Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nogomet nakon korone

Španjolci će igrati svaki dan, a redsi slaviti naslov izvan grada

04.06.2020.
u 14:35

U Njemačkoj su od povratka tamošnje najjače lige (16. svibnja) odigrana već četiri kola te je samo pet ostalo do kraja, što znači da će prvenstvo, za razliku od ostalih moćnih liga, biti završeno već do kraja ovog mjeseca, točnije 27. lipnja

Najjače europske nogometne lige samo što nisu nastavile svoja natjecanja nakon zatišja pandemije koronavirusa.

Ne možemo baš reći da se vraćaju lige petice s obzirom na to da je Francuski nogometni savez donio konačnu odluku o prekidu njihove Ligue 1 te nastavka prvenstva sigurno neće biti.

Tako ćemo ostati s četiri najjače nogometne lige, a u nešto više od dva tjedna moći ćemo uživati u sve četiri.

Lažna buka spašava

Kao što već znamo, Bundesliga je u punom pogonu. U Njemačkoj su od povratka tamošnje najjače lige (16. svibnja) odigrana već četiri kola te je samo pet ostalo do kraja, što znači da će prvenstvo, za razliku od ostalih moćnih liga, biti završeno već do kraja ovog mjeseca, točnije 27. lipnja.

Osim što je Bayern je u takozvanom postkorona periodu došao na korak do osvajanja osmog uzastopnog bundesligaškog naslova, svjedočili smo mnogim novinama, primjerice, uvođenju četvrte i pete zamjene koje je uspjelo utakmice učiniti svježijima, dinamičnijima, ali i zaštititi povratnike na terene od potencijalnih ozljeda.

Također, na nekim utakmicama imali smo priliku čuti buku publike iz zvučnika, što je i igrače i gledatelje pred malim ekranima barem donekle spasilo sablasne atmosfere pred praznim tribinama.

Uskoro ćemo vidjeti i koja će od ovih novih pravila i metoda uvesti i ostale jake lige. Prva će se od takvih liga na terene vratiti španjolska La Liga. Iako je riječ o zemlji po brojkama najviše pogođenoj koronavirusom u Europi (ne računamo li Rusiju), Španjolsko nacionalno sportsko vijeće donijelo je odluku o povratku na terene 11. lipnja, točnije već za tjedan dana.

Jako je zanimljivo što će se od tog datuma pa sve do 19. srpnja utakmice španjolskog prvenstva igrati svaki dan. Svako će kolo biti podijeljeno na četiri dana, s tim da je obvezno svakoj momčadi omogućiti barem 72 sata odmora između dva kola.

Što se tiče situacije na rezultatskom planu, La Liga je jedna od najnapetijih liga u Europi ove sezone. Do kraja ima još jedanaest kola, a Barcelona će grčevito pokušati zadržati minimalna dva boda prednosti nad Real Madridom.

Napeto će u borbi za naslov biti i u Italiji, zemlji koja je postala prvo žarište koronavirusa na kontinentu. Budući da su talijanski klubovi počeli s treninzima kasnije od svih ostalih liga, iznenađujuće je da se iduće kolo Serie A igra već 22. lipnja.

Uoči toga će se 20. i 21. lipnja još odigrati neke zaostale utakmice, a zatim se nastavlja “mrtva utrka” za Scudetto između Juventusa (63 boda) i Lazija (62 boda).

Prvotimci i pričuve odvojeni

Što se tiče sigurnosnih mjera i novih pravila, na stadionima neće smjeti biti više od 300 osoba, dok će se, zanimljivo, igrači iz prve postave i pričuve morati presvlačiti u različitim svlačionicama.

Također, treba dodati i da će se nešto ranije odigrati završne utakmice talijanskog kupa. Najprije će 13. lipnja u uzvratnim polufinalnim utakmicama snage odmjeriti Juventus i Milan (1:1) te Napoli i Inter (1:0), a finale je na rasporedu 17. lipnja.

Istog tog datuma službeno će se odigrati i prve povratničke utakmice najpopularnije nogometne lige na svijetu, Premiershipa. Još od 11. ožujka, kad je strateg Arsenala Mikel Arteta obolio od koronavirusa, nije se igrao nogomet najviše razine na Otoku. Naravno, kao i u svim drugim većim ligama, engleski će klubovi igrati bez publike, no nadležni su uveli još jednu novu sigurnosnu mjeru – za svaki slučaj.

– U slučaju da za neke veće utakmice postoji veći interes postoji mogućnost premještanja na neutralan teren kako bismo smanjili mogućnost okupljanja oko stadiona te smanjili priliku za kršenje mjere socijalnog distanciranja – stoji u priopćenju Premiershipa.

Povratkom na travnjake vrlo vjerojatno se najviše raduje Liverpool. Ako Manchester City 17. srpnja u zaostaloj utakmici 28. kola ne svlada Arsenal, a redsi 20. lipnja (kad se vraća puni raspored s cjelovitim kolima) na Goodisonu dobiju Everton, matematički će osigurati naslov prvaka već u prvoj utakmici nakon pauze.

No, nema žurbe za Kloppa i momke. Za osiguravanje naslova im u preostalih deset kola treba samo šest bodova od mogućih trideset.

No, proslava naslova redsa nakon dugih 30 godina neće moći biti toliko vesela. Spomenuto pravilo o neutralnim terenima najviše će pogoditi Liverpool.

Naime, engleska policija ne namjerava riskirati i dopustiti previše potencijalnog slavlja i kontakta ljudi pa će tako Liverpool sve utakmice u kojima može osigurati naslov prvaka morati igrati na neutralnom terenu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije