Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MARKOV PODVIG GODINE

Šest godina imao je stanku, a sada je kandidat za Igre

02.05.2020.
u 22:28

Nezahvalno je govoriti o sebi, ali činjenica je da me gotovo sedam godina nije bilo na velikoj sceni i da sam bez obzira na sve te obveze uspio pronaći vremena da čak četiri sata dnevno treniram. Moram priznati da nije bilo lako – kaže Lipovac

U sportu se sve može kad se hoće. O tome najbolje svjedoči primjer slavonskobrodskog kajakaša Marka Lipovca (33), kojemu je dodijeljena nagrada Zajednice sportskih udruga i saveza Brodsko-posavske županije za sportski podvig godine u 2019. godini.

Marko je nakon punih šest godina pauze izborio nastup za reprezentaciju Hrvatske, što samo po sebi ne bi bilo ništa čudno da se ne radi o stalnom zaposleniku gradskih bazena koji je ujedno i trener mlađih dobnih uzrasta u Kajak kanu klubu Olimpik.

Uz sve navedene obaveze, cijele godine trenirao je dva puta dnevno, osvojio 14 medalja i postao kandidat za nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Radio u školi i na bazenu

– Nezahvalno je govoriti o sebi, ali činjenica je da me gotovo sedam godina nije bilo na velikoj sceni i da sam bez obzira na sve te obveze uspio pronaći vremena da čak četiri sata dnevno treniram. Moram priznati da nije bilo lako – kaže Lipovac.

A kako je došlo do velikog povratka? Nakon što se nije uspio plasirati na Olimpijske igre u Londonu 2012. godine, Marko je završio profesionalnu karijeru, znatno smanjio intenzitet treninga i posvetio se radu s mladima.

Upravo u to vrijeme počeo je raditi u školi kao asistent u nastavi, a onda poslije i na gradskim bazenima.

U takvom ritmu radio je šest godina, a onda je doznao da se Svjetsko prvenstvo 2019. godine održava u mađarskom Szegedu. Riječ je o najljepšoj i najbolje uređenoj kajakaškoj stazi na svijetu, koja ima velike tribine i na kojoj se natjecanje pretvara u pravi spektakl s tisućama navijača.

U Markovoj je glavi tada nešto iznenada “kliknulo”.

– Pomislio sam kako bih se mogao pripremiti za Szeged, iako u tom trenutku nisam bio ni blizu svjetske razine. Od prvenstva me je dijelilo nešto manje od godinu dana i prihvatio sam se posla, iako sam i dalje bio trener i iako sam i dalje radio na bazenima. Svaki dan ustajao sam se u zoru, bio budan do ponoći i dva puta dnevno trenirao – kaže Marko, koji je u to vrijeme podnio doista veliku žrtvu.

Naporan rad donio je rezultate, pa je na kontrolnom mjerenju uspio ispuniti B normu koja mu je osigurala pravo nastupa na Svjetskom prvenstvu. Ondje je u konkurenciji kajakaša iz 101 države osvojio osmo mjesto u C finalu u disciplini kajaka jednosjeda na 200 metara. I ne samo to, s 33 godine na leđima Marko je oborio sve svoje osobne rekorde.

I u doba epidemije koronavirusa nastavio je svakodnevno trenirati, ali ne vesla na Savi, nego u svojoj sobi na ergometru.

– U improviziranoj teretani vježbam s utezima, a idem i na trčanje, ali sam, tako da se ne izlažem opasnosti od zaraze – nastavlja.

Bit će teško...

Lipovac je inače višestruki državni prvak s 37 nastupa za reprezentaciju, kategorizirani sportaš HOO-a III. kategorije i redovito među petnaestak najboljih kajakaša u Europi.

Trenutačno je jedan od svega nekoliko kandidata za nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju. Hrvatskih kajakaša i kanuista na mirnim vodama na Igrama nije bilo od 2008. godine i odlazak u Tokio bio bi pravi podvig i kruna njegove karijere. Marko će, kao i uvijek, dati sve od sebe da uspije, ali realno procjenjuje da će biti veoma teško.

– Norme su stvarno nabrijane. Samo je prvih pet sa Svjetskog prvenstva izborilo plasman na Olimpijadu i to je gotovo. Preostale su još kontinentalne kvalifikacije, na kojima su za Europu rezervirana još dva mjesta. To znači da bih ja od tih preostalih kandidata morao biti među prva dva. Trenutačno sam po vremenu među dvanaest-trinaest najboljih, ali problem je što ja nisam profesionalac i ne mogu otići na pripreme u Australiju ili Južnu Afriku, ko što to rade Mađari, Bjelorusi i drugi – objašnjava slavonski kajakaš.

Sa svojim rezultatima, disciplinom upornošću i sportskim duhom Marko predstavlja pravi primjer mladima, kojima je na kraju našeg razgovora poslao jasnu poruku:

– Kada sam godinu dana prije Svjetskog prvenstva najavio ću se pokušati plasirati na njega, pojedinci su mi se smijali i govorili da sam lud. Mislili su da je to nemoguće. Međutim, ja sam ih sve razuvjerio. Kada čovjek ima jasan cilj i veliku volju, sve je ostvarivo – zaključio je Lipovac.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije