Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIŠE SE NE BORE

Sjećate se prekrasnih blizanki Zaninović? Danas su u sasvim drugačijoj ulozi

Lucija i Ana Zaninović
Foto: Miranda Cikotić/Pixsell
1/7
17.05.2019.
u 08:06

– Mnogi sportaši misle da ništa nije tako lijepo poput sportske karijere pa su za sportašice obitelj i majčinstvo najbolje rješenje – rekla je Ana.

Pored onih 16 zajedničkih medalja na velikim svjetskim natjecanjima, koliki su trag sestre Zaninović ostavile u te-kvon-dou najbolje se moglo vidjeti i ovih dana u Manchester Areni, poprištu već drugog Svjetskog prvenstva koje prolazi bez njih. Dok smo razgovarali, svako malo netko im je prilazio i srdačno ih pozdravljao što ne treba čuditi jer Ana i Lucija nisu bile samo velike šampionke, već su i uzorne osobe.

Blizanki Zaninović nema u borilištu već treću godinu. Posljednje veliko natjecanje na kojem su nastupile bile su OI u Riju nakon čega su odlučile zasnovati obitelj. Obje su se udale, ali i rodile u razmaku od mjesec dana pa su njihovi sinovi Ervin (18 mjeseci) i Toma (17 mjeseci) jedan drugome najbolje društvo. Baš kao što su i one jedna drugoj.

Tijelo je počelo otkazivati

– Nismo to planirale, no super nam se posložilo što smo se udale i rodile nekako u isto vrijeme. Uz to smo obje ostale živjeti u Splitu pa smo i dalje nerazdvojne. Razdvajamo se jedino noću. Odmah čim se ustanemo Ana i ja se nađemo pa naši živahni sinovi odrastaju zajedno. Oni su rođaci, ali vole se poput braće, rekla je Lucija.

Sada su se prvi put odvojile od svojih sinova na nekoliko dana.

- Četiri noći nećemo provesti s njima i već je velika tuga. Javljaju mi da je Ervin u noći vikao “mama, mama”. Ništa se ne može usporediti s majčinom brigom za dijete – ističe Lucija, a Ana dodaje:

– Ta briga ne može se mjeriti ni s čim. Ni za koga se čovjek ne brine kao majka za svoje dijete.

Obje su zadržale svoje i uzele prezimena svojih supruga. Lucijin suprug Nal Kuzmanić suvlasnik je kamenoloma na Braču, a Anin Duje Đapić menadžer je u tvrtki Ralu Logistika u Zagrebu, no svaki je vikend u Splitu. Premda su s izabranicima svog srca već niz godina, za njih se tijekom karijera sestara Zaninović u javnosti nije znalo.

– Oni su poželjeli da njih ne izlažemo medijima, a i nama je to odgovaralo – kazale su uglas.

– Kada su oni ušli u naše živote, mi smo već bile vrhunske sportašice pa su znali u što ulaze – rekla je Ana.

– Nije im bilo lako, no bili su nam velika potpora. Imale smo mirnu tu stranu života i zato smo bile uspješne – tvrdi Lucija.

Ana i Lucija imaju 31 godinu i još je dosta njihovih vršnjaka koji nastupaju na ovom SP-u. No one su se povukle već s 29 jer su živjele asketskim životom vrhunskih sportašica koji prilično troši.

– Već nakon Olimpijskih igara u Londonu moje je tijelo počelo polako otkazivati pa sam često i nakon treninga išla na punkcije koljena. Imala sam sedam operacija i sve je postalo bolno, no to i nije bio toliki problem koliko to što više nisam mogla davati svoj maksimum i to me ljutilo – kazala je Ana dok je Lucija na istu temu rekla sljedeće:

– Kod mene nije tijelo toliko patilo koliko je došlo do psihičkog zasićenja.

A koliko je bilo teško ostaviti se sporta kroz koji su se izgradile i ostvarile karijere za pamćenje?

– Teško je naći tu granicu i prestati s onim što najbolje radite i krenuti u nešto novo. Sportašima je teško prijeći tu crtu, naći se izvan svoje domene, jer imaju dojam da se u tome nečemu novom neće snalaziti kao u sportu. O svemu smo dosta razgovarale i s trenerom Tonijem Tomasom kojem smo kazale da nakon Rija želimo priliku dati i drugim stvarima u životu – govori Lucija.

Uvijek su bile prizemljene

– Mnogi sportaši misle da ništa nije tako lijepo poput sportske karijere pa su za sportašice obitelj i majčinstvo najbolje rješenje – dodaje Ana.

Ono što je sekama Zaninović pomoglo pri prijelazu u svijet običnih ljudi, svakako je to što su cijelu karijeru bile čvrsto prizemljene pa obje kažu:

– Onaj tko je naviknuo na tapšanje, veliki publicitet i u tome uživa, može se naći u problemu kada svega toga nestane.

Ono što se ne bi smjelo dogoditi jest da Lucija i Ana nestanu iz hrvatskog te-kvon-doa. Jer predragocjeno je njihovo iskustvo da bi ostalo neiskorišteno.

– Toni me pitao bih li htjela biti u konkurenciji za Komisiju sportaša Svjetskog te-kvon-do saveza pa sam se kandidirala. Zašto ne, prošla sam puno toga – veli Lucija.

– Nakon što sinove od rujna upišemo u jaslice, više ćemo se angažirati u svom klubu Marjan – najavljuje Ana.

>> Pogledajte što je Doris Pole rekla nakon osvajanja bronce na SP-u

Komentara 2

LU
LUSTRACIJA
10:11 17.05.2019.

Koje cudjenje i nevjerica...??....Cure se udale postale majke i uzivaju sa svojom djecom....za ne povjerovat......eto trebale su biti ko one Babe - usidjelice bez djece i obitelji i da slepaju nekakvo pasce ili macku za sobom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije