitko ne uvrijedi, no proteklih smo godina i jedni i drugi osvajali sve: od Olimpijskih igara, svjetskih prvenstava, europskih... Sastaju se dvije fantastične reprezentacije. Ja njih jako uvažavam, ali dajte mi za pravo da vjerujem u svoju momčad i da vjerujem da ćemo i njih preskočiti, uz dužno poštovanje prema reprezentaciji Srbije – istaknuo je hrvatski izbornik Ivica Tucak.

Fizički najzahtjevniji susret

Optimistični su i ostali u našem taboru:

– Sigurno da je i uoči utakmice s Crnom Gorom bilo malo nervoze, iako, mislim, više one pozitivne. Ne mogu reći da nas je nečega bilo strah, no jedva smo čekali da utakmica počne, da krenemo svom snagom. Tako sada vrijedi i za polufinale sa Srbima – kaže branič Marko Macan.

– Protiv Crnogoraca bili smo u prilično nezavidnoj situaciji, dvije i pol četvrtine u jako teškoj. No, iskazali smo se, pokazali karakter. Protiv Srba ćemo morati odigrati puno bolje, neusporedivo bolje. To će biti fizički najzahtjevnija utakmica. Oni su sigurno prvi favoriti prvenstva, a mi smo odmah iza njih. Izgledi su ipak 50 prema 50 posto, a nadam se... Ha, a što mislite čemu se nadam. Onome istom što i svi u Hrvatskoj, našoj pobjedi – napomenuo je sidraš Luka Lončar.

Maro Joković
1/5

Kladionice prate Lončarevu procjenu, za njih je Srbija favorit s koeficijentom 1,90 (na pobjedi Hrvatske tečaj je 2,60, neodlučeno uvećava ulog za 5,70 puta), ali činjenica je da sva četiri polufinalista imaju svoje adute i da izjednačenost nikad nije bila veća. No, našim su nogometašima davani još manji izgledi, pa znamo dokle su stigli. Svi naši sportaši to sad žele ponoviti, pa i vaterpolisti.

Iz suparničkog tabora prenosimo izjavu Dušana Mandića:

– Njihovi sidraši i tranzicija u napadu osiguravaju im puno isključenja. Znamo to dobro, ali imamo i mi svoje adute. Bit će to spektakl!

Komentara 11

MA
Majur
12:28 26.07.2018.

Sa Suknom bi rekao da ih sigurno pobjeđujemo...ovako 50-50...Svaka čast ostalima,ali ovo su dvije najbolje ekipe zadnjih godina.

Avatar MENSA
MENSA
13:57 26.07.2018.

Dečki, odlični ste i svaka vam čast. Večeras je bitno da date sve od sebe i da "grizete" od prve do zadnje minute kako su to radili i naši Vatreni. Hrvatska je uz vas! Naprijed Barakude!

BE
Beogradjan
11:57 26.07.2018.

Bice teska utakmica, obe ekipe su sam svetski vrh, nije to bilo lako postici... Mislim da ce sreca presuditi tok meca i da ce ona biti na strani SRBIJE !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije