Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Xavier García

Španjolac igra za Hrvatsku, a njegovim stopama krenula i kći: Već je reprezentativka!

Sisak: Hrvatska i Srbija sastali se u 6. kolu Europa kupa
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/3
26.06.2021.
u 15:37

Hrvatski vaterpolski reprezentativac sa svojom će obitelji u Barceloni gledati nogometni sraz osmine finala Europskog prvenstva između Hrvatske i Španjolske.

Zatekli smo ga na pripremama hrvatske vaterpolske reprezentacije u Šibeniku. Xavier García (37), Španjolac koji već godinama igra za Hrvatsku. Pomogao nam je da dođemo do olimpijskog srebra u Riju 2016., a još više u osvajanju svjetskog zlata u Budimpešti 2017. godine.

Tada je u finalu protiv Mađara dvama uzastopnim pogocima osigurao pobjedu naše vrste. A o njegovim asistencijama mogao bi se napisati roman, za ovu priliku istaknimo da su milimetarski precizne. A razgovor smo započeli uobičajenim upitom – kako je na pripremama?

– A kako bi i bilo mjesec dana prije početka Olimpijskih igara. Treniramo žestoko jer znamo što nas čeka, pomalo smo i umorni, ali nitko se ne žali, svi smo posvećeni velikom cilju. U srijedu su nam se priključili Mađari, bit će još žešće, odigrat ćemo s njima i dvije službene prijateljske utakmice, pa da vidimo gdje smo – odgovara García.

Italija mi izgleda najbolje

Znali smo da je pitanje “pratite li nogometni Euro?”, pomalo retoričko, ali, hajde, postavili smo ga. I dobili sljedeći odgovor:

– Pratim prvenstvo od početka, pogledam poneku utakmicu kad nam to treninzi dopuste. Obje moje reprezentacije, i Španjolska i Hrvatska, imale su pomalo sličan put. Lošije su odigrale prve dvije utakmice, nisu pružile ono što se od njih očekivalo, ali su zablistale u trećoj, posljednjoj u skupini, što je odlično za samopouzdanje. Španjolska je pobijedila Slovačku s 5:0 i što se tu ima dodati, a Hrvatska je u gostima pobijedila Škotsku s 3:1 i podigla naciju na noge.

I sada će se Španjolska i Hrvatska međusobno boriti za četvrtfinale?

– To je šteta, jer jedna će od tih dviju reprezentacija ispasti. Bilo bi u redu da su se sučelile u polufinalu, ali osmina finala – to je malo prerano. Iako, realno gledano, ni Španjolska ni Hrvatska nisu u prvim utakmicama bile u najboljoj formi,

A tko vas je oduševio?

– Najugodnije iznenađenje prvenstva je Italija, odigrala je zbilja furiozno. Volim gledati kako igra Belgija, iako ni Francuska i Nizozemska nisu bile loše. U nastavku prvenstva bit će važno tko će više igrati kod kuće, ipak će to biti velika prednost. Engleska bi tu, ako dođe do polufinala, mogla biti u najboljoj poziciji.

Pa, dobro, za koga ćete na kraju vi navijati u ponedjeljak? Za Hrvatsku ili Španjolsku?

– Za onoga tko će pobijediti, ha-ha... Bit ću u Barceloni, ovaj put ću pauzu u pripremama iskoristiti da odem malo kod šire obitelji. Supruga i dvije kćeri već su tamo, srednja kći Elsa, koja je u kampu za najmlađe hrvatske vaterpolistice u Vukovaru, i ja ćemo im se pridružiti. Očekujem dobru utakmicu, pa ćemo vidjeti.

Modrić dobro poznaje Španjolce

Poznajete li neke od španjolskih ili hrvatskih igrača? Što, recimo, kažete za Luku Modrića?

– Modrić je vrhunski igrač, njegove odlične igre i na ovom Euru nisu iznenađenje, on je jedan od najboljih igrača svijeta. U svakom slučaju glavni igrač Hrvatske, plejmejker, graditelj igre i razigravač, drži ritam... Jedna od prednosti Hrvatske u tom susretu bit će u tome što Luka jako dobro poznaje španjolski nogomet i španjolske igrače protiv kojih će igrati.

Vaše tri kćeri, čini se, znaju za koga će navijati?

– One se osjećaju više Hrvaticama nego Španjolkama, bolje govore hrvatski nego španjolski ili katalonski, gledale su utakmice u hrvatskim majicama i navijale. Vjerojatno će tako biti i u Barceloni jer španjolske dresove i nemaju. Vrlo sam ponosan na njih. Jako su se dobro adaptirale.

Srednja kći Elsa pošla je vašim stopama, već je u užem krugu za najmlađu selekciju hrvatskih vaterpolistica?

– Da, Elsa jako voli vaterpolo, ona je istinska tatina nasljednica, ha-ha... Ovih dana je bila u Vukovaru, u kampu HVS-a za najmlađe vaterpolistice, s još nekim igračicama Juga kojega je kao i ja član.

A čime se bave preostale dvije?

– Starija Amanda ide u baletnu školu i jako voli ples, a najmlađa Dara ima šest godina i zasad samo pliva.

Ostajete u Jugu ili...

– Razgovaram s klubom, ali veliki su izgledi da ću ostati u Jugu, ipak sam već šest godina u Dubrovniku i 11 godina u Hrvatskoj. Jug je uvijek u prednosti.

A reprezentacija, što očekujete?

– Borba je velika za svaku poziciju, imamo na pripremama puno dobrih igrača i ne zna se tko će biti u sastavu za olimpijski turnir. Volio bih nastupiti u Tokiju, ali to bi bio i moj kraj što se reprezentacije tiče, jer ipak imam 37 godina i već sam 20 godina što u španjolskoj što u hrvatskoj reprezentaciji (hrvatsko državljanstvo ima od 2013., a za Hrvatsku nastupa od OI u Riju 2016. godine – op. a.). Treba mjesto prepustiti mlađima, imamo kvalitetu i uvjeren sam da će Hrvatska i na Europskom prvenstvu u Splitu i na Svjetskom prvenstvu u Fukuoki sljedeće godine imati jaku reprezentaciju – napomenuo je popularni Xavi za kojega volimo reći da uz Jokovića čini najubojitiji par ljevorukih napadača na svijetu.

Pričat će se o tome još godinama, no za kraj morali smo se još malo vratiti nogometu. U ponedjeljak u 18 sati García će biti u Barceloni u krugu svoje španjolske (katalonske) obitelji, ali ipak srce će kucati i za kockaste...

– Jedna će moja reprezentacija izgubiti, ali utjeha će mi biti u tome da će druga pobijediti – mudro je zaključio.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije