Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRANSFER Češki reprezentativni napadač trebao bi biti veliko Dinamovo pojačanje

Slepička ne zabija mnogo, ali za Vlaka je europska klasa

19.12.2008.
u 18:55

Nakon Dinamovih utakmica sa češkom Spartom u 1. kolu Uefina kupa, kvalifikacijama za Uefinu ligu, tadašnji pomoćni trener plavih, Marijan Vlak, nije krio oduševljenje jednim nogometašem Sparte:

- Napadač Slepička je europska klasa! Fantastičan je, razigrava momčad, njegova je igra posve podređena momčadi. Takav igrač bio bi svakom klubu pojačanje - pričao nam je Vlak, koji je Slepičku gledao na pet-šest utakmica.

I kad je izabran za trenera, Vlak je odmah u razgovoru s braćom Mamić rekao:

- Odlučimo li se za dovođenje napadača, moj je izbor - Slepička! Takav nam igrač treba, on donosi dubinu, to je nogometaš na kojem možemo graditi napade - pričao je Vlak.

Slepička kao Viduka
Kad bismo uspoređivali Slepičku s nekim igračem, tada bismo usporednicu povukli s Markom Vidukom, češki je reprezentativac otprilike takav tip centarfora. Zna igrati, sklon je suradnji, čak i u 16-ercu, gdje obično klasični napadači ne znaju što to znači dodati loptu. Slepička je drukčiji, nije sebičan, nerijetko je baš on dodavač za gol, uvijek daje loptu suigraču procijeni li da je u boljoj poziciji od njega.

Herrera je bio pričuvna opcija


Slepička bi s Dinamom trebao potpisati troipolgodišnji ugovor s Dinamom! Podsjetimo, njegov dosadašnji klub Sparta na ime odštete inkasirat će milijun i pol eura, a Slepička će godišnje u Zagrebu zarađivati oko 300.000 eura. Bit će ovo prvi Slepičkin odlazaka izvan granica Češke, a Dinamovi su se čelnici odlučili za njega, iako im je zanimljiv bio i Argentinac Herrero, koji je bio na posudbi u brazilskom Corinthiansu. (pj)

Centarfor dodavač
Možda baš u tome leži i odgovor na upit zašto se baš i nije nazabijao golova. Jesenas je, naime, Slepička zabio pet pogodaka za Spartu, na 15 odigranih utakmica. K tome, baš nakon što ih je Dinamo eliminirao iz Europe, Sparta je zaronila u krizu i na kraju je jesen okončala sa čak deset bodova zaostatka iza najvećeg suparnika Slavije! Do utakmica s Dinamom bili su na vrhu...

U takvom, lošem ozračju koje se stvorilo u klubu i oko njega (smijenjen je trener, igrači su se međusobno svađali, bilo je i suspenzija nekih igrača, pa su im i navijači okrenuli leđa...), Slepička sigurno nije mogao dati sve ono što se od njega očekivalo. Međutim, ipak je zadržao razinu igara dovoljnu da zasluži poziv u češku reprezentaciju, pa je tako upisao dva nastupa u kvalifikacijama za SP. Debitirao je 10. rujna protiv Sjeverne Irske, mjesec dana kasnije odigrao je i utakmicu u gostima s Poljskom.

Počeo u Pribramu
Slepička je karijeru počeo u Pribramu, u kojem je odigrao prvu profesionalnu sezonu. U ljeto 2002. godine prešao je u Slovan iz Libereca u kojem je ostao do ljeta 2005. godine, kad je zapeo za oko čelnicima praške Sparte. U četiri sezone u Liberecu, Slepička je odigrao 77 utakmica i zabio 12 golova. Nakon dobre prve sezone u Sparti, doživio je ozljedu, pa je propustio cijelu sezonu 2006./2007., oporavio se tek uoči prošle sezone, u kojoj je odigrao 24 utakmice i postigao 12 golova.

Dolazak Slepičke otvara treneru Marijanu Vlaku niz mogućnosti u svezi sustava igre. Znano je da će Vlak odmah u ropotarnicu baciti Ivankovićev promašeni 4-2-3-1 sustav, kažemo promašeni zato jer nije imao adekvatne igrače za takav način igre. Vlak je već najavio da će sigurno igrati s dva napadača, a nije isključena ni opcija s trojicom napadača! Posebno ako u Maksimiru ostane Boško Balaban.

Uglavnom, Dinamov će trener imati slatke brige, a sigurno je da se od Slepičke mnogo očekuje. Češka je liga jača od naše, pa je logično očekivati da bi ovaj centarfor na proljeće trebao zabiti deset golova. Čime bi opravdao dovođenje...

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije