Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIKAKO DO USPJEHA

Neslavni Slaven ponovno zakazao kad je bilo najvažnije!

Slaven Bilić
Foto: Reuters/PIXSELL
20.05.2015.
u 11:04

'Žao mi je zbog igrača i navijača, cijele sezone dobro smo igrali i zadnji propusti teško su nam pali.'

Gledajući samo faktografski, 46-godišnji trener Beşiktaşa Slaven Bilić u turskoj ligi nije podbacio: u drugoj sezoni na klupi istanbulskog kluba već je nadmašio svoj prošlosezonski bodovni učinak, i opet će sezonu okončati na trećemu mjestu. Na istome onome na kojemu je prije dvije godine preuzeo klupu od Turčina Aybabe.

U prilog Bilićevoj prolaznoj ocjeni na Bosporu ide i činjenica da će bivši hrvatski izbornik po stažu na užarenoj klupi Beşiktaşa nadživjeti i uglednije stručnjake, na primjer Tiganu (osam mjeseci), Schustera (osam mjeseci) ili Del Bosquea (sedam mjeseci). Slaven je ondje već gotovo dvije godine.

Kola voze nizbrdo

Bilićevo treće mjesto u vrlo jakoj turskoj ligi trebalo bi tretirati uspjehom, pogotovo s obzirom na to da nisu mogli igrati na svom stadionu. Trebalo bi, a je li doista toga vrijedno?

Nažalost, teško je pobjeći od dojma da je Slaven Bilić u odlučujućim trenucima ipak - podbacio. Tursko prokletstvo! Najprije suze protiv Turaka u Beču prije sedam godina, kada je u samo jednoj minuti uspio prokockati polufinale EP-a, a sada i gubitak naslova s Beşiktaşem.

I baš od tog izgubljenoga boja s Turcima iz 2008., Bilićeva kola većom ili manjom brzinom kreću se nizbrdo. Naime, kad god je sudbinski važno, kad god su sve oči uprte u njega, Slaven Bilić - ne pobjeđuje. Povijesno razbijanje Turaka u Istanbulu bila je samo iznimka od pravila.

Dogodio mu se, dakle, spomenuti krah u Beču, a nije mu se smio dogoditi, jer je prethodno deklasirao Nijemce. Dogodilo mu se to poslije i u igri s Ukrajinom, pa mu je izmakao plasman na SP u JAR. Dogodilo mu se to i u igri s Grčkom u Pireju pa je doveo u pitanje plasman na EP 2012. Dogodilo mu se i protiv Španjolaca na EP-u, gdje je vrhunski postavio igru, gdje su ga i suci pokrali, pa od svoje sudbine gubitnika nikako nije mogao pobjeći. Svu dubinu svoje neuspješnosti upoznao je u Rusiji, dok je s Beşiktaşem u 15 dana prošao od raja do pakla. Izgubiti naslov prvaka u mečevima protiv slabašnih Gaziantepa, Akhisara i Konyaspora, to je već tema za znanstveni rad.

Smiješan gol Sneijdera

Naime, još 3. svibnja Beşiktaş je dijelio prvo mjesto s Galatasarayem, a danas za istim suparnikom zaostaje čak sedam bodova i nema više ni teoretskih izgleda da dohvati naslov prvaka.

U nedjelju gostuje kod Galatasaraya. Put bez nade, pitate li Slavena, koji u sedam derbija protiv Fenera i Galate ima nula pobjeda, dva remija i pet poraza.

Kao veliki emotivac, Bilić je teško podnio najnoviji podbačaj, ali ponio se džentlmenski preuzevši svu odgovornost na sebe. Pritom ni jednom riječju nije okrznuo suparnike, a mogao je, na primjer, rekonstruirati smjehotresan pogodak Sneijdera kojim je Galatasaray pobijedio Gençlerbirligi. Vratar gostiju bio je na lopti, ali se majstorski povukao i propustio je u mrežu. Zakon jačega na djelu, igra u kojoj je Beşiktaş u usporedbi s moćnim suparnicima samo mali miš.

Ako ništa drugo, Bilić je u Beşiktaşu doživio punu trenersku afirmaciju. U Turskoj je izabran za trenera godine, navijači su ga dizali u nebesa, njegovi igrači ostali su mu privrženi i u najtežim trenucima. Otići će uzdignutih ruku, kao heroj, na neku bolju gažu. Čekajući svoj prvi trenerski trofej u petoj sezoni na klupi...

>> Pogledajte na kakav amaterski način se Bilić oprostio od naslova!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije