Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Niste sami'

Sjećate se nje? Napad nožem je ostavio posljedice, progovorila o narušenom zdravlju

Monika Seleš
Foto: PA/DPA/PIXSELL
1/3
20.05.2020.
u 11:00

Problem s anksioznošću imam još od djetinjstva. Sretna okolnost je što sam na vrijeme dobila pomoć, ali i dalje se mučim kada osjetim stres i kada pomislim da sam izolirana - kaže Monika Seleš

Nekada najbolja tenisačica svijeta Monika Seleš (46) otkrila je kako ima narušeno zdravlje. Priznaje kako se neprestano bori protiv anksioznosti.

Prije 27 godina na turniru u Hamburgu napadnuta je kuhinjskim nožem. Tijekom meča poremećeni navijač Steffi Graf ubo je Moniku u gornji dio leđa.

Premda se Monika oporavila za nekoliko tjedana, napad je ostavio psihičku traumu.

Profesionalni tenis nije igrala dvije i pol godine, djelomično i zbog toga što je napadač dobio samo uvjetnu kaznu. Tada je imala 19 godina.

- Problem s anksioznošću imam još od djetinjstva. Sretna okolnost je što sam na vrijeme dobila pomoć, ali i dalje se mučim kada osjetim stres i kada pomislim da sam izolirana. Anksioznost nema granice i svi, koji imamo taj problem, osjećamo se drugačije - kaže Monika Seleš i dodaje:

- Voljela bih podijeliti s vama kako se brinem o svom mentalnom zdravlju.

Kada se nakon duge pauze vratila na teniske terene više nije igrala na istoj razini.

- Pokušavam sjediniti bilo koju formu kretanja u dnevnu rutinu. Trčanje, plesanje i moje omiljeno - šetanje psa. Uživam pričati s prijateljima i oni mi zaista pomažu proći kroz neka veoma teška razdoblja u životu - ističe Monika i dodaje:

- Ako ste roditelj ili tinejdžer koji se muči tijekom ove krize, molim vas znajte da niste sami!

Monika Seleš rođena je 2. prosinca 1973. u Novom Sadu. U karijeri je osvojila 53 turnira i ima devet Grand Slam naslova. Na prvom mjestu WTA ljestvica vila je prva 178 tjedana.

Posljednji profesionalni meč odigrala je 2003., a u sportsku mirovinu je otišla pet godina kasnije.

Živi u Tampa Bayu te svakodnevno vježba jogu. Objavila je knjigu 'Pronalazak sklada između tijela, uma i same sebe', u kojoj je govori o bulimiji i problemima na koje je naišla u životu.

>> VIDEO Borna Ćorić priprema se u Zadru za nastavak sezone

Ključne riječi

Komentara 2

LI
liliZG
13:15 22.05.2020.

gledam sve te mlade sportaše i o njima se ne brinu psiholozi a svi su oni krhkog psiho zdravlja, gleda se samo fizička sprema i pobjede, ... eto zadnji dokaz je samoubojstvo mlade nade austrijskog skijanja, taj pritisak i očekivanja saveza nije mogla podnijeti,... a i u individualnim sportovima je slično , zahtjevi trenera, roditelja i samih sebe su im nekada previše,....

SK
SkvikiZg
11:34 20.05.2020.

Kčer mi je u ono doba igrala tenis pa sam sve intenzivno pratio. monika je bila nenadmašiva isto ko i Janica u skijanju. Navratilova je za nju govorila da nema bolje i da ima detonator u reketu. Po mojem je taj atentat bio narućen, puno je love bilo u pitanju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije