Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivica Olić

Problem klubova s ovih prostora: Sad samo bez velike rasprodaje!

13.12.2018.
u 08:14

Fascinantna mi je brzina kojom je Bjelica doveo momčad u natjecateljsku razinu - kaže Ivica Olić

Nenad Bjelica sigurno u posebnom stanju dočekuje današnju, posljednju utakmicu u Europskoj ligi protiv Anderlechta. Sintagma “posljednje utakmice u Europi” pedesetak godina Dinamove povijesti zvučala je fatalno. Sve do Bjeličina dolaska i europskog proljeća. Prije nego se zavjesa spusti na ovaj dio sezone, plave još očekuje derbi s Hajdukom.

O maksimirskoj europskoj priči porazgovarali smo s Ivicom Olićem, jednim od omiljenijih likova koji su nosili kockasti dres.

Publika prepoznala iskorak

– Dolaskom Bjelice krenula je renesansa u Dinamu. Nevjerojatnom je brzinom uspio posložiti stvari i stabilizirati momčad, odnosno, dovesti je na neophodnu natjecateljsku razinu. Iz tjedna u tjedan momčad je sazrijevala. Možda im je dobro došlo da nisu izborili Ligu prvaka. Čini mi se da im je, u ovom trenutku, Europska liga optimalna razina.

Imali su dobre protivnike s velikim imenima kao Fenerbahçe i Anderlecht. Dobre momčadi koje nisu igrale na top-razini. To je pogodovalo sazrijevanju ove Bjeličine priče – počeo je Ola pa naglasio: – Taj iskorak prepoznala je i publika. To je jedan od najvećih benefita ove priče. Publika se zaželjela nogometa i to su igrači osjetili. Kohezija navijača i kluba dogodila se u najvažnijem trenutku. Najveća je to pobjeda ovog europskog puta.

Kako je u kratkom roku momčad došla do tog autoriteta igre? Nešto što i talentiranije generacije nisu uspjele uspostaviti...

– Sve momčadi imale su krizu. Imao ju je i Dinamo. Nije bilo rezultata. Bjeličinim dolaskom to se promijenilo. On je uspostavio sustav u kojem svi igrači igraju kao jedan. Posebno je važno to zajedništvo koje su pokazali. To je jedan od ključnih razloga Dinamova iskoraka. U svakom trenutku vidjelo se da igraju srcem.

Što ova generacija ima, a druge nisu na europskoj razini?

– Najvažnije je to što Dinamo, u ovom trenutku, ima širok i izbalansiran kadar. Zadivile su me, ne samo u domaćim već i u europskim utakmicama, te Bjeličine rotacije. Uvijek su, uz neke male probleme, uspijevale. Ključno je to ozračje koje je uspio održati u rosteru od dvadesetak igrača. Svima je dao šansu i nitko se nije osjećao zapostavljenim. I ja sam bio svjedok uspjeha hrvatske reprezentacije na SP-u. I ondje je ozračje bilo krucijalno za uspjeh. A da bi imao ozračje, potreban ti je rezultat. Bjelica ga je imao u početku, to je predodredilo sve ono kasnije.

Što je sada potrebno da ova priča potraje?

– Bit će teško. Vjerojatno će stići određen ponude za igrače...

U tom trenutku razgovor nam je prekinuo na trenutak Dominik Livaković. Izgrlio se s Olom.

– Evo ga i o njemu govorim... – nasmijao se Olić i nastavio:

– Pitanje je hoće li uprava moći zadržati najvrjednije eksponate. To je uvijek bio problem klubova s ovih prostora. Jer, ako igrač dobije ponudu, teško ga je zadržati budući da svatko želi napraviti iskorak u karijeri. Najvažnije je da se ne rasproda momčad i da se opet dovede sedam-osam igrača koje treba uigravati. Može se dogoditi da odu dvojica-trojica. To je neminovnost, od toga klubovi žive. Nadam se da će Dinamo i na proljeće nastaviti u ovom ritmu.

Ofenzivna linija je odlična

Što je spoznao o Bjeličinim trenerskim postulatima?

– Od prijatelja u Osijeku čuo sam samo dobre stvari. Još iz tog doba radilo se o iznimnom trenerskom potencijalu. Kroz dosadašnje klubove vidjelo se da ima jasan cilj. Odmah, po dolasku u Dinamo, očito je bilo da ima iznimno samopouzdanje i autoritet. Gledajući sa strane, čini mi se da je samozatajan i nenametljiv. On zna svoj put, a najvažnije je da ima rezultat. Ako to nemaš, odmah krenu problemi u svlačionici, s upravom, medijima... On je to, na sreću, izbjegao.

Pogođeno je s dosta igrača?

– Koliko sam čitao, inzistirao je na igračima koji su poslije postali okosnica. Tu se vidjelo da ima viziju. Poklopilo mu se sve. Dinamu želim puno sreće na proljeće i da ova njihova bajka potraje što dulje.

Kao bivši napadač, kako mu izgleda ofenzivni dio Dinama?

– Čini mi se da Dinamo u tom dijelu ima najmanje problema. Ima dosta igrača koji vole igrati pravog napadača, Petković, Budimir, Gavranović... Svaki od njih dao je svoj udio. Ma cijela ta ofenzivna linija, s Oršićem i Hajrovićem, fantastično se nadopunjava. Zbog toga je Dinamo raznovrsna momčad – zaključio je Olić.

Kratko je ovu priču ocijenio i Dario Šimić:

– Očito je da u Dinamu ove sezone rade dobro. Dosta stvari se posložilo. Bjelica radi odličan posao. Imao je sjajno izbalansiranu momčad, pa čak i, uvjetno rečeno, mlađi igrači imaju već određeno iskustvo. Pritom najprije mislim na igrače kao što je Dani Olmo. On je pokazao izniman potencijal.

>> Otkrivamo gdje će biti novi stadion i koliki će imati kapacitet!

 

Ključne riječi

Komentara 2

TT
TTjac
09:23 13.12.2018.

Pa sve Bosanci, normalno da će svi otići prvom prilikom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije