Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sunce obasjalo Šarića

Sljedećim ugovorom mogao bi osigurati i svoje potomstvo za nekoliko koljena

Dario Šarić
Foto: PA/Pixsell
1/4
25.11.2020.
u 14:24

Kao što su “džezisti” u Bogdanoviću vidjeli ubojitog šutera, a Clippersi u Zubcu teškog centra velikih mogućnosti, tako su i Sunsi u Šariću vidjeli vrlo iskoristivog igrača. Kako na njegovoj prirodnoj poziciji krilnog-centra, tako i na centru što je radno mjesto koje je također povremeno obnašao.

Zahvaljujući dojmu o njegovoj neupitnoj kvaliteti, pojačanom odličnim igrama u završnici sezone održanoj u balonu u Orlandu, Dario Šarić (208 cm, 26) sklopio je posao karijere. Ponudivši mu trogodišnji ugovor, Phoenix Sunsi obvezali su se etapno mu isplatiti 27 milijuna dolara.

Čak i ako se dogodi da Dario bude razmijenjen, a to je u NBA ligi uvijek moguće, klub koji bi ga preuzeo morao bi preuzeti i sve financijske obveze prema hrvatskom reprezentativcu pred kojim je, ako Bog da zdravlja, još jedan veliki ugovor.

Naime, s obzirom na to da će Dario svoj sljedeći ugovor potpisivati s 29 godina – ako je ovim osigurao sebe i svoju obitelj – tim sljedećim ugovorom mogao bi osigurati i svoje potomstvo za nekoliko koljena.

Dobio sigurniji ugovor

Uostalom, svoj najvredniji papir naš najbolji košarkaš Bojan Bogdanović potpisao je s 30 godina, a govorimo o četverogodišnjem ugovoru vrijednom 73 milijuna dolara. Stoga i Dario ima pravo vjerovati da takvo što u njegovoj karijeri tek dolazi.

Negdje u listopadu naišli smo na članak jednog kroničara Sunsa u kojem je pisalo da bi Dariju moglo biti ponuđeno da potpiše dvogodišnji ugovor, i to tako da je jedna sezona zajamčena, a druga da je opcija kluba i da bi mu to nudilo 24 milijuna USD.

Ovo su zacijelo manji novci – gledano godišnje – ali je ugovor puno sigurniji pa Dario dva ljeta može mirno spavati.

A sljedeće ljeto mirni će biti i Bojan Bogdanović i Ivica Zubac jer će završiti drugu od četiri sezone zajamčene ugovorom. A kako su to trojica najboljih hrvatskih košarkaša, to je onda i povoljna informacija za hrvatskog izbornika Veljka Mršića.

Naime, za svakog izbornika bolje je da mu udarni izabranici nemaju ljetnih briga o tome gdje će završiti i da su tada vezani čvrstim ugovorom. Jer, oni koji nemaju kluba više razmišljaju o tome gdje će i kako će završiti te paze da se u međuvremenu ne ozlijede, što bi za njih, u okolnostima kada nemaju osiguranje, moglo postati financijski vrlo loše.

Kao što su “džezisti” u Bogdanoviću vidjeli ubojitog šutera, a Clippersi u Zubcu teškog centra velikih mogućnosti, tako su i Sunsi u Šariću vidjeli vrlo iskoristivog igrača. Kako na njegovoj prirodnoj poziciji krilnog-centra, tako i na centru što je radno mjesto koje je također povremeno obnašao.

Dario nije igrač “highlightsa”, ne nudi spektakularna zakucavanja ili nemoguće koševe pa je rijetko kad kandidat za top 10 akcija dana, ali je svojom igračkom fleksibilnošću vrlo zahvalan igrač. Ne tako davno jedan je američki novinar za njega napisao da ne zna što mu više odgovara – igrati na četvorci ili petici – ali zna da može igrati oboje i da je sveukupno kvalitetan NBA igrač.

A jedan drugi klupski izvjestitelj tome je dodao da je Šarić igrač koji može biti produktivan i kao starter i kao pričuva te da bi mogao igrati na petici više nego dosad jer Sunsi nisu odlučili zadržati australskog centra Baynesa.

A uz trenera Montyja Williamsa, u to je uvjeren i generalni menadžer James Jones koji je i nekoliko dana prije potpisivanja ugovora dao naslutiti da će Sunsi sve učiniti da zadrže Šarića u sastavu. A njihov posao je, u tom slučaju, bio da “mečiraju” bilo čiju ponudu sa strane, a za Darija su se, navodno, ozbiljno zanimali i Boston, Indiana, Denver i LA Clippers.

Za Paula 41,3 milijuna

Svi oni očito nisu nudili više pa su Sunsi ponudili Dariju devet milijuna po sezoni što je sjajan novac ako se zna da je ovaj klub, kako piše Arizona Republic, zbog zastoja izazvanog pandemijom koronavirusa, morao otpustiti 30-ak zaposlenika, a onima koji su ostali smanjiti plaće do 20 posto.

Dogodilo se to i u godini kada je klub dovršio 45 milijuna dolara vrijedan novi trening-centar opremljen 5G tehnologijom, jedan od najmodernijih u cijeloj NBA ligi. Osim toga, za svoja “sunca” Dario će igrati domaće utakmice u renoviranoj PHX Areni u čiju obnovu su Sunsi uložili oko 80 milijuna kuna.

A veliki trošak će im predstavljati i dovođenje Chrisa Paula kojeg će prve sezone platiti neshvatljivih 41,3 milijuna USD, no to je danas gotovo pa uobičajena cijena za NBA superstara u završnoj fazi igračke moći.

Komentara 1

LI
linkser2
06:30 27.11.2020.

zaslužio je momak, vrijedno radi... nije otišao na visine na koje su neki mislili ali je postao zahvalan igrač i veliki radnik... a ovo "ako bog da" u tekstu je urnebesno... pa nismo u 14 stoljeću!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije