Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREGOVORI U TIJEKU

Senzacija! Zagrepčanin želi dovesti Usaina Bolta

Usain Bolt
Foto: Reuters/Pixsell
1/4
18.10.2018.
u 07:30

Da, bila je to moja ideja, i moj klub ponudio je Usainu Boltu dvogodišnji profesionalni ugovor – kazao nam je Adino Mustedanagić

Sin proslavljenog Dinamova nogometaša Džemala Mustedanagića, danas direktora u Albanskom nogometnom savezu, 35-godišnji Adino Mustedanagić, ovih je dana prava medijska zvijezda na Malti. Upravo je Zagrepčanin Adi, s funkcije sportskog direktora najpopularnijeg malteškog kluba Vallette, lansirao ideju o dovođenju – Usaina Bolta.

– Da, bila je to moja ideja, i moj klub ponudio je Usainu Boltu dvogodišnji profesionalni ugovor – kazao nam je Adino Mustedanagić i nastavio:

Show na Malti je već počeo

– Ne bi bilo korektno ni pošteno prema Boltu kada bismo našu ponudu nazvali samo marketinškim potezom, jer mi u njemu vidimo nogometaša. Njegovim dolaskom želimo podići razinu profesionalnosti u klubu i smatramo kako bi obje strane ovim profitirale; Bolt bi dobio priliku iskazati svoje nogometaške potencijale u ligi koja je po njegovoj mjeri, a klub bi dobio pojačanje za koje vjerujemo da bi nam pomoglo u sportskom smislu, ali i povećao zanimanje publike i popularizirao maltešku ligu.

>> Pogledajte i kako zabija Bolt

Je li show na Malti već počeo?

– Otkako je objavljena informacija da smo Boltu ponudili ugovor, ovdje se samo priča o tome, ne samo u nogometnim krugovima. U kafićima, uredima, posvuda. Boltov dolazak bio bi događaj godine na Malti!

Jeste li osobno razgovarali s Boltom i do kad se on mora izjasniti o vašoj ponudi?

– Mi smo u kontaktu s njegovim menadžerom Tonyjem Rallisom i očekujemo njihov odgovor za nekoliko dana. S obzirom na to da je kontakt s njima intenzivan, svakodnevan, vjerujemo da ga je naša ponuda zaintrigirala. O financijskim uvjetima ne mogu govoriti jer smo s Boltom potpisali ugovor o povjerljivosti – nastavio je Mustedanagić.

Naravno da iza ponude za Bolta ne stoji malteški novac, nego je potpisuje investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Sanban Group, vlasnik FC Vallette, koji je u klub doveo i Mustedanagića. On je pak pet godina proveo kao trener u Al Nassru iz Dubaija i tamo ostavio sjajan dojam kao učitelj mladih momčadi.

Što bi Bolta dočekalo na Malti u nogometnom smislu?

– Malta je mala zemlja (475.000 stanovnika, nap.a.) u kojoj nogometna infrastruktura nije na visokoj razini. U našoj je ligi na snazi kvota od sedam stranaca u prvoj momčadi, što omogućava dolaske kvalitetnijih igrača iz inozemstva, a publika nije baš brojna, ali je nevjerojatno strastvena i bučna. Na našemu derbiju s Birkirkarom bilo je između dvije i tri tisuće ljudi, a Boltovim bi dolaskom ta brojka sigurno bila udvostručena. Naš cilj s Boltom je krenuti prema ozbiljnijoj europskoj razini i u nekoliko godina pokušati ostvariti plasman u Ligu prvaka – poručuje Mustedanagić, koji usko surađuje s prvim trenerom Vallette, Srbinom s bugarskom putovnicom Danilom Dončićem.

Jamajčanska crna strijela Usain Bolt u najboljim je godinama, tek su mu 32, vršnjak je Mandžukića, Ćorluke, Ramosa, Kompanya, Davida Silve... Trenutačno se nalazi u Australiji, gdje ga testira tamošnji klub Central Coast Mariners, u čijemu je dresu zabio dva gola u prijateljskoj utakmici. No Boltu je zasmetalo što su ga Australci pozvali na dopinški test.

– Ako se transfer ostvari, tretirali bismo ga kao i svakoga drugog igrača. Morao bi proći liječnički pregled prije potpisa ugovora – kaže Mustedanagić.

Uvjeren je kako će Boltove tehničko-taktičke sposobnosti u Valleti dobiti poligon za razvoj.

– Mi bismo mu omogućili sve uvjete da demonstrira svoje nogometno znanje. Naravno, s obzirom na njegovo ime, morali bismo voditi računa da ga zaštitimo; od pritiska i navale medija i navijača... I uvjeren sam kako bi njegova pojava u ligi bio dobitak, nešto kao kad se David Beckham pojavio u američkom MLS-u.

Najbrži napadač na svijetu

Adino Mustedanagić od početka rujna je zaposlenik FC Vallette, 24-ostrukog prvaka Malte. Adi je svoju trenersku karijeru počeo graditi u Dinamovoj školi nogometa, u kojoj je proveo deset godina. On je napravio prvu selekciju dječaka iz nadarene generacije igrača rođenih 1998. , pa su kroz njegove ruke prošli Šemper, Brekalo, Sosa, Majer... Bolt se pak s atletskih staza povukao 2017. godine i od tada pokušava ostvariti nogometašku karijeru. Trenirao je i s Borussijom Dortmund, a pokušava se nametnuti Australcima. Ako ništa drugo, Valletta bi u Boltu imala najbržega napadača na svijetu. Njegov svjetski rekord na sto metara iznosi 9.58.

Jučer navečer pojavile su se informacije da Bolta zasad ne zanima odlazak u Vallettu, no Maltežani neće odustati, već će poboljšati ponudu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije