Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLOVAČKI RIM

Slovaci su impresionirani Hrvatima, s divljenjem govore o vatrenima i Modriću

Hrvatski navijači
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/12
06.09.2019.
u 15:02

Grad je bogat mnogim povijesnim i sakralnim spomenicima zbog čega su Trnavu često nazivali "malim Rimom", a u novije vrijeme "slovačkim Rimom". U ovom gradu nalazi se i jedno od najstarijih slovačkih sveučilišta.

Nakon što su godinama igrali u Bratislavi i Žilini, Slovaci od 2016. svoje službene utakmice igraju u Trnavi, "slovačkom Rimu" kako zbog bogate kulturne baštine znaju zvati ovaj grad 50 km sjeveroistočno od Bratislave.

Trnava ima oko 68.000 stanovnika i sedmi je grad po veličini u Slovačkoj.

Grad je bogat mnogim povijesnim i sakralnim spomenicima zbog čega su Trnavu često nazivali "malim Rimom", a u novije vrijeme "slovačkim Rimom". U ovom gradu nalazi se i jedno od najstarijih slovačkih sveučilišta.

Posebno se može pohvaliti povijesnim središtem koje je 1987. proglašeno urbanim zaštićenim područjem. Glavna znamenitost Trnave je Mestska veža, Gradska kula visoka 57 metara koja je kao vidikovac trebala doprinijeti sigurnosti grada, a danas je turistička atrakcija. Trnava ima i najstariji fortifikacijski sustav u srednjoj Europi. 

Zanimljivo, Trnava je bila prvi grad na prostoru današnje Slovačke koji je dobio status kraljevskog grada. To se dogodilo 1238. godine na osnovu povelje koju je izdao ugarski-hrvatski kralj Bela IV. Četiri godine kasnije Bela IV je Zlatnu bulu uručio i Gradecu koji tako postao slobodni kraljevski grad izuzet iz banske i županijske vlasti te izravno podvrgnut kralju. Jedan je to od najvažnijih dokumenata u povijesti Zagreba.

Trnava ima i svoj podzemni svijet. Dio tog svijeta su misteriozne kripte ispod crkava u povijesnoj gradskoj jezgri. U prošlosti se govorilo kako su sve povezane pod zemljom.

Trnava je grad kontrasta. Zahvaljujući impresivnoj povijesti, prepun je povijesnih spomenika, ali istodobno, zahvaljujući velikom broju studenata 'vrlo je živ'.

Za razliku od ostatka zemlje gdje je hokej na ledu najpopularniji sport, u Trnavi je nogomet broj jedan. Gradski ponos je Spartak koji je pet puta bio prvak Čehoslovačke, a prije dvije sezone napokon i slovački prvak.

U gradu je popularan i rukomet, još se pamti uspjeh HK Lokomotive koja je bila prvi slovački prvak. Međutim, klub se kasnije zbog financijskih problema povukao iz natjecanja, a primat preuzeo Tatran iz Prešova koji je osvojio 14 naslova državnog prvaka pri čemu posljednjih 12.

Slovaci su svjesni snage hrvatske reprezentacije. S divljenjem govore o "ruskom ljetu vatrenih" i igrama Luke Modrića. Međutim, nadaju se kako bi mogli do iznenađenja.

"Za nas je uspjeh kada se plasiramo na europsko ili svjetsko prvenstvo, a vama je katastrofa kada to ne uspijete. Nevjerojatno je kako vam uspjeva izboriti svako veliko natjecanje," kazao nam je jedan mladić u gradu.

"Međutim, imam osjećaj kako bi ovoga puta mogli i mi na Euro," dodao je.

Tome se nada i slovački kapetan Marek Hamšik. Na posljednjoj novinarskoj konferenciji uoči utakmice bio je prepun hvale prema hrvatskoj vrsti, ali...

"Ne treba nam motivacija za ovu utakmicu. Hrvatska je bila druga na svijetu i za nas je ovo utakmica godine. Odlično se pripremili i nadam se velikom rezultatu," poručio je Hamšik koji je nakon 12 godina provedenih u Napoliju preselio u kineski Dalian Yifang.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije