Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nikola Jerkan

Španjolci nam se dive, njima je nepojmljiv uspjeh vatrenih na SP-u

14.11.2018.
u 11:17

Španjolci nas jako respektiraju. Oni su, nakon što je njihova reprezentacija ispala sa Svjetskog prvenstva, navijali za nas, rekao je Jerkan

U Dalićevu je stožeru ekspert za španjolski nogomet Nikola Jerkan (53), bivši legendarni reprezentativac (31 nastup, 1 pogodak), čovjek koji živi u Oviedu i ima savršen uvid u stanje izabranika španjolskog izbornika Luisa Enriquea.

Zašto je Jerkan legenda hrvatskog nogometa?

>> Pogledajte video: vatreni na prijamu kod predsjednice

Među ostalim, i zato što je bio sudionik jedne od najznamenitijih utakmica naše reprezentacije, upravo protiv Španjolaca, u ožujku 1994. godine, kada su tada još nepoznati vatreni na svojim počecima šokirali jednu od najvećih svjetskih momčadi.

Nokautirali ih u Valenciji

– Bila nam je to prva utakmica protiv jedne tako jake reprezentacije. Zbog toga smo bili puni motiva, ali i zato što je dosta nas (Štimac, Prosinečki, Šuker, Janković, Jerkan, nap.a.) u to vrijeme igralo u španjolskim klubovima. Pobijedili smo ih 2:0 u sjajnoj utakmici, a znate kako je teško svladati Španjolce na njihovu terenu. Oni su se tada pripremali za Svjetsko prvenstvo u Sjedinjenim Američkim Državama, a mi smo se pojavili kao iznenađenje i najavili rađanje jedne velike momčadi – kazao je Jerkan.

U toj su utakmici u Valenciji za Španjolce među ostalim nastupili Zubizarreta, kojega je na vratima zamijenio donedavni trener Reala Lopetegui, pa Nadal, Abelardo, Alcorta, Guardiola, Begiristain..., dok su za vatrene za, osim gore spomenutih, nastupili Ladić, Jarni, Andrijašević, Bilić, Asanović, Bokšić, s klupe su ušli Pavličić, Mornar, Miše i Vlaović. Nije bilo Zvonimira Bobana.

U toj utakmici na klupi Hrvatske debitirao je drugi najveći hrvatski izbornik Miroslav Blažević.

Poznajete li španjolskog izbornika Luisa Enriquea?, pitamo Jerkana.

>> Pogledajte galeriju: vatreni na donatorskoj akciji 'Vatreno srce'

1/20

– Poznajem ga još otkad smo bili igrači. On je iz Asturije, iz Gijona, ja sam igrao za Oviedo, pa smo bili suparnici u lokalnim derbijima Sportinga i moga Ovieda. Temperamentan tip, žestok, ne pretjerano sklon i ugodan sugovornik novinarima, ali inače korektan. Bio je veliki igrač. Vidjeli smo se posljednji put u Elcheu na našoj utakmici, bio je vrlo srdačan, i jako iznenađen što su nas uspjeli pobijediti, još k tome s tolikom razlikom – kaže Jerkan i pojašnjava:

– Španjolci nas jako respektiraju. Oni su, nakon što je njihova reprezentacija ispala sa Svjetskog prvenstva, navijali za nas. Oduvijek su nam bili privrženi, valjda zato što smo slična mentaliteta i slična nogometnog razmišljanja i talenta. Zato su njihovi klubovi dovodili toliki broj naših igrača. Španjolci nas doista respektiraju i dive nam se, njima je nepojmljivo da jedna tako mala zemlja, s tako malom bazom nogometaša, može proizvesti tako velike rezultate.

Luis Enrique ne nastupa nimalo ‘privrženo’ prema Hrvatskoj, kaže da Španjolce u Zagrebu čeka neprijateljsko ozračje.

– Iznenadila me ta njegova izjava, i ne mislim da on tu želi provocirati. Tumačim si da je time samo želio pojačati motivaciju svojih igrača – ističe Jerkan.

Što je Enrique donio furiji?

– Proširio je krug kandidata za reprezentaciju, ne libi se pozivati igrače iz manjih klubova, Celte, Espanyola, Villarreala, Bilbaa..., i svima dati šansu. Guardiolinu tika-taku, dugo godina zaštitni znak reprezentacije, modificirao je. Španjolci sada igraju brže, okomitije, njihov je posjed kraći, nastoje što brže ugroziti suparnika. Problem u njihovoj igri nastaje kada izgube posjed, u igri bez lopte ne snalaze se najbolje – objašnjava Jerkan.

Hrvatska je najbolje osjetila njihovu okomitost i ubojitost?

>> Pogledajte galeriju: trening hrvatske nogometne reprezentacije

1/11

– Utakmica u Elcheu bila je – incident. Lako se moglo dogoditi da mi u početnoj fazi povedeno s golom-dva razlike, i tko zna kako bi se ta utakmica onda razvila. Oni su postigli dva pogotka iz prva dva udarca, i sve se okrenulo na njihovu stranu. Takvo što više se ne može ponoviti. U Zagrebu ćete vidjeti jednu sasvim drugačiju Hrvatsku, a ni Španjolci nisu više tako puni samopouzdanja. Jako su ih Englezi spustili na zemlju, vratili ih nekoliko koraka unatrag – naglašava Dalićev skaut Jerkan.

Vratio najveće zvijezde

Tako je Luis Enrique, nakon šoka protiv Engleske (poraza 2:3), iznenađujuće iz sastava za Hrvatsku izostavio Kokea, Thiaga Alcantaru, Diega Costu, Marcosa Alonso i Paca Alcacera, pa će momčad opet graditi na najpouzdanijim ljudima, zvijezdama Reala i Barce, Ramosu, Albi, Busquetsu, Sergi Robertu, Iscu, Asensiju...

– Oni su velika reprezentacija, tko god nastupio. Imaju golem igrački potencijal, i to treba respektirati – kaže Jerkan.

Bi li bilo čudo da Hrvatska u ovom trenutku nadmaši veliku Španjolsku?

– Ma kakvo čudo, pa mi smo drugi na svijetu! – rekao je Jerkan, te nam na kraju otkrio za koga će navijati njegova supruga Yolanda, Španjolka s kojom je 18 godina u braku:

– U našoj kući s tim nema problema – svi smo uz Hrvatsku! I supruga i 10-godišnja kći. 

>> Pogledajte kako su vatreni dočekani na Pantovčaku

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije