Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ključ Dinamova uspjeha

Sjajna defenziva – plavi primaju gol svaku 161 minutu

Mislav Oršić
Foto: Igor Kralj/Pixsell
05.02.2019.
u 15:40

Sa sedam pogodaka Rudešu plavi su postali i najefikasnija momčad lige, a odavno imaju najbolju obranu. U 19 odigranih utakmica samo su 11 puta njegovi vratari morali po loptu u mrežu

Već nakon prvog proljetnog kola prednost Dinama narasla je na ozbiljnih 14 bodova prednosti u odnosu na Osijek, Lokomotivu i Rijeku. Već sad to se čini nedostižnim, ali u Maksimiru još pušu na hladno jer i prošle su sezone imali lijepu prednost pa je u finišu sezone bilo “drži-ne daj”.

Sa sedam pogodaka Rudešu plavi su postali i najefikasnija momčad lige, a odavno imaju najbolju obranu. U 19 odigranih utakmica samo su 11 puta njegovi vratari morali po loptu u mrežu.

I ključ uspjeha plavih upravo je u defenzivnoj, odgovornoj igri, u obrani koju igraju svi. Zorno o tome govori podatak da su plavi ove sezone u 34 utakmice u svim natjecanjima primili samo 19 pogodaka, to znači da primaju gol tek svaku 161 minutu.

Kad se pogleda samo europski rezultat, onda su u kvalifikacijama za Ligu prvaka te u Europskoj ligi primali pogodak svaku 131 minutu, a to je još kako dobar rezultat.

– Zadovoljan sam kako smo odigrali jesen kad nismo bili u posjedu lopte, sad moramo još više napredovati u igri kad imamo loptu – rekao nam je trener Nenad Bjelica.

I radilo se na tome na pripremama u Turskoj iako defenziva o kojoj vodi brigu Bjeličin pomoćnik Rene Poms i dalje mora ostati na visokoj razini, prije svega za ono što plave čeka protiv nezgodne i iskusne Viktorije Plzen.

Zanimljivo, u 34 utakmice plavi su čak osam puta slavili s po 1:0 što puno govori o njihovoj koncentraciji tijekom utakmica.

No, nije ni napad Dinama za odbaciti. Istina, nemaju prvog strijelca lige, bar ga nisu imali dok nisu kupili Komnena Andrića, ali to i ne čudi kad je za Bjeličinu momčad u ovoj sezoni zabijalo čak 17 igrača.

Bjelica je puno rotirao, zato je toliko strijelaca. Mislav Oršić prvi je strijelac s 9 pogodaka, slijede Gavranović, Hajrović, Petković i Budimir s po 8, Kadzior 6, Olmo 4, Gojak i Ademi po 3, Lešković i Hodžić po 2, a jednom su strijelci bili Šunjić, Perić, Theophile, Rrahmani, Leovac i Šitum. Plavi su u 34 utakmice u svim natjecanjima zabili 68 pogodaka, točno dva u prosjeku po utakmici, a u 12 europskih utakmica zabili su 23.

Samo u četiri utakmice nisu tresli suparničke mreže, Fenerbahçe i Anderlecht u Europi kad su igrali 0:0, Hajduk u Splitu 0:0 i poraz od Rijeke s 1:0 na Rujevici. No, ključ je uspjeha u sjajnoj defenzivi, Bjelica je plavima usadio obveznu igru, odgovornost i to mu je donijelo ovakve rezultate.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije