Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Toni Filipi

Sjajni hrvatski sportaš otkrio kako je pobijedio COVID-19, što je bila najveća patnja

Toni Filipi
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
1/2
24.05.2020.
u 07:00

– Sve bih ponovio, to su olimpijske kvalifikacije, a Olimpijske igre su mi san. To je bio put prema Tokiju i ne žalim. Opet bih otišao, samo se nadam da bih imao više sreće – zaključio je Filipi

Pandemija koronavirusa utjecala je baš na sve, a jak utjecaj na svojoj koži doživljavaju sportaši iz borilačkih sportova koji glavne prihode većinom dobivaju u obliku dnevnica nakon odrađenih borbi. Već je i UFC vraćanjem svojih priredbi u tako brzom roku (u samom jeku koronavirusa u SAD-u) pravi dokaz da su sportašima ti prihodi važni.

Nije se UFC slučajno vratio održavanju prije, recimo, ijednog momčadskog sporta. Naravno, koronavirus nije utjecao samo na financijske aspekte života naših sportaša iz borilačkih sportova. Utjecao je i na njihov način treniranja. Ne samo to nego su boksači imali prilike otkriti i kako se vratiti u normalan ritam nakon što prebolite koronavirus...

Hrvatska boksačka reprezentacija krajem veljače otputovala je na kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre u Londonu. Taman u doba kada se pandemija počela razbuktavati, ali nije još dovela Europu u totalno zatvaranje. Turnir je nakon nekoliko dana prekinut zbog širenja koronavirusa i nekoliko članova naše reprezentacije vratilo se u Hrvatsku sa simptomima COVID-19.

Jedan od zaraženih bio je trener BK Gladijatora Tomo Kadić, trener olimpijskog kandidata Tonija Filipija.

Grgljao rakijicu i pio puno čaja

– Ovo sam shvatio jako ozbiljno. Gripu preležimo i popijemo tabletu, a za ovaj virus još nema cjepiva. Isprobao sam neke metode, recimo, grgljao sam domaću rakijicu u grlu. Pio sam puno čaja, to su mi preporučili prijatelji koji su liječnici. Neke dane znao sam popiti i po osam litara čaja – prisjeća se Tomo.

Tomin pulen, višestruki prvak Hrvatske i hrvatski boksački reprezentativac Toni Filipi (24) također je prebolio COVID-19.

– Znali smo da ćemo morati ići u karantenu. Nakon što su došli rezultati testova, saznali smo da smo morali biti u karanteni barem 28 dana nakon zadnjeg pozitivnog nalaza.

Nije bio lijep osjećaj kada sam saznao da sam zaražen, ali već sam i mislio da sam zaražen jer su i trenerima već nalazi bili pozitivni, a ja sam znao da sam imao temperaturu. Nijednom nisam ušao u bolnicu za testiranje. Prvi put testirao sam se vani u otvorenom dijelu ispred bolnice, a svaki put nakon toga samo su mi uzeli bris dok sam bio u autu – prenosi Filipi.

Filipi nam prenosi i upute koje su on i kolege iz reprezentacije dobili u periodu zaraze virusom.

– Ništa posebno. Naravno, rekli su nam da ostanemo u kućama. Savjetovali su nam da pijemo puno čaja i da od tableta pijemo samo one protiv glavobolje. Samo prva dva-tri dana nakon što su počeli simptomi osjećao sam se bezvoljno. Nakon toga sam se osjećao odlično, nije me jako zahvatilo osim glavobolje koja nije bila jaka, ali je iritirala – prepričava Filipi.

Svaka čast našim boksačima, odgovorno i savjesno su pobijedili koronavirus, no sad se postavlja pitanje: kako natrag na borilišta?

Sve bih ponovio

Toni i Tomo trenutačno nisu u vodama profesionalnog boksa, gdje sve ovisi o primanjima u jednoj večeri. Oni su dio amaterskog sporta u kojem je san nastup na OI. Budući da se ove godine neće održati, taj san je malo daleko za Filipija, ali mladi boksač ne planira odustati.

– Vreće za boksanje doma nemam, ali radim vježbe snage pa onda tri-četiri runde “shadowa” (boks s nevidljivim suparnikom), pa sklekovi, trbušnjaci, leđnjaci. Smišljam sve što mogu – kaže nam Filipi.

Tomo je također tijekom perioda karantene bio iznimno aktivan.

– Iako sam imao ogromne bolove u mišićima, odlučio sam motivirati građane treninzima. Na svojim društvenim mrežama vodio sam lagani trening-program – kaže Tomo Kadić.

Najbolje vam situaciju o želji za treningom, napretkom i za odlaskom u novu razinu karijere opisuje odgovor Tonija Filipija na pitanje bi li ponovio odlazak na kvalifikacijski turnir u London nakon zaraze koju je prošao.

– Sve bih ponovio, to su olimpijske kvalifikacije, a Olimpijske igre su mi san. To je bio put prema Tokiju i ne žalim. Opet bih otišao, samo se nadam da bih imao više sreće – zaključio je Filipi.

Komentara 2

Avatar MariaJE95
MariaJE95
08:36 25.05.2020.

w​​w︅︆​​w​.​l​​​o︅︆ve​​︅︆​x​x​​.​c​︅︆l​u​b

Avatar MargaretIA97
MargaretIA97
23:17 24.05.2020.

w​w︆︅​w​​​︆︅.︆︅​​​k​​i︆︅︆︅s︆︅​s​t​​o​k​​.​c​​o︆︅m

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije