Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZVALI GA LUDI MIKE

Slavni sportaš hrvatskih korijena: Djed mi je iz Konjica, a zarobljen u 2. sv. ratu

Justin Tipurić
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/9
03.12.2019.
u 13:18

"Djed Dragutin nakon Drugog svjetskog rata preselio se u Wales i to nakon što je pušten iz ratnog zarobljeništva", istaknuo je Justin koji je u Zagrebu boravio tri dana u organizaciji Britanske ambasade u Zagrebu

U Zagrebu je ovih dana boravio jedan od najboljih svjetskih ragbijaša hrvatskih korijena. Riječ je o Justinu Tipuriću (30), reprezentativcu Walesa s kojim je ove godine osvojio četvrto mjesto na Svjetskom prvenstvu u Japanu, a lani je osvojio Kup šest nacija. Koja je poveznica s Hrvatskom?

– Djed Dragutin koji se nakon Drugog svjetskog rata preselio u Wales i to nakon što je pušten iz ratnog zarobljeništva – istaknuo je Justin koji je u Zagrebu boravio tri dana u organizaciji Britanske ambasade u Zagrebu.

>> Pogledajte video druženja s Justinom

Popularan poput Balea

Trebao je Justin odraditi jedan kraći trening s hrvatskim igračima, pokazati im neke trikove, ali je loše vrijeme pokvarilo tu ideju.

– Nije mi ovo da sam prvi put u Hrvatskoj. Uostalom, u Dubrovniku sam se 2014. godine oženio. Htio sam svadbu negdje izvan Walesa i onda me je djed nagovorio da to bude u Hrvatskoj. Između nekoliko lokacija izabrao sam Dubrovnik. Fešta je bila na plaži, s dvadesetak uzvanika. Inače, dolazim gotovo svako ljeto, boravim u Splitu gdje sam se sprijateljio s Tonćijem Buzovom, u to vrijeme kapetanom hrvatske reprezentacije – istaknuo je Justin.

O Hrvatskoj ima samo riječi hvale.

– Svaki put kada dođem, osjećam se sjajno. Djed mi je inače često pričao o ljepotama njegove domovine i mogu reći da sam itekako ponosan na svoje porijeklo – rekao je Tipurić.

Teško je reći je li u Walesu popularniji nogomet ili ragbi. No, kapetan ragbi reprezentacije Walesa, a to je upravo naš Justin, jednako je znan kao, primjerice, nogometaši Bale ili Ramsey.

Kako je sve počelo?

– Kao klinac trenirao sam kriket, odbojku i ragbi. Iza kuće mi je bilo igralište za ragbi i znao sam kriomice preskakati ogradu i tamo trenirati. Zanimljivo je da sam u početku bio jako loš igrač ragbija – istaknuo je Justin.

Kakvo ste privatno?

Obiteljski čovjek. Živim u malom mjestu, pored Swanseaja. Nisam ljubitelj društvenih mreža, ne volim veliki publicitet. Volim mir, šetnje sa svojim psima – istaknuo je Justin.

O hrvatskom ragbiju zna podosta i to zbog izbornika Milana Yelavicha kojeg je upoznao na Novom Zelandu. U stalnom je kontaktu s Buzovom.

Djeda prozvali Ludi Mike

– Volim gledati i nogomet. Bio sam dvaput na utakmicama između Engleske i Hrvatske. Bit ću sljedeće godine opet – istaknuo je Tipurić.

Koja je tajna uspjeha, otkrio je otac Andy.

– Tajna Justinova uspjeha? Pa jedna od njih je to što je trenirao hvatanje lopte na koturaljkama. Druga je to što se često pokušavao hrvati s djedom. Justin i njegov brat objesili bi se djedu za ruke i pokušavali ga pomaknuti. I nikad ne bi uspjeli! A čovjek je tada imao 80 godina – kaže Andy koji će o svom ocu Dragutinu reći:

– Kada je došao u Wales, zaposlio se u rudniku ugljena i počeo igrati ragbi. Imao je 220 cm i 100 kg i prozvali su ga Ludi Mike. Rođen je u Konjicu i nikad nisam vidio tako snažnog čovjeka. Radio je najteže fizičke poslove u rudniku gotovo s lakoćom – dodao je Andy. 

Ključne riječi

Komentara 45

BR
Brandfackel2
13:51 03.12.2019.

Pa ugledni sportaš je iz Konjica, današnja BIH, koja je također domovina Hrvata, država u kojoj su Hrvati konstutivni narod. Zar vas ama baš ništa nitko u životu nije nije naučio?! Da su vas odmalena u podrumu držali, mogli ste kroz zid nešto makar načuti da se ne sramotite i ne pišete nebuloze po forumima!

B2
bordon 2
13:51 03.12.2019.

Pa djed mu je Hrvat iz Konjica. A Konjic je kod Gradine, a Gradina je rodno mjesto A.P.

NE
Nemojtako
15:16 03.12.2019.

Zna se da nije partizansko unuče.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije