Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEŠKA SITUACIJA

Segesti zbog političkih prepucavanja prijeti gašenje!

Segesta
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
28.04.2016.
u 08:05

'Kada se klub nakon 16 godina napokon počeo financirati bez blokiranog računa, tada su tražili da se maknem.'

Sisačka Segesta od 19. travnja ima blokiran račun, unatoč tome što je lani uspješno zaključila predstečajnu nagodbu. Stoga ovom najstarijem hrvatskom nogometnom klubu, koji ove godine slavi 110. obljetnicu, prijeti stečaj. Razlog je taj što je od ove godine Grad Sisak prekinuo financiranje kluba. U Gradu kažu da to čine na temelju zakonske osnove jer je klub dio sredstava utrošio nenamjenski pa revizija sada traži povrat. Osim toga, dodaju, Segesta, koja je udruga građana, u predstečajnoj je nagodbi pa tvrde da se ne može financirati novcem iz Grada dok se ne vrate svi stari dugovi. U aktualnoj upravi kluba tvrde da su na vrijeme obavili predstečajnu nagodbu, prije stupanja Zakona o sportu, pa ih “ne kači” opcija o zabrani financiranja iz javnih izvora. S druge strane razlog uskraćivanja novca vide u političkim motivima jer je sadašnja uprava nepodobna aktualnoj SDP-ovoj vlasti u Sisku.

Smanjili dug na 600.000 kn

– Nama se govori da smo nesposobni i lopovi. Želimo da gradonačelnica i gradski oci shvate da smo svi mi u službi grada i kluba. No, ne želimo ni dopustiti da klub bude politički poligon ili sastajalište politički pogodnih ljudi, već da ga vode stručni ljudi koje je izabrala skupština. Nije u pitanju naša nesposobnost, nego naša nepodobnost – ističe Davor Ivić, direktor Segeste.

Ivića čudi njegova sadašnja nepodobnost jer je upravo on, uz podršku aktualne vlasti, proveo predstečajnu nagodbu koja je smanjila dug kluba s deset milijuna na 600.000 kuna.

– Kada se klub nakon 16 godina napokon počeo financirati bez blokiranog računa, tada su tražili da se maknem – rekao je Ivić.

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček ističe da samo traži da se u Segesti poštuju zakoni.

– Segesta nije ni u kakvoj financijskoj krizi jer Grad preko Zajednice osigurava dovoljno sredstava za sve, međutim Segesta se nalazi u krizi zakonitog poslovanja. Niti je uprava izabrana u skladu sa Statutom, niti se poštuje novi Zakon o sportu niti se namjenski troše proračunska sredstva. Od bivše vlasti preuzeli smo klub koji je bio financijski uništen i dužan 10,4 milijuna kuna. Grad je sve to sanirao i preostao je manji dug koji je lako rješiv, no buduće poslovanje mora biti u skladu sa zakonima. Kad se opet usklade sa zakonom, nikakvih problema više neće biti. Pravo je pitanje zašto trenutačna nelegalna uprava to odbija – poručila je gradonačelnica.

Upitan i omladinski pogon

No dok traju prepucavanja između uprave kluba i gradske vlasti, najviše pate mlađi uzrasti Segeste. Roditelji godinama sami financiraju rad omladinskog pogona, koji je odvojena udruga, ali vezan uz Segestu. Boje se da bi stečajem kluba i mlađi uzrasti Segeste pali u najniže rangove natjecanja što bi značilo raspad i tih selekcija.

Komentara 2

SV
sven222
11:25 28.04.2016.

evo prilike dinamu ako se ugasi Segesta da ukradu njenu povjest i posta će najstariji klub u Hrvata...a "imaju" na to pravo jer je par igrača igralo u Segesti devedesetih godina...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije