Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIVŠI GOLMAN

Slavni Hrvat stao u obranu vatrenih, a onda rekao i što misli o Modriću

Velika Gorica: Prijateljska utakmica između Hrvatske i Armenije
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/6
04.06.2021.
u 10:26

– Kritika će uvijek biti. Pustimo dečke, dajmo im mir pa ćemo razgovarati nakon Eura! – naglašava Runje

O belgijskoj reprezentaciji, našoj zadnjoj provjeri uoči početka Europskog prvenstva, razgovarali smo s Vedranom Runjom, bivšim hrvatskim reprezentativnim vratarom koji je trenutačno u Antwerpenu zadužen za vratarsku struku.

– Očekuje nas reprezentacija koja je konstantna već dulje vrijeme. Uostalom, najbolje su plasirana reprezentacija na Fifinoj ljestvici. Očekujem utakmicu visokog intenziteta, nakon toga znat ćemo koliko smo spremno za Engleze. To će biti otprilike razina koja će nas dočekati u toj prvoj utakmici – počeo je Vedran Runje.

Nakon našeg remija s Armenijom, kritike su se intenzivirale.

Došlo je do pražnjenja

– Morate uzeti u obzir da je većina naših igrača odigrala napornu sezonu te se većina njih borila za naslov prvaka. Teško se sada prebaciti i motivirati u takvim utakmicama. Normalno je da dođe do pražnjenja i da dečki imaju pravo na opuštanje. Negdje u podsvijesti sigurno imaju da ih očekuje jak turnir i da se sada trebaju osvježiti. Najlakše je kritizirati, ali to je u nogometu normalna pojava. Svi imaju pravo i nitko nije u pravu. U ove dečke ne trebamo sumnjati, pokazali su da imaju kvalitetu. No svašta se na turniru može dogoditi jer je malo vremena za popravak. Ne bih sumnjao u izbornika ni u igrače. Dečki su navikli igrati na visokoj razini, suočeni s visokom razinom stresa – kaže Runje.

Što bi posebno istaknuo kada govori o belgijskoj vrsti?

– U prvom redu njihovu individualnu kvalitetu. Nekolicina pojedinaca na najvišoj je razini, baš kao i pojedini naši igrači. Oni su u zadnje vrijeme možda konstantniji jer smo mi imali svojevrsno pražnjenje, odnosno laganu smjenu generacije koju moramo odraditi u nadolazećem razdoblju. To uskoro očekuje i belgijsku reprezentaciju. Ne treba posebno trošiti riječi na igrače kao što su De Bruyne, Lukaku, Martens, Hazard... To je momčad koja može napraviti razliku i protiv njih moraš biti sto posto koncentriran. Pitanje je u kakvom će stanju biti De Bruyne nakon one ozljede u finalu Lige prvaka i hoće li Hazard biti motiviran ili će biti onaj iz Reala, s ozljedama i lošom formom. Lukaku i Martens igraju sjajno, no vratar Courtois jedna je od njihovih najvažnijih karika. Kao kod nas Livaković. Posebno u turnirskom natjecanju vratari su važni, mogu te spasiti i kada ti ne ide.

U Runjinu Antwerpenu na posudbi iz Lazija igra Jordan Lukaku, brat poznatijeg Romelua...

– Jordan je veliki potencijal. Već ima osam nastupa za reprezentaciju. U Bruggeu također poznajem Hansa Banakena, on je na zadnjem popisu. To su dobri igrači, ali nisu na razini najboljih u belgijskoj reprezentaciji. De Bruyne je po meni jedan od kandidata za Zlatnu loptu. Šteta što nije osvojio Ligu prvaka. Ali bio je jedan od igrača koji ih je doveo do finala.

Kakav je dojam na njega ostavio Roberto Martinez koji od 2016. godine vodi Belgiju?

Martinez je jako dobar

– Radi jako dobar posao, no pitanje je jesu li na zadnjem SP-u mogli i bolje. Možda su i trebali s obzirom na to da je većina igrača prije dvije godine bila na vrhuncu. Riječ je o iskusnom treneru kojeg igrači iznimno cijene, no veliki je pritisak medija i javnosti u Belgiji. Svima je jasno da je ovo jedna od posljednjih, ako ne i posljednja prilika ove generacije. Nakon toga slijedi im vjerojatno isti scenarij kao i kod nas.

A što može ova naša generacija predvođena Lukom Modrićem?

– Ma Luka je fenomen. Vrhunski sportaš koji igra u najzahtjevnijem klubu u svijetu. A da svoj posao radi odlično, potvrđuje i činjenica da su mu sada i produljili ugovor. Jer, Real ne trpi nikoga ako ne daje dovoljno. Također, Perišić i Brozović prvaci su Italije, Bradarić prvak Francuske, Vida prvak Turske, dečki iz Dinama konstantni već nekoliko sezona... Po meni nije upitan potencijal, to svi znamo. No malo sreće, odnosno nesreće može sve to promijeniti na turnirskom natjecanju. No sreću treba isprovocirati. Kritika će uvijek biti. Pustimo dečke, dajmo im mir pa ćemo pričati nakon Eura! – naglašava Runje.

Naravno, Runje prati i naše vratare.

– Livaković je sjajan svakom novom utakmicom. Impresionirao me svojim nastupima u Europi i reprezentaciji. Sluga je, koliko čitam, proglašen najboljim igračem Lutona. Sjajan doseg jer to nije loša liga. Kalinić je predvodio momčad Hajduka koji je nadoknadio petnaestak bodova zaostatka za Goricom i izborio Europu. Bio je vođa i pokazao da se na njega može računati ako bude trebalo – zaključio je Runje. 

>> Pogledajte Večernjakovu desetku sa Zdenkom Kovačiček:

Komentara 2

DM
drago.miota
09:09 05.06.2021.

Da je Dalič pripremao repku za Rusiju pola igrača tada ne bi igrali, to dokazuje sad! i ne bi bio takav rezultat sreća da je dečke pripremio onaj neznalica? prije njega kojega su smjenili nakon jednog poraza i dva neriješena rez.potvrda toga doči če na ovom EP

ER
EroK
19:44 04.06.2021.

U tom i jest stvar, nanjerno im se ne da mira i nastoji ih se dekoncertrirati, kako ne bi ljudi imali čemu se veseliti i biti ponosni na svoje Vatrena! Ali badava im je, Dalić i Vatreni su u našim srcima, jer mi smo bili i ostali pobjednici!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije